Tekst og bilder er hentet fra Normisjon sin hjemmeside og Ferskvare nr 3/2016.
Martin Luther College (MLC) leier et bygg inne i hovedstaden Dakha i Bangladesh. For å få en permanent godkjennelse til å drive skole i Bangladesh, må man eie tomten og bygget hvor man skal drive skole. Dette handler i stor grad om å sile ut de useriøse aktørene, som kun driver skoler for profitt. MLC har i lengre tid vært på utkikk etter et nytt bygg, også fordi det bygget de har nå begynner å bli for lite, forteller Oddvar Holmedal, prosjektkoordinator i Normisjon.
Bangladesh er et av landene i verden med høyest befolkningstetthet, noe som gjør at tomteprisene stiger til værs. MLC ble derfor nødt til å se på alternative tomter, også utenfor sentrum. Valget falt på en tomt ca. 30 minutter utenfor Dhaka, 7,5 mål for en kjøpesum av 5 millioner kroner, det er betydelig mindre enn tomtene inne i sentrum. Når tomten først var bestemt, har det vært en møysommelig prosess for å få signert kontrakt. Det har vist seg å ta tid, særlig med forhandling av pris på tomten, advokat som har sjekket at alle de riktige papirene er i orden. Det har dessuten blitt brukt mye tid på å sjekke opp alle nåværende og tidligere eiere av tomten, slik at alt det formelle er i orden.
Ungdom i Oppdrag har nylig kjøpt nabotomten, som kan by på samarbeid i fremtiden. Det oppleves absolutt som et bønnesvar å få de som nabo til MLC, forteller Holmedal.
Hvorfor er det så viktig å eie og ikke bare leie? Når skolens rykte og anseelse testes, er det alltid to spørsmål som kommer opp: Hva er strykprosenten på skolen deres? Og har dere egen tomt og egne bygninger? En god skole produserer gode resultater og har lav strykprosent. Seriøse skoler eier også tomta og bygningene selv. Dhakas utdanningsmyndigheter er ikke blant de aller enkleste å ha med å gjøre, men regelen er ganske sikkert der for å unngå useriøse aktører i "utdanningsmarkedet". Hva gjør man hvis en skole må legges ned og elevene dermed ikke kan ta de eksamener de har forberedt seg til? "Eie-regelen" har sikkert blitt til i møte med slike problemer.
Da Normisjon kom til Bangladesh for over tre år siden, var søket etter tomt i gang. Ofte når MLC har undersøkt et tips, har det virket lovende, og Normisjons utsendinger har vært rundt på utallige steder. Men etter hvert har tomta vist seg å enten være for dyr, ligge for kronglete til, være for stor, være for liten eller for våt. En gang ble vi utfordret til å kjøpe en dam, nærmest en innsjø, men en representant for selger sa at "This is not a problem. It is just to fill it up". Enda verre er det når det er uklart om selger faktisk eier tomta. Det skjer ofte i denne delen av verden. En gang, var papirene og eierskapet i orden, prisen også, men tomta hadde en nabotomt hvis eier var stor og mektig og muligens hadde skumle hensikter med å "utvide sitt territorium". Land grabbing heter slikt. Er det en sjanse for at man blir utsatt for dette, kan man ikke kjøpe.
I 2010 etablerte Normisjon en helt ny kristen videregående skole i Dakha, i et samarbeid med KG (Kristelig Gymnasium) i Oslo. Hvert år har skoen en misjonsaksjon i starten av skoleåret, og hvert 3.år går inntektene til Martin Luther College. Pga. sikkerhetssituasjonen (terror) i juli-16 i Bangladesh, var det usikkert om noen elever og lærere kunne besøke skolen i Dakha. Reisen gikk bra, og de fire elevene fikk oppleve litt av dagliglivet på MLC, de besøkte internatene og de fikk med seg en ettermiddag sammen med MLCs internatelever der kulturelt program, felles lek, sang og konkurranser, bønn og andakt var en del av programmet. For MLCs elever var det stas med besøk fra Norge. Rektor på MLC, Mittali Maria Costa, fikk visum til Norge, og hun besøkte Normisjon, KG og Gå Ut Senteret.