Hovedbildet Foto: Meløyavisa
Prestefolket i Gildeskål åpnet dørene i går kveld og inviterte til Kulturkveld i prestegården i anledning den Internasjonale kvinnedagen i dag og Prestegårdens Misjonsforening som ble startet for nesten 150 år siden.
Kvelden startet med minikonsert av Cicilie Mortensen fra Sør-Arnøy og Jan F. Helland bosatt på Inndyr. Flere kulturelle innslag dukket opp under veis og det hele blei sydd stilig sammen av prestefrua – Torbjørg Aalborg.
Kvinner og menn, gamle og unge møtte opp og i god tradisjon bar kvinnene med seg kaffe og mat til bevertningen.
Det er ikke tilfeldig at markering av kvinnedagen og Det Norske Misjonsselskap (NMS) her flettes sammen. NMS var det første misjonsselskapet som ga kvinner stemmerett. Det skjedde i 1904, altså før Norge innførte allmenn stemmerett for kvinner og menn i 1913.
Prestegårdens misjonsforening er 149 år slår Irene Andreassen fast. «Vi var ikke med når ho blei starta 1868, men prestefruen den gang var med og var leder for foreningen.» Irene kunne fortelle om det store misjonsengasjement i menigheten gjennom årene og de hadde også en egen åker til misjonen på Madagaskarhaugen.
I dag støtter menigheten «Gatebarnprosjektet i Kairo» som drives av NMS. Det er et mor-barn prosjekt i en av Kairos fattigste bydeler. Her får vanskeligstilte fødende kvinner og barna deres et tilbud. I tillegg driver de et lite barnehjem samt en førskole hvor både kristne og muslimske barn får opplæring.
Oscar Berg fra Nordlandsmuseet sørget for en hyllest til alle prestefruene som har styrt prestegårdene opp gjennom årene, og minte oss om det allsidige sosiale arbeidet de tok seg av i tidligere tider. I tillegg til å arrangere misjonsforening ble reisende innlosjert i prestegården, hun tok seg av foreldreløse barn og sørget for at vanskeligstilte eldre folk fikk sitt daglige brød. Uten prestefrua sin innsats hadde ikke prestegårdene vært det de var.
Walter Pedersen kom susende med almanakken i handa og forklarte at man kunne lese mangt og meget viktig i den boka. Han leste opp klagebrevet hans mor og flere kvinner i familien skrev til Almanakkforlaget da de oppdaget at merkedagen for Mari Vassause var utelatt et år i juli, mens Jacob Våthatt fortsatt sto der. De påpekte også mangel av kvinner i redaksjonskomiteen. Foregangskvinner slo han fast.
Torbjørg Aalborg må jo være et eksempel på ei av dagens foregangskvinner. Hennes engasjement for kvinners rettigheter og muligheter gjennom internasjonalt solidaritetsarbeid er et eksempel på det. Hun har i møte med kvinner i utlandet sett et potensiale i bruks-kunsten de produserer. Hun importerer produktene kvinnene lager og selger dem i Norge. Rettferdig handel gir kvinnene inntekt til å forsørge familien.
Kirkeverge, lensmann og prest sørget for trekning av dagens lotteri. Det hadde ryktes over hele landet om fine premier og det blei «vipset» inn loddpenger fra fjern og nær i håp om å sikre seg en av de gjeve kunstgevinstene som prestefrua hadde sørget for, både med lokal opprinnelse og fra brukskunstnere i det store utland.
Jeg vil med dette få gratulere alle kvinner med den Internasjonale kvinnedagen og gi en hyllest til alle kvinner som har gått før oss og kjempet for likestilling. Samtidig har jeg en oppfordring til alle kvinner og menn om å fortsette arbeidet for likestilling og rettferdighet for kvinner i hele verden.
Rådgiver i diakoni - Solveig Seines