Sandvikskirken har siden 30. desember 1881 vært sognekirke for Sandviken menighet og et kjært landemerke i bydelen der den ligger ved krysset Kirkegaten / Ladegårdsgaten / Nye Sandviksvei. Vi gir her en kort beskrivelse av kirkebygget, og en liten introduksjon av menigheten som hører hjemme her.
Sandvikskirken er en treskipet hallkirke i nygotisk stil med tårnet i vest, og koret vendt, som gammel skikk er, mot øst og soloppgang. Kirken er bygget av gneis med granittkledning, og skiferkledd tak. Det er ett sakristi på hver side av koret som har hatt forskjellige anvendelser opp gjennom årene.
Innvendig er rommet inndelt med frittstående tresøyler og separate himlinger for midtskipet og sideskipene. Kirkens utforming var resultat av en arkitektkonkurranse som ble vunnet av Ernst Norgreen, som selv døde før arbeidet var fullført. Hans assistent Schak Bull, fetter av Edvard Grieg forøvrig, sluttførte bygget etter Norgrenns tegninger.
Ved ombyggingen i 1917-1918 fikk kirken mye av det preget den har i dag. Over alteret av furu er det en baldakin i senmiddelaldersk stil tegnet av Christian Koren Wiberg. Alteret preges av Kristus på korset, utført i oksidert sølv, av Ambrosia Tønnesen. Veggene rundt alteret prydes av 12 trerelieffer med bibelske motiver utført av Schak Bull. Prekestolen er åttekantet med himling og tårn og er utført i furu og gotisk stil. Døpefonten er av granitt, også den åttekantet. Det meste av altersølvet er fra 1881, mens kirkens eldste gjenstand er oblatesken i forgylt sølv fra 1600-tallet, som ble gitt i gave av Johan Mohr, den siste private eier av Store Sandviken, før grunnen ble kjøpt av Bergen kommune.
Kirken har to orgler, et 25 stemmers instrument med 2 manualer og pedal, 2 frie kombinasjoner og helpneumatisk spillebord, bygd av Olsen & Jørgensen i nært samarbeid med kirkemusikeren Lars Søraas, som var organist i Sandviken i 31 år. Foran i kirken står et mindre mekanisk kororgel med 6 stemmer fra det danske orgelbyggeriet Bruno Christensen og sønner, som ble tatt i bruk i 1991. Det store hovedorgelet ble restaurert i 2002, av Christian Scheffler, Frankfurt og framstår nå i god stand. I tillegg huser kirken flere trøorgler som brukes rett som det er i forbindelse med konserter.
Stålklokkene og urverket i tårnet er av tysk opprinnelse. Klokkene har inn-skriften ”Bochumer Verein Gusstahlfabrik 1881”. I fullt ferdig stand kostet kirken 163.000. I 1917-18 ble galleriene løftet og fikk trappenedganger foran, orgelgalleriet ble utvidet for å gi plass til det nye orgelet, og de to sakristiene ble bygget. Etter eksplosjons-ulykken 20. april 1940, som førte til knuste vinduer på sørsiden, ble det satt fart i en del gamle planer, bl.a. en ny fargeplan som har ledet fram til de farger som interiøret har i dag.
Kirken hadde opprinnelig 700 sitteplasser, men dette er etter hvert redusert til 500 plasser.
Sandvikskirken har pr. 2018 blitt totalt restaurert både utvendig og innvendig.