Likestillings- og diskrimineringsnemnda har nylig uttalt at Sør-Hålogaland bispedømmeråd handlet i strid med forbudet mot diskriminering på grunn av kjønn overfor Hilde Fylling. Som leder i bispedømmerådet har jeg uttalt at vi tar uttalelsen til etterretning.
Det kan reises spørsmål om hva det innebærer å ta noe «til etterretning», og jeg ser at uttrykket kan tolkes som at Sør-Hålogaland bispedømmeråd ikke bryr seg om konklusjonen. Jeg ønsker derfor å komme med en utdyping av hva jeg og rådet legger i dette.
Jeg kan naturlig nok ikke gå inn på hvilke vurderinger som ble gjort i den konkrete ansettelsessaken. Generelt kan jeg si at det er mange forhold som kan vektlegges i en ansettelsessak, og det er rom for ulike vurderinger. Et tema er også hvordan personalreglementets bestemmelse om at «behovet for representasjon av begge kjønn i prestekollegiet skal vektlegges» skal forstås i en konkret situasjon.
Sør-Hålogaland bispedømmeråd erkjenner at det er gjort feil i behandlingen av denne saken, blant annet i vurderinger av personalreglementet. Presteansettelser følger kompliserte prosedyrer, og involverer flere instanser. Det fulle og hele ansvaret ligger likevel hos bispedømmerådet. Vi har nå satt i verk tiltak for å styrke kompetansen hos de personer og organer som er involvert i ansettelsesprosessene.
Sør-Hålogaland bispedømmeråd beklager de belastningene saken har påført Hilde Fylling og også presten som ble ansatt i den aktuelle stillingen. Å ta nemndas uttalelse «til etterretning» innebærer også at Sør-Hålogaland bispedømmeråd tar konsekvensen ved å følge opp spørsmålet om økonomisk kompensasjon til Hilde Fylling for den belastning saken har påført henne. Dette er en naturlig følge av Likestillings- og diskrimineringsnemndas uttalelse, men det ville vært særdeles uryddig om jeg skulle kommentere denne prosessen offentlig.
For meg personlig er det også trist at Sør-Hålogaland bispedømmeråd får en uttalelse mot seg fra Likestillings- og diskrimineringsnemnda. I løpet av mine 12 år som leder av bispedømmerådet har både jeg, rådet og biskopene vært forkjempere for likestilling i kirka, både mellom kvinner og menn, nå sist for homofiles rett til å gifte seg i kirka. Jeg er stolt av å lede vårt mest likestilte bispedømme – og at over halvparten av de dyktige prostene vi har ansatt, er kvinner.
Jeg beklager derfor at Sør-Hålogaland bispedømmeråd har gjort feil i behandlingen av ansettelsessaken som førte til brudd på likestillings- og diskrimineringsloven. Det tar jeg til etterretning ved å ta ansvar for at framtidige prosesser skal være ryddige og ved å fortsette kampen for at ingen skal oppleve å bli diskriminert i kirka i Sør-Hålogaland.
Marit Hermstad
Leder i Sør-Hålogaland bispedømmeråd