I år er det 300 år siden den markante Nidaros-biskopen ble født. Biskop Herborg sine offentlige samtaler om tro og vitenskap på Litteraturhuset har vært en del av Gunnerus-markeringen.
Torsdag 15. november fikk publikum rundt cafébordene bli enda litt mer kjent med den historiske biskopen fra 1700-tallet, som både forkynte og praktiserte sin teologi, men som samtidig hadde en dyp lidenskap for naturvitenskapelig forskning. Blant annet krevde han av sine prester (i daværende Nidaros, som også hadde med hele Nord-Norge) at de skulle samle inn prøver av dyr og planter og sende til biskopen.
- Gunnerus var tydelig i sitt budskap om at ved å forske på universet ville vi tydeligere se Gud og hva Gud hadde skapt. Han samarbeidet mye med den svenske naturforskeren Carl von Linné, og sørget med sin innsamling for at tallrike arter fra naturen ble kategorisert, fortalte Nøtvik Jacobsen, som har skrevet en fyldig bok om biskop Gunnerus.
I tillegg til virke og visitaser som biskop, bidro Gunnerus til dannelsen av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskap, som fremdeles eksisterer i Trondheim. Etterhvert ble hans ambisjoner forløperen til det som i dag er NTNU.
- Hva ville Gunnerus engasjert seg i i 2018? spurte biskop Herborg fra scenen.
- Han ville nok vært opptatt av klimaendringene og han ville sikkert engasjert seg i det at flere arter dør ut. Biskop Gunnerus var mannen som kombinerte pietistisk teologi med opplysning og vitenskap, fortalte Nøtvik Jacobsen.
Cafépublikummet på Litteraturhuset i Trondheim gikk litt klokere hjem etter samtalen mellom biskop Herborg Finnset og Rolv Nøtvik Jacobsen. (Helt til venstre et bilde av biskop i Nidaros (1758-1773) Johan Ernst Gunnerus.)