Kirkeskipet i Lademoen kirke er en gudstjeneste tilrettelagt for de minste mellom 0-3 år. Lademoen kirke ønsker å være «Barnas katedral», og Kirkeskipet er en av flere gudstjenester i dette arbeidet.
Trosopplæringsprisen som ble utdelt til Lademoen, består av kr. 50 000,- og et trykk av kunstneren Olga Grimsmo.
Ragnhild Steinholt, som tok imot prisen på Gardermoen, onsdag 17. september, har sammen med sokneprest Stein Ellinggard vært prosjektleder for å utvikle gudstjenestene for små barn. Dette arbeidet startet de med i 2015.
Gjør voksne vise
- Jeg vil takke så mye på vegne av Barnas katedral, jeg skulle gjerne hatt med de små som har utviklet gudstjenesten sammen med oss, fra ingenting, og de små har gjort oss voksne vise, sa Steinholt fra scenen på Trosopplæringskonferansen.
- Jeg vil dele takken med de frivillige, staben hadde ikke klart det uten dem. Alle er med på å sikre kirkerommene slik at de er trygge for de små. Det å gi de aller minste muligheten til å gjøre gudstjeneste, det er vår misjon. Og det vanskeligste er å få de voksne til å sitte ned, være stille og holde fingrene fra fatet, fortsatte hun.
Glade prisvinnere etter offentliggjøringen av Trosopplæringsprisen 2018 på Gardermoen. Fra venstre: Inger Helen Nygård, Ragnhild Steinholt, Martine Moore Edwardsen, Marie Hauge og Ingvild Yrke. (Foto: Inge Torset)
Frilek og lystenning
Gudstjenesten Kirkeskipet er skreddersydd for de aller minste barna, og inneholder både liturgiske ledd og perioder med frilek.
– Frileken er ikke en pause i liturgien, men en viktig del av gudstjenesten og barnets mulighet til å leve ut sin åndelighet, sier Jørund Hølaas, administrasjonskonsulent i Domprostiet sone.
Et av høydepunktene på disse samlingene er lystenningen.
– Det er lett å se at den er viktig for mange av barna, legger Hølaas til.
Slik begrunner juryen prisutdelingen:
Trosopplæringsprisen 2018 går til et arbeid som tar på alvor barn som troende spirituelle mennesker. Menigheten har vært villig til å endre sin tenkning og sine arbeidsmåter. Med åpent sinn er de gått inn i en prosess med faglig tyngde, tverrfaglig kompetanse og samarbeid med barnehager for å utforske de minste barnas møte med det hellige og det alminnelige og deres opplevelser i kirkerommet. De har utviklet en gudstjeneste som ønsker å ta barns rett til medvirkning og barns spiritualitet på alvor. Barna får møte kirken på sine egne premisser. Det gis rom for deres erfaringer og barna får utvikle sine egne rituelle trosuttrykk. Menigheten har funnet en form for en gudstjenestefeiring hvor barna får utrykke seg selv, tro, tvil og tilbedelse. Kirkeskipet har endret menighetens oppfatning om hva en gudstjeneste er og er en sentral del av en helhetlig tenkning i Lademoen menighet.
- En viktig del av gudstjenesten er barnets mulighet til å leve ut sin åndelighet, sier Jørund Hølaas i Domprostiet sone.