På Askøy sitter et foreldrepar som synes det var helt naturlig å døpe barna sine i Søreide kirke. Tvillingparet Storm og Emilie ble døpt 17. oktober, på foreldrenes første bryllupsdag. De to fedrene Lars Erik Risnes og Thomas Moe Tonning hadde ikke noen diskusjon om de skulle døpe barna sine eller ikke.
– Jeg spurte deg vel bare om du var enig i at vi skulle døpe dem i kirken, og så svarte du ja, spør Thomas ektemannen, og han er enig.
– Thomas var litt mer usikker enn meg på om vi ville få lov til å døpe barna våre i kirken, forteller Lars Erik. Selv er han oppvokst på Sandsli, og med hans erfaringer fra Søreide kirke og tensing-miljøet var han ikke i tvil om at dette ville gå greit. Thomas sin tvil skylder han på en oppvekst i et lite miljø i Sunnhordland.
– Jeg var selv aktiv i Søreide Ten Sing i flere år, også da jeg kom ut som homofil. Jeg var litt spent på hvordan det ville bli mottatt der, men jeg ble møtt med et ‘Så fint!’ og opplevde bare en veldig god oppbakking derfra. Jeg ble blant annet bedt om å være konferansier på KFUK/KFUM sin Vinterfestival på Voss det året.
Da de to mennene giftet seg i Tveit kirke i 2020, var det bare én prest på Askøy som hadde latt være å reservere seg mot å vie likekjønnede. Ettersom denne presten nå hadde flyttet, syntes paret det var mer naturlig å ha barnedåpen i kirken der Lars Erik er vokst opp.
– Jeg kjenner også til en av prestene i Søreide, Marte Birkeland Åsen, og vet at hennes holdninger er forenlige med våre, sier han.
De to understreker at de også ble tatt godt imot på dåpssamtale i den lokale kirken på Askøy, og at de ikke har møtt noen negative holdninger der.
Tvillingparet på Askøy holder seg mest hjemme enn så lenge, men fedrene er klare på at de vil benytte seg av kirkens tilbud til barna etter hvert.
– Vi valgte å døpe barna våre for å gi dem et grunnlag, slik at de selv kan ta et valg om hva de vil tro når de blir eldre. For at de skal kunne ta et valg, må de få opplæring i troen, sier Lars Erik.
– Hvordan har dere tenkt å gi dem den opplæringen?
– Det blir mye slik vi selv ble opplært, svarer Thomas,
– med kveldsbønner ved leggetid, sanger og små fortellinger fra Barnebibelen. Og kirken har jo veldig mange arrangementer for de små nå. Mye mer enn da jeg vokste opp i Etne.
– Bildene med kveldsbønner Storm og Emilie fikk står forresten allerede klare på barnerommet, skyter Lars Erik inn.
Bildene han viser til er en del av fadderpakken som blir gitt ved dåp i Søreide kirke. Som en hjelp til barnas faddere, er det gaver der til feiring av dåpsdagen de tre første årene. Det er nok ikke bare hos den lille familien på Askøy at gavene blir tatt i bruk før dette.
Ingen krav til stort selskap
– Noen velger å droppe dåp fordi de tenker at selskapet etter dåpen lett blir styrete eller at det blir veldig dyrt. Hvordan opplevde dere det?
– Jeg gjorde nesten ingenting i forkant, svarer Lars Erik,
– men Thomas liker sånt. Han støpte små betongbiter med navn på og greier.
– Det var ikke noe stress, legger Thomas til,
– Vi serverte gryterett, helt enkelt. Og det trenger ikke koste mye, det viktigste er å være samlet. Man kan jo føle på press fra Instagram og andre steder for at det skal være så flott, men det er viktig å være seg selv, ikke å prøve å overgå alle andre.
– I dåpen blir barnet innlemmet i troen. Det er det vi feirer som en familie, som noe vi har felles, sier Lars Erik.
– Man trenger ikke ha et stort selskap heller, det er jo dåpsbarna som er hovedpersoner denne dagen.