Inventar
Talvik kirke har mye gammelt inventar - både fra Sørvær kirke, Årøya kirke og fra de gamle kirkene i Talvik.
Altertavla "Kristus på korset" av Piene, 1923, etter em kopi av Darph.
Kirken har 2 kirkeklokker, en fra 1697 og en fra 1777. Den har inskripsjon "Me fecit M.C.Thoshell Hoff, Klockengeiser Copenhak 1777". Sagnet sier at noaidene (samiske sjamaner) har bitt et hakk i kanten på den ene. En av kirkeklokkene kommer fra Sørvær kirke.
Døpefonten er fra 1883, i tre. Kirken har også en gammel døpefont som opprinnelig har stått i Sørvær kirke. Døpefonten er fra 1500-tallet. (Denne er deponert i Alta museum.)
De to lysekronene som henger i kirkeskipet, er fra 1706 og 1757. Pelikanen er brukt som symbol på den ene. Symbolet er ikke så ofte brukt i norske kirker.
Kirkesølvet består av nattverdkalken er fra 1842, brødeske, dåpsfat, vannkanne fra 1956, særkalker og 4 lysestaker i messing og 2 små lysestaker.
Messehakelen som henger utstilt i dåpssakristiet er fra 1883. En kulturhistorisk og kirkelig skatt er den gamle Bibelen fra sokneprest A.J. Fleischers tid (1834-44). Den ble brukt både under vigslingen av Kåfjord kirke i 1837 og Hammerfest kirke 1839. Bibelen er trykt i London i 1828.
Orgelet er et pipeorgel med 10 stemmer, fra 1968, av Jan Erik Spigseth.
Halsringen fra en gapestokk ble funnet på kirkebakken, og er nå utstilt i dåpsventerommet. På kirkegården ble det i 1982 funnet en verdifull myntsamling. Den er utstilt i Alta museum.
Tyskerne fjernet flere ting fra kirken, men det meste er kommet til rette, bortsett fra 4 lysestaker og en rebekkakrukke.
I 1983 hadde Talvik kirke 100 års jubileum og før det ble kirken innvendig restaurert under oppsyn av riksantikvaren. Malingen og mønstrene i kirken er nå tilnærmet likt det originale 1883-interiøret.
Årene 2002-2005 gjennomgikk kirka en omfattende restaurering utvendig, samt at hovedtavle og oppvarming ble modernisert. Kirka fikk også ny trapp med rullestolrampe.
Historikk
Den første kirken i Altafjorden ble bygd først mot slutten av 1600-tallet. Kirken lå på Årøya, øst i Altafjorden. Årøya lå strategisk til, midt i skipsleia.
Avgjørende for stedsvalget var også at det lå et gammelt festningsverk på øya. Materialene fra festningen kunne brukes til å bygge kirke. Festningen ble bygd under Kalmarkrigen og var et blokkhus med jordvoll omkring, bygd for å stanse den svenske framrykkingen i Finnmark. Dette blokkhuset ble gitt til kirkebygg og i 1694 stod kirken klar til bruk. Her var også den første kirkegården i Altafjorden.
Lenge fikk fjorddistriktet kirkelig betjening fra Sørvær. Den første presten bosatt i Talvik var Anders Larssønn Filianus, 1705-23. Men kirken fikk ikke stå så lenge i fred på Årøya. Allerede i 1703 ble det ytret ønske om å flytte kirken til Talvik, og følgende år gav amtmannen godkjennelse til flytting.
Kirken på Årøya ble revet og fraktet over fjorden til Talvik. I 1705 stod kirken ferdig til bruk i Talvik. Denne kirken var en korskirke, noe større enn den som var på Årøya. Dårlig vedlikehold medførte at kirken allerede i 1734 var i så dårlig forfatning at det ikke lønte seg å reparere den.
Den ble revet og ny kirke stod ferdig i 1737. Tømmeret til denne kirken ble hugget i Alta. Denne kirken hadde 220 sitteplasser og 80 ståplasser. Kirken ble stående og tjente Talvik menighet i 147 år. Natten til den 16.januar 1882 brøt det løs en voldsom vest-nordvest storm og hele kirken ble revet løs og løftet fra grunnmuren. Kirkeklokken og noe inventar ble reddet.
17.oktober 1883 kunne menigheten igjen vigsle og ta i bruk en ny kirke. Anbudsprisen var 21 200 kr. Kirken hadde 410 sitteplasser. Dette er dagens Talvik kirke.
Kirkebygget
Det er ikke gjort store forandringer ved kirken siden den var ny. Det eneste er et lite tilbygg på begge sider av tårnet - med dåpsventerom og toalett.
I 1983 hadde Talvik kirke 100 års jubileum og før det ble kirken innvendig restaurert under oppsyn av riksantikvaren. Malingen og mønstrene i kirken er nå tilnærmet likt det originale 1883-interiøret.
Årene 2002-2005 gjennomgikk kirka en omfattende restaurering utvendig, samt at hovedtavle og oppvarming ble modernisert. Kirka fikk også ny trapp med rullestolrampe.
Kirken var den eneste bygning som stod igjen i Talvik etter krigen. Og folk tok inn i kirken, da de kom hjem igjen etter evakueringen sommeren 1945.
Kirken var noe skadet etter tyskernes sprengninger da de trakk seg tilbake. Ødelagte vinduer og takstein. Men aldri har vel kirken vært så kjær for menigheten som da. Den tjente både til bolig, bakeri, kjøkken og til det den opprinnelig er tiltenkt å være: menighetens gudstjenesterom.
Ta kontakt med kirkekontoret på telefon 78 44 42 70 for mer informasjon.