18. september var ansatte og frivillige i Nidaros samlet til fagdag i Sommerveiten, Trondheim, der man drøftet hvordan kirken kan gjøre misjon begripelig, konkret og inspirerende for barn og unge. Menighetenes trosopplæringsprogram sto her spesielt i fokus.
Det var bidrag fra flere av organisasjonene tilknyttet SMM (Samarbeid menighet og misjon) og fra menigheter i Nidaros.
Å være sendt
Misjonsrådgiver Olav Svanholm foretok en rask gjennomgang av misjonshistorien, og presenterte hvordan Den norske kirke definerer misjon i dag:
- Misjon er Guds prosjekt, Guds henvendelse til verden i kjærlighet
- … som kirken er kalt til å ta del i
- Misjon er at Gud sender kirken til verden for å elske, tjene, forkynne, undervise, helbrede, frigjøre
- Slik vi blir døpt på grunnlag av dåps-/misjonsbefalingen, blir vi også døpt til selv å ta del i den. Alle døpte er kalt til å vitne om, og dele sin tro i hverdagen. Vi har som kristne en identitet som personer som er sendt. Det gjelder også barn og unge
NMS` misjonsreise
NMS har de siste årene gjennomgått måten de kommuniserer på, og prøvd å fornye språket. NMS definerer i dag sitt oppdrag slik: Vi deler troen på Jesus, bekjemper urettferdighet og utrydder fattigdom.
Dorith Isachsen fra barne- og ungdomsorganisasjonen NMSU fortalte om denne fornyelsesprosessen og de tilbud de har til menigheter i Den norske kirke. De snakker om å dele tro, tid, ting og talent. Når vi deler tro blir andre kjent med Jesus. Når vi deler tid bygger vi fellesskap med hverandre. Når vi deler ting skaper vi en mer rettferdig verden. Når vi deler talent utgjør vi en forskjell for andre.
Erfaringsutveksling
De for det meste godt voksne deltakerne på fagdagen fikk selv prøve å sette seg inn i barnas verden. Eivind Risholm fra Acta (barn og unge i Normisjon) holdt andakt for 5-åringer, og sa noe om hva Acta kan tilby menighetene.
Det var også presentasjon av materiell fra Israelsmisjonen og Stefanusalliansen.
Hvordan er virkeligheten når det gjelder å få misjon inn i trosopplæringen? Her var det glimt fra Klæbu, Namdal, Beitstad og Berg.
3 av 4 menigheter i Nidaros har en menighetsavtale om misjon. Dette er et godt utgangspunkt for å inkludere misjonsdimensjonen i arbeidet for barn og unge.
Så hvordan kan misjonsengasjementet økes?
- Jeg - en forandringsagent!
La barn og unge være med og gjøre en forskjell, være med og forandre verden, se at utvikling skjer! - Vitnesbyrdets kraft.
Fortellinger og historier fra levende mennesker er viktig - Eventyrlyst og nysgjerrighet på andre folk og kulturer - et godt utgangspunkt
- Solidaritet og fellesskap med andre.
Å åpne dører mot den verdensvide kirke, våre kristne søsken, vår felles framtid, - det binder oss til noe større utenfor oss selv