En plastdunk, et par plastslanger og gode råd ga fem ganger større avling.
Som sivilagronom var det utrolig sterkt å få besøke noen av bøndene i Mndolera. De er svært fattige, for stadig hyppigere tørke og flom gjør at avlingene enten tørker vekk eller drukner. Bøndene var derfor lydhøre til agronomene og rådgiverne som kom fra AICC, Kirkens Nødhjelp sin samarbeidspartner.
Den første bonden vi møtte het Harry, en glad og stolt bonde som tradisjonelt har dyrket tomater. Harry var den første av bøndene i området som tok del i et prosjekt ledet av AICC.
AICC gir kurs i klimasmart jordbruk, men bøndene må selv finansiere nødvendig utstyr. En oppstartspakke koster tilsvarende sju norske kroner. Den inneholder en plastdunk, 15 meter plastslange med drypphull, en kilo gjødsel og frø.
Harry hadde så langt investert i utstyrspakker til ti grønnsaksbed. Tradisjonelt hadde han dyrket tomat, i tillegg vil han nå prøve med vannmelon og kanskje kinakål. Rent vann er fortsatt mangelvare og alt vann må bæres fra bekken. Dryppvanningen gjør at han nå bare trenger å gå to turer per bed hver dag, i stedet for 15 som tidligere!
Når vannet ledes rett i jorda, trenger de heller ikke å bekymre seg for at smitte sprer seg med avlingen. Harry er en god foregangsmann som hjelper andre bønder med å ta i bruk de nye metodene.
Noen av bøndene vi møtte hadde brukt alle sparepengene sine, andre måtte ta opp lån. Grunntanken fra AICC er at gjennom mikroinvesteringer vil en bekjempe fattigdom. Bønder er selvstendige bedriftseiere og de har gjennom tradisjonell drift opparbeidet gode forutsetninger for å forstå potensialet i de forbedrede produksjonsteknikkene. Kort veksttid gir raske resultater.
Matjord og vann er sårbare ressurser, så mer intensiv drift reduserer både areal- og vannbehov. Dette gir redusert arbeid og større mulighet til å følge opp produksjonen.