Alterlysene er tent, tidebønnsbøkene ligger fremme rundt alterringen og sidealteret er gjort klart til bønnekrukken. Prostiprest i Strinda og Heimdal-Byåsen prosti Hilde-Anette Løvenskiold Grüner tar ordet og innleder til bønn og meditasjon. Hun går igjennom bibelteksten og forteller om dagen. Etter gjennomgangen sitter deltakerne sammen i stillhet.
Retreat
Tausheten eller stillheten er kjennetegnet for ulike retreater. Målet er å være i Guds nærvær og fornemme hans spor i livet. Stillheten er et viktig virkemiddel. I Nidaros bispedømme arrangeres det flere ulike retreater. «Stille dag ved elvebredden» er en av disse retreatene, og er arrangert av en ressursgruppe for retreater i Nidaros. Grüner har jobbet med retreater i Nidaros siden begynnelsen av 90-tallet.
- Jeg begynte arbeidet sammen med min mann Bjørn Olav Grüner. Vi engasjerte daværende biskop Finn Wagle i arbeidet for å etablere virksomheten i bispedømmet, og etter hvert ble en ressursgruppe etablert. I tillegg startet vi et samarbeid med pilegrimsgården. I dag har vi en egen ressursgruppe med arbeidsgrupper som har hvert sitt arrangement, som arbeider med retreat.
Lange tradisjoner
1999 var året for den offisielle oppstarten av retreat-virksomheten i Nidaros.
- Vi begynte med å arrangere «Stille kveld» i Kolstad kirke. Men vi hadde, som sagt, begynt mye tidligere, på tidlig 90-tall med familieretreater på Bakkesetra.
Retreatvirksomheten følger ulike bønnetradisjoner. Stille dag ved elvebredden følger den ignatianske bønnetradisjonen. Sokneprest i Ilen kirke April Almaas forteller at ignatiansk meditasjon har røtter helt tilbake til 1500-tallet og Ignatius Loyola.
- Vi har lange tradisjoner for kontemplativ meditasjon og bønn. Ignatiansk bønn bygger på tradisjoner tilbake til 1500-tallet skapt av Ignatius Loyola, som er en katolsk helgen.
Finne sin egen veg
Det er ingen fasit for hva hver enkelt skal komme frem til, forteller sokneprest i Malvik, Ingrid Kunzendorf, som er leder for ressursgruppen.
- Å delta på retreat er en måte å vokse i troen på, og en måte å oppdage dybden i egen tro. Det kan skape en bevissthet og en åndelig oppvåkning.
Og hun viser til at mange kristne faller fra i ungdomstiden.
- Retreat er en måte å fordype seg på og nå ut. En del aktive kristne faller fra. Ungdomsgløden blir borte, og man vet ikke helt hvor man skal gå.
Refleksjon
Sokneprest i Lademoen og Bakklandet menighet, Hilde Rosenkrantz, er også til stede denne lørdagen i Ilen kirke.
- Hver enkelt kan fundere over det de opplever i retreaten. Er det Gud som viser meg noe? Eller er dette tilfeldig?
Og bibeltekstene berører ulikt fra gang til gang.
- I bibelmeditasjonen blir en tekst ny, og du kan oppleve at teksten berører på en ny måte. Da kan også åndelig veiledning og erfaringsdeling være nyttig.
Rosenkrantz viser til at respekt for den enkelte i møtet med bibeltekstene er viktig.
- Man må ha respekt for det hver enkelt kommer frem til. Det er ingen rett veg. Alle må finne sin veg.
Stille dag ved elvebredden
Lørdagene i Ilen kirke har ulikt tema fra gang til gang. Denne lørdagen skal deltakerne først meditere og dele et stille måltid. De kan også delta på orgelmeditasjon i Nidarosdomen, som en del av retreaten.
Les mer: Orgelmeditasjon i Nidarosdomen
- «Stille dag ved elvebredden» er en fin plass å begynne. Her blir du introdusert til bibeltekster og deler et stille måltid. Det gir deg en smakebit.
Les mer: Retreat