For alle oss med ungdommer i hus!

Kjenner du at dagene kan bli lange? At stemningen i huset er som å være i en berg og dalbane? At noen dager går veldig bra, mens andre dager så er stemningen på topp og praten går livlig og fint?

For alle oss med ungdommer i hus!

Undres du innimellom på hvor lenge en ungdom faktisk kan bli liggende horisontalt? Ja, hvordan klarer de unge å bli ”liggende” i 2 ukers karantene , er det fordi de er så vant til å ha kontakten med venner gjennom mobilen og laptopen?

I såfall skulle vi laget et studiet på dette fenomenet for å finne ut grafer og statistikker på hvor lang tid det til enhver tid er mellom strengt tatt kun nødvendig proviantering eller andre nødvendige menneskelige behov? Vi blir stadig oppmuntret til å bruke anledningen vi er i nå til å ta vare på hverandre, men for all del ikke ta på hverandre. Er det mulig å ta vare på hverandre med så mange ulike behov i et husholdning? Jeg har undret meg på følgende scenario. Hva om du ymter frempå med en hyggelig gest, god tone, cola og og chips i hånden med følgende forslag rett og slett for å gjøre noe helt annet sammen.

TIPS nr 1: Vårpuss på sykkel!

Hei du kompis, blir du med på noe helt nytt og revolusjonerende, blir du med å ”shine”opp syklene våre? Jeg tenkte vi skulle ta en ørliten vårpuss på sykkel. Ja, akkurat vårpuss på sykkel, vi tar frem sykkelen, skrur og mekker, tar fra hverandre deler, smører de opp og gjør sykkelen for våren. Det kommer godt med nå som dagene er blitt 7 timer lengre og karantenetiden kanskje er blitt litt løsere etter påske, skjønner du. Verdt et forsøk. https://syklistforeningen.no/aktuelt/fikset-sykkel-booster-opplevelsen/

Dette er faktisk veldig kjekt å gjøre sammen!

PS: Husk å ta bilder underveis hvis dere demonterer deler... Nyttig når sykkelen skal skrues sammen igjen.... Du slipper unødige skrik og hyling og at kanskje sykkelen går vegg i mellom istedenfor å bli satt sammen igjen haha.

Tips 2: Fordel middagslagingen( tipper mange har gjort dette):

Samle gjengen din til familiemøte og fordel oppgaver i hjemmet på alle.

Lag middagslister og fordel hvilke dager hver og en lager middag og hva man skal lage. Planlegg en uke omgangen.

Lag rutiner på hvem som rydder opp etter middagen og hvem som dekker på. Fordel

Gjør noe ekstra og lag dessert på en hverdag.

Skryt mye av innsats og tål at noe ikke alltid blir sånn som du hadde tenkt. Spill med og gi ros når ungdommen eller andre søsken prøver.

Spis middag sammen. Ikke i soffan, eller at ungdommen tar maten med seg på soverommet. Bruk middagen til å prate sammen.

Lag felles regler for oppførsel i fellesareal som kjøkken og stue. F.eks: hvordan snakker vi til hverandre, hvor det ikke er lov å krangle osv. Smil og vis at vi bryr oss om hverandre, si noe pent til hverandre hver dag.

Tips 3: Litt om huslige gjøremål:

Lær poden hvordan de vasker klærene sine selv, strekker tøyet, henger det opp eller tørker det i tørketrommel. La de minste hjelpe til. Hva er vel ikke bedre enn sengetøy som er strukket godt og brettet fint sammen. Eller lagt rett på sengen!

Det kan være et smart tips å lære barn og ungdommer å fjerne lo fra filteret i tørketrommel og vaskemaskin, rens av hovedfilteret kan spare dem for mange tusen kroner når de engang flytter for seg selv og tror at tørketrommelen er ødelagt fordi tøyet ikke blir tørt etter bruk...

Ta med filteret i oppvaskmaskinen :)

Enda viktigere er kanskje en liten tur under vasken for å demontere rør og rense opp...for ikke å snakke om hår i dusjen eller tette rør i vasken på badet.... Her kan dere få mange artige funface når lukten og skiten renner ut. Det kan også gi mange gode og magiske bilder til f.eks forestående konfirmasjonsfest.

Jeg misliker nok like mye å rense rør som de fleste andre vil jeg tro ( les: frysninger i kroppen og brekninger haha). Kanskje de unge får litt mer respekt for ”usynlige oppgaver” ...

Tips 4: Nyttige ting å lære om bil ( oppgave for dem med ungdommer i hus):

Hva må man kunne før øvekjøring, dette kan fort slå ihjel noen gode koronatimer og du får anledning til å slå av en prat med poden:

Skifte dekk! Tro meg, når de blir 18 år og har lånt bilen og punkterer 2 mil unna hjemmet så vil du huske denne dagen da de selv lærte å skifte dekk. Du slipper å rykke ut, men kan

trygt snakke rolig og hjelpende online på telefonen. Du har nemlig vist dem hvor hvordan de tar tetteskum i dekket og kan kjør trygt hjem selv. Se gjerne på denne videoen og forbered deg :) https://www.vgtv.no/video/84262/naar-dekket-er-flatt-slik-bruker-du-tetteskum

Vis hvor spylevæske fylles på- det kommer også godt med og lurt å kunne!

La de få et oppdrag å vaske bilen innvendig og utvendig mot en liten symbolsk sum. Penger trenger de alltid og det er bedre å ha gjort en innsats slik at de erfarer hvor mye de må jobbe for å tjene penger. Eller doner dem til et veldedig formål som dere blir enige om i familien.

Bil er ikke min sterke side, men her kan dere sikkert komme på mange innspill selv som kan gjøres sammen for å lære mer om bil.

Tips 5: Personlig økonomi og budsjett

Barn og unge lærer ikke veldig mye om personlig økonomi.

For mange er nå konfirmasjonene er utsatt til høsten, det gir en kjempe mulighet til å snakke sammen om personlig økonomi og planlegging av hvordan konfirmasjonspengegavene kan disponeres, sparing, BSU for ungdom og litt egenkapital...

Et raskt søk på nettet kom opp med disse tipsene:

Se noen episoder av LUKSUSFELLEN for å gi et inntrykk av hvordan man lett kan havne i uføret om man ikke lærer å lage seg en budsjett og en plan. https://www.ung.no/okonomi/339_Hvordan_sette_opp_et_budsjett.html https://www.sparebank1.no/nb/bank/privat/tips-og-rad/tenaring-og-okonomi.html

Lag noen felles sparemål i familien, opprett en egen familiesparekonto som dere finner ut hva dere vil spare til sammen. Bli enige om når man putter penger på denne sparekontoen. F.eks kan enkle arbeidsoppgaver som å ta ut av oppvaskmaskinen ( en ellers enkel oppgave som ikke bør genere betaling i mine øyne) men som nå kan gi en viss sum i uken til felleskassen.

Å leve koster penger, la barn og ungdommen få ansvar for å disponere og lage sitt budsjett og ikke gi dem penger til alt mulig hele tiden. La de ønske seg noe og la de spare over tid, lag en spareplan sammen. En knust mobilskjerm må ikke bety ny mobil dagen etter....

 

Tips 6: Hagekos

Mars er måneden for å så i kasser inne, før det plantes ut på altanene, terrassen eller i hagen.

Kjøp inn litt frø av ulike sorter og prøv dere frem som gartnere. En selvdyrket agurk som knaser mellom tennene i sommer kan fort bli en snakkis i mange år.

Gulrøtter kan såes i melkekartonger. Mulighetene er mange! Her er tips og råd om dyriking på hjemmebane: https://www.hageselskapet.no/sa-innendors/

Her kan dere lære litt om hvordan hagen nevnes i bibelen og perfekt å lage quiz om i etterkant: http://hemhagesenter.no/bibelens-planter-i-din-hage/

Sov ute under åpne himmel på terrasen, eller i hagen. Oss og alle de andre- oss, de og verden lizzm.

 

Tips 7: Godhet i koronatider

Kan vi spre godhet selvom vi er nesten bare hjemme?

Minn ungdommene på at de kan ringe besteforeldre J

Er det noen naboer som trenger en ekstra hjelpende hånd, handle matvarer for noen? Sjekk ut https://www.goodify.co/ en app om hverdagsgodhet!

Finn en god veldedig organisasjon og lag en felles sparing slik at dere har en konto for godhetspenger. I disse foregår Norges nest største innsamlingsaksjon og 40.000 konfirmanter skulle gått fra dør til dør og bidra til å gi mennesker tilgang til rent vann via www.fasteaksjonen.no

Det finnes mange flere organisasjoner som er verdt å sjekke ut?!

Jeg er overbevist om at barn og unge trenger å lære at vi har muligheter for å gi videre noe av det vi selv eier og tjener. 1 kr hver dag på et Norgesglass blir 365 kr året, rent vann til nesten to personer resten av livet deres. Det er å gjøre en forskjell i verden. Alle, både dere som har lite å rutte med og dere som har mer, alle har vi litt å gi bort. Det gjør noe med oss når vi alle kan bidra med det vi har. De fattigste er ofte de rikeste, for de har lært å dele det lille de har, det er mye visdom i å dele.

 

Sjekk også ut disse sidene for mange flott tips til mye man kan finne på i koronakarantenetider: https://www.plusstid.no/familiens-fritid/inneaktiviteter/ting-gjore-med-venner https://www.familieverden.no/familieliv/fritid/52-kjekke-ting-a-finne-pa-sammen/

 

Siste tips fra meg er å sjekke ut instagram kontoen. @Intetnyttfrahjemmefronten! Hun har en helt utrolig fin strek og tekst til det meste som foregår på hjemmebane!

Jeg ønsker dere lykke til med å utforske familielivets små og store gleder SAMMEN i tiden som kommerJ

Smil fra Anine Vieth Mildestvedt

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"