Hva har plast og kirke med hverandre å gjøre? Det er mange som stiller seg slike spørsmål og lurer på hvorfor kirken er så opptatt av miljø og naturvern. Kirken skal ha fokus på frelse og ikke skaperverkets helse sies det.
Vi tenker og mener at det ikke skal være et enten eller, her skal det være både og. Som kirke skal vi være opptatt av mennesket og menneskets forhold til Gud. Men vi skal også være gode forvaltere av den naturen vi er en del av.
Vi tror at Vår Herre har kalt oss til å være gode forvaltere. Kjennetegnet på gode forvaltere er at de passer godt på det de har fått og at de ser til at ikke noe blir ødelagt. I en nyere språkdrakt kan vi si at vår atferd skal være bærekraftig. Vi skal tenke framover. Hvordan vil dette se ut om 50 år, om 100 år dersom vi gjør det ene eller det andre?
Vi vet at menneskelig aktivitet i dag utrydder tusenvis av dyre- og plantearter årlig. Likevel fortsetter vi som om det ikke skjer. At så lite blir gjort kan føre til avmakt og handlingslammelse. Det nytter-ikke-følelsen kan slå rot i oss.
Selv om vi vet at 90 % av den plasten som renner ut i havet kommer fra åtte elver i Asia og to elver i Afrika så har vi også en plikt til å rydde opp etter oss selv. Alle som har gått en tur i fjæra eller langs en vei ser at det er nok å ta av hos oss også.
Hver enkelt av oss kan ikke redde verden alene, men alle kan bidra til å gjøre kloden lettere å overleve på. Et veldig konkret tiltak som menighetene i bispedømmet vårt kan bli med på handler nettopp om plast og strandrydding. Hvert år samles tusenvis av frivillige for å fjerne plast fra strender og fjære langs kysten. Vi vil utfordre alle menighetsråd i bispedømmet til å engasjere seg i denne aksjonen. Plast, kirke og strandrydding.
Noen vil si at dette kun er en dråpe i havet, da sier vi: ikke glem at hele havet består av dråper!
Som biskop og prost utfordrer vi menighetsråd og ansatte til å finne en helg i mai eller juni der dere «adopterer» ei strand eller et fjæreområde for å rydde en del av skaperverket. Vi utfordrer dere til å lage en aktivitetsdag for unge og gamle. Flytt gjerne gudstjenesten ut og ha en enkel friluftsgudstjeneste med felles aktiviteter, strandrydding og grilling av mat til et felles måltid. Dersom det vil være enklere å få det til på en lørdag så kan dere i strandryddehelgen flytte søndagsgudstjenesten til lørdag.
Vær kreativ!
Samarbeid med andre!
Lag fellesskap!
Kirke, plast og strandrydding!