Protokoll fra møte i Røyken menighet
Dato: Torsdag 3. september 2020
Tid: Kl. 18.00-21.00
Sted: Teglen, Broen
Tilstede: Faste medlemmer: Ida Marie Aarak, Åge Rasmussen, Arne Bertheussen, Harald S. Kjos, Stephen Sirris, Ellen Martha Blaasvær og Sigmund Hole.
Varamedlemmer: Hans Frivold
Forfall: Kristin Bonnerud
Tove Sveva, daglig leder og referent
Ansatte i Røyken menighet innkalles til første del av møtet fra kl. 18-20 (Heidi K, Heidi, A, Rebekka, Jan Arne, Øystein)
___________________________________________________________________________
Åpning kl. 18.00: v/Ida Marie
Sak 51/20: Godkjenning av innkalling
Innkalling godkjent
Sak 52/20: Godkjenning av protokoll
Harald etterlyste status på utestående fakturaer, sak 48/20. Sigmund orienterte.
Protokoll godkjent.
Sak 53/20 Siden sist
- Nytt fra ansatte
Stikkord er: Ferie, smittevern. Rebekka arbeider mest med konfirmasjoner. Heidi A har arbeidet med podkast i tida med hjemmekontor. Ellen Martha: Godt å feire gudstjeneste igjen. Stor pågang med spørsmål om dåp. På grunn av begrenset plass i kirkene må det opprettes egne dåpsgudstjenester. Jan Arne: Kafeen startet så smått opp før sommerferien, og er i gang igjen nå. Det planlegges oppstart av leksehjelp for flyktninger. Grønn kontakt: Nora
Øystein: Dør/vegg på Teglen - ny motor endelig kommet til Oslo.
Johan Wallace har startet pappapermisjon fra 1. september. Vikar: Michael Moreskine. (Pensjonert organist i Hurum). Kristian Søetorp Wallace har startet i stillingen som menighetspedagog fra 1. august fortrinnsvis i Slemmestad og Nærsnes. I tillegg ønsker hun å starte opp Knøttesang i Teglen. Invitasjoner er sendt ut.
Ansatte i hver faggruppe er invitert til MR utover høsten
- Nytt fra utvalgene v/Arne, Ida Marie og Stephen
Diakonirådet møtes. Synliggjøre hva som ligger under diakoniplattformen. Leksehjelpen har ligget litt i dvale. Planlegger en hyggelig felleskapskveld 10.10. Arbeider med et plandokument og budsjett for diakoni. Vil møte grønn kontakt. Årets diakoniblomst til noen som gjør noe ekstra?
Barn og ungdom: Fått en god innføring i hva som skjer i menigheten. Prøver å finne ut hva som mangler og kanskje fylle på med mer. Viktig med god markedsføring ifbm konfirmasjon. Allerede flere påmeldt til neste år enn årets kull.
Gudstjeneste og kultur: Gudstjenesteverksted. God oppslutning fra ansatte pluss noen frivillige og Stephen fra MR. Forslag: Utvide med måltid og kanskje fylle på med mer – noe for ungdom i fortsettelsen.
- Nytt fra fellesrådet v/Åge
Årsrapporten for Akf er nyttig lesning. Forslag om at den legges ved protokoll.
Forrige møte: Ny trossamfunnslov og ny kirkeordning ble presentert v/ Øystein Dahle KA. Korona – mye fokus. Krisestøtte fra Asker kommune. Røyken har fått sin del. God kontroll på økonomien. Bygningsutvalget har vært på befaring i Filtvet og Holmsbu.
Menighetshuset Sigmund: Det er gjennomført en stor dugnad men altfor få har vært med.
Det er ikke bare blitt vasket, skrapet og malt, men også mye som har blitt reparert. Dette arbeidet har blitt gjort under dyktig ledelse fra Terje Ingebretsen som er bygningsingeniør.
- Samtale – hva tar vi med oss fra strategisamlingen 25. januar? Hva er aktuelle utfordringer og satsningsområder nå?
Utfordringer:
- Korona – utfordring å få folk tilbake
- Åpne opp forsiktig. Viktig med backup spesielt ifbm konfirmasjoner. Lav terskel for at ansatte og frivillige må være hjemme
- Noen foreldre er redde for barna sine. Vi må vise at de er trygge.
Satsningsområder:
- Middagsservering i Teglen?
- Fortsatt en god tone i staben
- Gudstjenesteverksted og satsning på 17-gudstjenesten i sammenheng med ungdomsarrangement
- Kontakt mellom ansatte og menighetsråd
- Menighetsblad og kommunikasjon i markedsføring av menigheten
- IT-muligheter, bruk av Facebook og Messenger
Sak 54/20 Drøftingssak Menighetsblad for Røyken
Menighetsrådet gjorde i møte 11.6 følgende vedtak: Menighetsrådet ønsker menighetsblad for Røyken menighet med første utgave før jul 2020. En komite med Ellen Martha, Sigmund og Tove rekrutterer redaksjonen. Komiteen orienterer om saken på menighetsrådsmøtet
3. september.
Momenter fra samtalen: Ellen Martha er ansvarlig redaktør, men har ikke driftsansvar som ligger til redaktør. Hans er villig til å møte redaksjonen for å bidra med erfaringsoverføring. Stephen kan levere noe tekst. Sigmund kan være ansvarlig for økonomi. Heidi Kjølseth kan være til hjelp med lister for distribusjon, men listene må redigeres. Redaksjonen melder tilbake til menighetsrådet etter sitt konstituerende møte slik at det er dialog om rammer og oppgaver. Menighetsrådet kommer tilbake til saken på neste møte i oktober.
Vedtak: Menighetsrådet takker for orienteringen og for komiteens arbeid med å etablere en redaksjon. Menighetsrådet gir følgende mandat til redaksjonen:
Mandat for redaksjonen i Kirketorget – menighetsblad for Røyken
Formålet med menighetsbladet er å vekke og nære det kristelige livet i soknet. Gjennom å gi et bilde av menighetslivet skal menighetsbladet bidra til nysgjerrighet og interesse for kirken og kristen tro. Menighetsbladet styrker medlemmenes tilknytning til kirken, inspirerer til deltakelse og motiverer til frivillighet. Det inngår i den helhetlige kommunikasjonsstrategi i menigheten, informerer om og kunngjør aktiviteter.
Menighetsbladet utgis av Røyken menighet ved menighetsrådet. Sokneprest er ansvarlig redaktør. Redaksjonen konstituerer seg selv med redaktør og fordeler ansvarsområder og arbeidsoppgaver. Redaksjonen består 1.9.2020 til 31.8.2022 av Ellen Hole, Torunn Gaarder, Liv Jorunn Koller, Joar Flatland, Jan Arne Lervåg og Ellen Martha Blaasvær.
Redaksjonen har ansvar for driften av menighetsbladet som utgis tre ganger i året med et omfang på 16 sider og opplag på 4000. Redaksjonen arbeider innenfor disse rammene:
- Arbeider for å virkeliggjøre menighetsbladets formål
- Planlegger utgivelsenes innhold
- Lager selv eller innhenter innhold
- Rekrutterer, koordinerer og følger opp frivillige som distribuerer menighetsbladet
- Gir anbefaling til menighetsrådet som inngår avtale med leverandør av grafisk produksjon og trykk
- Lager årlig budsjett og regnskap som godkjennes av menighetsrådet.
- Innhenter og gjør avtaler med annonsører
Vi takker for innspill og avventer tilbakemelding etter første møte i redaksjonen
Sak 55/20 Drøftingssak Middagsservering i Teglen v/Ida Marie
Barne- og ungdomsrådet har drøftet mulig tilbud om middagssamling for familier i Teglen, åpent for alle, på torsdager i Teglen mellom kl. 17-18.30. Dette kan bli et viktig møtepunkt og fellesskap. Middag kan legges i tilknytning til etablering av barnekor.
Vedtak: Barne- og ungdomsrådet arbeider videre med saken, inkludert rekruttering av frivillige, med mulig oppstart ved nyttår avhengig av fremdrift og smittevernstiltak. Menighetsrådet informeres om fremdrift i møtet i november.
Sak 56/20 Drøftingssak Årsmøte Røyken menighet 13. september
Årsmøtet er utsatt fra våren 2020 og legges etter en kort gudstjeneste i Teglen kl. 17. den
13. september. Gitt tiden som er gått siden 2019 og med mange hendelser det siste halvåret, kan vi vurdere et noe annerledes årsmøte med mindre oppmerksomhet på 2019 og mer fokus på utfordringer og muligheter nå og planer framover. AU foreslår følgende innhold:
Årsmøtet holdes med servering av kaffe og is og har en tidsramme på en time.
- Kort presentasjon av årsmeldingen og 2019
- Utvalgene informerer om arbeidet (Diakonirådet ved Arne og Jon Arne, Barne- og ungdomsrådet ved Ida-Marie, Heidi A og Rebekka, og Gudstjeneste- og kulturutvalget ved Ellen Martha og Johan.
- Gudstjenester i koronatiden v/ Ellen Martha
- Valg til husstyret Røyken menighetshus
- Informasjon om Fellesrådets arbeid ved Åge
- Utdeling av Medarbeiderprisen 2020
- Samtale i grupper og plenum
Vedtak: Menighetsrådet godkjenner innkalling til årsmøtet slik det ble fremlagt i møtet.
Sak 57/20 Representant fra Røyken menighet til arbeid med trosopplæringsplan
Menighetsrådsleder mottok 18. juni e-post fra trosopplærer Heidi Amundsen:
Til menighetsrådene i Slemmestad og Nærsnes menighet, Røyken menighet og Åros menighet
Trosopplæringsplanen er en overordnet plan for barne- og ungdomsarbeid i menighetene:
I dåpshandlingen leser vi fra Bibelen om «å lære å kjenne» troen. Dette ønsker menigheten å bidra til, sammen med de som har ansvar for oppdragelsen for barnet. Derfor har kirken tilbud om trosopplæring for barn og unge fra 0 til 18 år» (ref. kirken.no).
I 2016 ble trosopplæringsplanen vår godkjent av biskopen etter mye spennende arbeid.
Høsten 2020 og våren 2021 skal planen vår igjen opp til revidering. Til dette arbeidet trenger vi et trosopplæringsutvalg. Utvalget vil bestå av de to trosopplærerene i menighetene, og en representant fra hvert menighetsråd. Dette utvalget skal ha ansvar for revideringen av planen. Det er trosopplærerene som arbeider med å skrive planen, basert på samarbeid og innspill fra utvalget. Når trosopplæringsplanen er revidert, blir den sendt til menighetsrådene for endelig godkjenning før vi sender den inn til bispedømme.
Trosopplæringsutvalget vil ha to møter høsten 2020 på to møter våren 2021.
På det første møtet vil også rådgiverne for trosopplæring i bispedømmet delta.
Det er fint om dere velger en fra hvert menighetsråd som kan sitte i dette utvalget og gir tilbakemelding innen fredag 28. august.
Vedtak: Leder i Barne- og ungdomsrådet, Ida-Marie Aarak, representerer Røyken menighet. Barne- og ungdomsrådet involveres aktivt i drøfting av planutkastet.
Sak 58/20 Minnelund på Røyken kirkegård v/Ellen Martha
Minnelund er en urnelund med et felles monument, gjerne en steinstøtte el.l. med plass til navneskilt der det kun står navn, fødselsdato og dødsdato på vedkommende. Slike minnelunder er nå anlagt mange steder, og på de fire kirkegårdene i Lier som soknepresten kjenner godt til, er det blitt mye brukt og anerkjent. Det er også etterspurt i Røyken. Det er ulike fordeler ved navnet minnelund:
- Pårørende får et (felles) gravsted å gå til med navneplate til deres avdøde og beplantning og tilrettelegging for besøk (benk.)
- Det blir et verdig gravsted uavhengig av om pårørende kan stelle/besøke det ofte.
- Det koster mindre enn å betale for blomsterstell.
- Folk kan selv ønske seg dette når deres tid kommer, slik at de er trygge for at det blir et verdig sted uavhengig av om familie kan stelle det osv.
- Det er plassbesparende for fellesrådet.
På Røyken kirkegård burde det ligge godt til rette for å få en slik plass
Se denne lenken til de fire minnelundene i Lier:
Vedtak: Menighetsrådet retter med dette et initiativ til Asker kirkelige fellesråd og ber om en vurdering og utredning av navnet minnelund ved Røyken kirke.
59/20 Søknad fra kateket
Vedtak: Søknad fra kateket ble innvilget
Sak 60/20 Medarbeiderpris Røyken menighet 2019
Innmeldte forslag på kandidater legges fram i møtet. V
Vedtak: Det var enighet om (mot to stemmer) at medarbeiderprisen for 2019 skal deles mellom de to foreslåtte kandidatene.
Sak 61/20 Valuering og evaluering av menighetsrådsmøtene og menighetsrådets arbeid så langt
Kort samtale og oppsummering.
Momenter fra samtalen: God og strukturert ledelse. Sakspapirer godt forberedt. Stor takhøyde og rom for uenighet. Kontakt og involvering av ansatte er positivt.
Mange saker er administrativt preget og vi kan snakker mer om hva MR kan gjøre for mer for å vekke og nære det kristelige livet. Vi holder på rammen med ett månedlig møte (med unntak av juli og august) á to timer.
Sak 62/20 Permisjonssøknad fra Kristin Bonnerud
Vedtak: Permisjonssøknad innvilges fra 1.9.2020 – 1.9.2021. Sigmund Hole går i denne perioden inn som fast medlem, og Christian Bugge blir andre vara.
Sak 63/20 Kommende menighetsrådsmøte
Vedtak: MR 24. september utgår. MR 22. oktober utvides med en halv time til 21.30 ved behov.
Møtet slutt 21.10 med Vår Far.
Stephen Sirris Tove Sveva
Leder, Røyken menighetsråd Daglig leder, Røyken menighet