Fra 10.august til 6.september kan du forhåndsstemme ved Kirkevalget. Du finner informasjon om tid og sted for forhåndsstemming ved å søke opp soknet (menigheten der du vil stemme) på nettsiden med presentasjon av lister og kandidater.
Dersom du bor eller oppholder deg i et annet sokn enn der du er registrert, kan du stemme på forhånd fram til 2.september. Om du tar med valgkortet går stemmingen raskere.
Hvordan foregår forhåndsstemmingen?
Ved de fleste kirkekontor vil det være mulighet til å avgi forhåndsstemme i kontorets normale åpningstider, og informasjon om dette vil kunngjøres i lokalaviser, på menighetens nettsider og på kirken.no. Frem til 2. september kan du også avgi forhåndsstemme i et annet sokn enn der du er ført i valgmanntallet.
Når du møter opp for å avgi forhåndsstemme vil du bli vist til et avlukke eller område der du kan treffe ditt valg uten at noen ser hva du stemmer.
Om du skal stemme i et annet sokn enn der du er bosatt, vil valgfunksjonæren skrive ut de riktige stemmesedlene for ditt sokn og bispedømme, slik at du får med deg alle de mulige stemmesedlene inn når du skal velge. Da er det viktig at du tar med deg hjem de stemmesedlene du ikke bruker, slik at ingen kan se hva du har stemt ut fra hvilke stemmesedler som ligger igjen.
Når du har valgt stemmesedler og brettet disse, vil valgfunksjonæren be om å få se legitimasjon før stemmesedlene stemples. Så vil valgfunksjonæren be deg om å legge disse i to stemmeseddelkonvolutter, én for menighetsrådsvalget og en annen for valg til bispedømmeråd og Kirkemøtet. Deretter legges disse i en omslagskonvolutt.
Hvis du har med deg valgkortet du har fått i posten, legger valgfunksjonæren dette sammen med stemmeseddelkonvoluttene. Hvis ikke fører du selv på navn, adresse og fødselsdato på omslagskonvolutten. Dette gjøres for at stemmegivingen din skal prøves av valgstyret etter forhåndsstemmeperioden. Da kontrolleres det at du har stemmerett i det aktuelle valget. Om stemmegivningen godkjennes separeres stemmeseddelkonvoluttene fra omslagskonvolutten og blandes med de andre stemmeseddelkonvoluttene, slik at det ikke vil være noen som kan se hva akkurat du har stemt. Hvis stemmeseddelkonvoluttene og omslagskonvoluttene åpnes samtidig, gjøres dette av ulike personer.
Til sist skriver valgfunksjonæren på tid og sted for stemmegivningen, og signerer. Om du avgir stemme i samme sokn som kontoret er, legger du så omslagskonvolutten i en valgurne. Hvis ikke vil valgfunksjonæren sende forhåndsstemmen din til riktig sokn så snart som mulig.