1. mars 1878 besluttet herredsstyret å forsikre den 700 år gamle steinkirken fra middelalderen, som var satt i stand og fornyet i 1850. Da folk var på vei til kirken fastelavnssøndag 3. mars, så de at det veltet røyk opp av taket på kirken. Det blåste sterkt den dagen. Gnister som føk opp i taket fra oppvarmingen i en ny ovn, var årsaken. Vann blir kjørt frem for å slukke, men det var nytteløst.
Det blir satt i gang et stort arbeid med å redde ut inventar. Den flotte barokk-utsmykkingen med døpefont, prekestol og altertavle ble plassert på en av Asker-gårdene.
Folk kom sorgfulle for å se restene av kirken: Noen svarte vegger av sot. Mange syntes det var heldig at herredstyret hadde forsikret kirken. Men det stemte ikke! Kirkevergen, som skulle ordne med forsikringen, tenkte det kunne vente til mandag!
Torsdag etter brannen møttes herredsstyret. En tremannskomité fikk i oppdrag å kontakte arkitekt Jacob W. Nordan. Han var departementets faste konsulent i kirkebyggsaker, men drev også egen arkitektpraksis.