- #Metoo-kampanjen og historiene i etterkant har vist betydningen av at flere står frem. For oss som kirke er det helt avgjørende å være på banen. Ikke minst fordi vi må erkjenne at mange overgrep har funnet sted i kirken. Men også fordi det er viktig at de utsattes stemmer blir hørt og at deres verdighet blir satt på agendaen. sier studentprest Birte Andersen Gresseth.
Hun er leder i komitéen bak «Messe for verdighet», som arrangeres av Domkirken og vår Frue menighet, Studentprestene i Trondheim, Kirkens bymisjon i Trondheim, Kirkelig ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep og Landsforeningen mot seksuelle overgrep.
Utsattes egne tekster
Da «Messe for verdighet» ble arrangert i Nidarosdomen første gang i 2008, var det etter et lokalt initiativ fra Betania Malvik. Etter hvert har idéen spredt seg over hele Norge, og det arrangeres nå lignende gudstjenester i flere av landets domkirker.
- I forkant inviterer vi overgrepsutsatte til å bidra med tekster og kreative innspill. Disse blir lest i gudstjenesten, ofte av dem som selv har skrevet dem, og i år stilles det også ut, sier Gresseth.
Hun understreker at «Messe for verdighet» er åpen - og kan være like viktig - for alle:
- Å delta på Messe for verdighet handler også om å vise solidaritet med de som har opplevd seksuelle overgrep. Samtidig er det jo sånn at mange bærer på livserfaringer som gir det samme behov for å legge fra seg skam og gjenfinne verdighet, sier hun.
Stedsvalget for messen er ikke tilfeldig. At temaet løftes inn i nasjonalkatedralen har stor symbolsk betydning.
- Alt som løftes opp i Nidarosdomen, blir forsterket. Når vi legger «Messe for verdighet» hit, styrker vi fokus og åpenhet om seksuelle overgrep. Og når folks verdighet løftes opp, blir den opplevelsen ekstra sterk inne i den store katedralen, sier Gresseth.
Stein og perle
Det er utviklet en egen liturgi for messen, der deltagerne får mulighet til å legge fra seg en «byrdestein» ved alteret og motta hver sin «verdighetsperle».
For mange er det en sammenheng mellom sterk skam og lav selvfølelse, derfor kan disse symbolhandlingene være starten på viktige prosesser i livet.
- En kvinne jeg snakket med, fortalte at hun alltid bærer med seg perlen fra Nidarosdomen. For henne har det blitt en sterk og daglig påminnelse om egen verdighet, sier Gresseth.
Biskopen og Tellefsen
Arve Tellefsen, vokalgruppa Smyr, domprost Ragnhild Jepsen og biskop Herborg Finnset er noen av de som bidrar under årets «Messe for verdighet» i Nidarosdomen, 4. mars. Etter gudstjenesten er det kirkekaffe i Bymisjonens lokaler, og dagen etter messen blir det seminar i Erkebispegården om «forsoning».
- Fagdagen i etterkant av «Messe for verdighet» har blitt en viktig tradisjon. Her samles brukere, pårørende og fagfolk til fruktbare foredrag og diskusjoner, forteller Gresseth.
Se plakat og invitasjon nederst på siden.
- Kirken må være tilstede for de utsatte for seksuelle overgrep. "Messe for verdighet" er en viktig del av dette, sier studentprest Birte Andersen Gresseth.