Studiet, som er et masteremne, er utviklet i et samarbeid mellom VID vitenskapelige høgskole, Diakonforbundet i Nidaros, Nidaros bispedømmeråd og Kirkelig Fellesråd i Trondheim. Det ble første gang gjennomført høsten 2015 med 25 deltagere (både prester, kateketer, diakoner, menighetsforvaltere og andre), og evalueringen var god. Nå er 14 nye studenter klare.
- Det tverrfaglige utgangspunktet er viktig for oss. Vi er glad for å se at dette studiet appellerer til flere yrkesgrupper, sier Pål Arne Winsnes, leder av diakonforbundet i Nidaros.
Forhåpentligvis kan det felles studiearbeidet som gjøres utover høsten også stimulere til ytterligere tverrfaglig samhandling rundt omkring i menigheter og kirkelige arbeidsplasser.
Verdibasert ledelse
Studiet som nå er i gang i Trondheim, gir oversikt over sentrale teoretiske tradisjoner innen organisasjons- og ledelsesfagene - med særlig fokus på verdibasert ledelse.
Lederroller og lederes betydning og handlingsrom står sentralt. Konflikthåndtering med fokus på en leders ansvar for å forebygge og håndtere konflikter behandles. Både menighets- og institusjonsdiakonien vil bli brukt som eksempelarena for utøvelse av diakonalt lederskap. Diakonen som leder vil fokuseres med vekt på de særlige utfordringene som ledelse av frivillige utgjør. Og det blir fokus på samhandlingen mellom det offentlige og frivillige.
Da diakonrådgiver i Nidaros bispedømme, Britt Arnhild Wigum Lindland, kunne ønske velkommen til første studieøkt i Erkebispegården, var det femte gang et slikt studiesemester arrangeres i Trondheim. I fjor høst var det solidaritetsarbeid som sto på agendaen, nå er det altså gode ledere som skal utdannes.