Pårørende anbefales å ta kontakt med et begravelsesbyrå så snart som mulig etter et dødsfall. Begravelsesbyrået kan profesjonelt ta seg av det administrative og praktiske knyttet til gravferdsforberedelsene.
Man kan også ordne med gravferd helt eller delvis på egen hånd. Pårørende som selv ordner med begravelsen må ta kontakt med kirkekontoret eller et livssynsnøytralt seremonisted og avtale tidspunkt for gravferden. Fristen for gravlegging og kremasjon er ti virkedager etter dødsfallet.
Etter at kirkekontoret er kontaktet (enten av begravelsesbyrået eller av de pårørende selv) vil presten i løpet av kort tid ta kontakt med pårørende for å forberede gravferdsseremonien etter de etterlattes og/eller avdødes ønsker.
Kirkelig gravferdsordning
En kirkelig gravferd består i hovedsak av minneord, andakt, tre salmer og evt. et soloinnslag.
Hovedleddene i gravferdsordningen hos Ås kirkelige fellesråd:
- Det kan velges meditativ orgelmusikk før gravferden begynner
- Klokkeringing
- Evt. et musikkstykke, et soloinnslag
- Innledning og bønn
- Salme
- Minneord og evt. opplesning av kransesløyfer
- Evt. et musikkstykke, et soloinnslag
- Lesning fra bibelen
- Salme
- Andakt
- Herrens bønn
- Evt. jordpåkastelse (dersom det er en bisettelse)
- Velsignelse
- Salme
- Evt. et musikkstykke, et soloinnslag
- Orgelmusikk til utgang
Ofte sies noen korte minneord om avdøde og/eller om dødsfallet i begynnelsen av begravelsen. Det er vanligst at presten fremsier minneordene på vegne av de pårørende. Dersom noen av de pårørende ønsker å holde en tale, gi æresbevisninger eller gjøre andre ting i forbindelse med gravferden, skal det avklares med presten på forhånd.
Huskeliste
- Bestille blomster og kranser
- Bestille dødsannonse til avisen
- Bestille lokaler og mat til minnesamvær
- Skrive minnetale
- Finne seks personer som kan bære kisten
- Velge salmer og/eller annen musikk til gravferdsseremonien
- Trykke program
Barn i begravelsen
Mange er usikre på om barn bør være med i begravelsen. Ifølge norsk psykologforening bør ingen nektes og ingen bør heller tvinges.
Barn har like stort behov for å uttrykke sin sorg som voksne, men det uttrykkes ikke alltid på samme måte. Lek er en viktig del av hverdag også for et sørgende barn. Dersom de voksne møter dette med åpenhet og legger til rette for barnas sorg, er det fint for dem å delta.
Det er viktig å lage gode rammer for barns deltakelse i en begravelse. Forklare på forhånd hvordan det vil se ut i kirken. Forklare også at det er naturlig for voksne å reagere med sorg når en man er glad i har gått bort.
Dersom foreldre er usikre på om de selv er i stand til å ta vare på barna under begravelsen, er det fint å finne noen andre som barna har tillit til og som de kan være sammen med under begravelsen.
Ta gjerne kontakt med presten på forhånd for å snakke om dette.