Protokoll fra møte i Røyken menighetsråd
Dato: Torsdag 22. oktober 2020
Tid: Kl. 19.00-21.30
Sted: Teglen, kaféen
Tilstede: Ida-Marie Aarak, Åge Rasmussen, Arne Bertheussen, Harald S. Kjos, Ellen Martha Blaasvær og Sigmund Hole.
Varamedlemmer: Hans Frivold og Christian Bugge
Forfall: Stephen Sirris
Tove Sveva, daglig leder og referent
Diakon Jan Arne Lervåg og Diakonirådet og Nora Sundet, Grønn Kontakt i Røyken menighet, var innkalt til sak 66/20
Ellen Hole fra redaksjonen for menighetsbladet var også med på deler av møtet
___________________________________________________________________________
Åpning kl. 19.00: v/Harald
Sak 64/20: Godkjenning av innkalling
Innkalling godkjent
Sak 65/20: Godkjenning av protokoll
Protokoll godkjent
Sak 66/20 Tema Samtale om diakoni
Menighetsrådet har ansvar for diakoni som ett av menighetens virksomhetsområder. Vi ønsker å bli bedre kjent med hva diakoni er, hvorfor det er viktig, hvem som utøver diakonalt arbeid og hvordan det skjer. Videre vil vi høre om prioriteringer og satsningsområder, ressursbehov og ressursbruk, og om gleder og utfordringer for menighetens diakoni, inkludert misjon og frivillighet samt tanker om besøkstjeneste. Vi ber diakon i samråd med Diakonirådet om å forberede et innlegg på inntil 20 minutter, gjerne med konkrete spørsmål og utfordringer til menighetsrådet. Deretter legger vi opp til en felles samtale i 30 minutter. Menighetsrådsmedlemmene bes stille med gode og nysgjerrige spørsmål.
- Nora Sundet presenterte seg selv og diakoniplanen for Den norske kirke, Se vedlagte presentasjon
Det kom flere forslag og råd:
- Dugnad for å plukke søppel,
- Loppemarked/byttemarked,
- Unge lære av de eldre, bruke hendene; strikke, sy osv.
- Pilegrimsvandringer
- Gjør dette så enkelt som mulig med holdningsskapende aktiviteter.
- FNs bærekraftsmål: Velge ut noen som vi kan jobbe videre med.
- Sørg for at hele menigheten blir integrert i arbeidet. Ikke la det bli en ´ungdoms greie´.
- På spørsmål om markedsføring av grønn kirke, ba diakoniutvalget om litt mer tid. De er helt i startfasen med dette arbeidet.
- Røyken menighet er meldt inn som grønn menighet, men sjekklista for hva som må til for fortsatt å være godkjent, må gås gjennom på nytt. Jan Arne sjekker dette.
- Diakonirådet vil følge opp Nora som grønn kontakt.
Diakoni, se vedlagte presentasjon.
- Tenke: Hva er det som ikke ivaretas? Menneskelig nød og ensomhet
- Ikke bare se begrensninger pga korona, men tenke langsiktig. Mye kan være enda viktigere nå på grunn av korona.
- Diakoni i Røyken: For konsentrert om innvandrere? Det er andre som også trenger hjelp f eks til å finne fram i det offentlige systemet og på NAV
- misjonsprosjektet i Thailand. Dette er ikke integrert i det øvrige misjonsarbeidet og i misjonsforeningene.
- Gode møtesteder: Formiddagstreff, kafé og SAMMEN (Kvelden som ble arrangert for nordmenn og innvandrere lørdag 10 okt.)
- Spørsmål om det diakonale arbeidet er forkynnende: Kanskje ikke så mye med ord som med gjerning.
- Asker prosti har også Kirkens Feltarbeid, som driver omsorgsarbeid blant rusavhengige og andre som har falt utenfor, på oppdrag fra menighetene i Asker prosti. Feltarbeidet har egen gateprest og andakter til faste tider. (Vår diakon Jan Arne gjorde en flott innsats der da Norge ble stengt ned i mars. Ref anm.)
Feltarbeidet vil besøke Røyken menighet i januar 2021
Sak 67/20 Valg av leder og nestleder i menighetsrådet
Ifølge Regler om formene for menighetsrådets og kirkelig fellesråds virksomhet (Håndbok for menighetsråd og kirkelig fellesråd, s. 197) gjennomføres skriftlig valg av leder og nestleder hvert år med virkning fra 1. november. Vi ber administrasjonen forberede for skriftlig valg. Medlemmene er velkomne til å foreslå kandidater til valget. Nåværende leder og nestleder (som i fjor ble valgt i sak 101/19 og sak 102/19) er villig til å påta seg vervet ytterligere ett år.
Vedtak: Ingen andre kandidater ble foreslått i møtet.
Stephen Sirris og Ida-Marie Aarak ble valgt som hhv leder og nestleder med akklamasjon for ett år til.
Sak 68/20 Valg av økonomi kontakt i menighetsrådet
Økonomi kontakt påtok seg vervet for ett år (sak 116/19), og menighetsrådet må derfor velge ny økonomi kontakt. Nåværende økonomi kontakt er villig til å ta på seg vervet ytterligere ett år.
Vedtak: Sigmund Hole ble valgt som økonomi kontakt for ett år til – også med akklamasjon.
Sak 69/20 4-årsbok i Røyken menighet
Menigheten har i likhet med det store flertall av menigheter i Den norske kirke i en årrekke delt ut Min kirkebok til 4-åringer bosatt i soknet. Menighetspedagog og trosopplærer sendte 31. august følgende e-post til menighetsrådslederne i Røyken, Åros og Slemmestad/Nærsnes:
Vi menighetspedagoger har et ønske om å bytte 4-års bok til den nye som er kommet som heter «Kirkeboka» og er skrevet av Sindre Skeie. Den har fått svært gode kritikker og har godt tilhørende ressursmateriell. Vi ønsker å benytte oss av restopplaget på forrige bok på Knøttesang på Teglen og i Slemmestad. Vi håper dette kan tas opp på menighetsrådsmøtet til uka. Vi er klare til å bestille om vi får tommel opp fra dere på dette.
Om nye kirkeboka: https://iko.no/forlaget/boker-for-barn/kirkeboka-mi-bm,
Utdrag fra boken: https://issuu.com/online661/docs/bm_kirkjeboka_mi_innmat_web_pages
Vedtak: «Kirkeboka» av Sindre Skeie deles ut som 4-årsbok i Røyken sokn fra 2021.
Sak 70/20 Menighetsblad for Røyken. Orientering ved sokneprest og medlem(mer) av redaksjonen i menighetsbladet
Menighetsrådet vedtok i møte 11.6 initiativ for å utgi menighetsblad for Røyken menighet med første utgave før jul 2020. Redaksjon ble rekruttert og menighetsrådet gav i september følgende mandat til redaksjonen:
Mandat for redaksjonen i Kirketorget – menighetsblad for Røyken
Formålet med menighetsbladet er å vekke og nære det kristelige livet i soknet. Gjennom å gi et bilde av menighetslivet skal menighetsbladet bidra til nysgjerrighet og interesse for kirken og kristen tro. Menighetsbladet styrker medlemmenes tilknytning til kirken, inspirerer til deltakelse og motiverer til frivillighet. Det inngår i den helhetlige kommunikasjonsstrategi i menigheten, informerer om og kunngjør aktiviteter. Menighetsbladet utgis av Røyken menighet ved menighetsrådet. Sokneprest er ansvarlig redaktør. Redaksjonen konstituerer seg selv med redaktør og fordeler ansvarsområder og arbeidsoppgaver. Redaksjonen består 1.9.2020 til 31.8.2022 av Ellen Hole, Torunn Gaarder, Liv Jorunn Koller, Joar Flatland, Jan Arne Lervåg og Ellen Martha Blaasvær. Redaksjonen har ansvar for driften av menighetsbladet som utgis tre ganger i året med et omfang på 16 sider og opplag på 4000. Redaksjonen arbeider innenfor disse rammene:
- Arbeider for å virkeliggjøre menighetsbladets formål
- Planlegger utgivelsenes innhold
- Lager selv eller innhenter innhold
- Rekrutterer, koordinerer og følger opp frivillige som distribuerer menighetsbladet
- Gir anbefaling til menighetsrådet som inngår avtale med leverandør av grafisk produksjon og trykk
- Lager årlig budsjett og regnskap som godkjennes av menighetsrådet.
- Innhenter og gjør avtaler med annonsører
Videre var vedtaket i møtet 3.9 at redaksjonen melder tilbake til menighetsrådet etter sitt konstituerende møte slik at det er dialog om rammer og oppgaver og saken skulle gjenopptas på møtet i oktober.
Vedtak: Menighetsrådet tar orienteringen til etterretning.
Sak 71/20 Regnskapsrapport og budsjett for Røyken menighet ved Heidi Kjølseth og Sigmund Hole (Vedlegg: Regnskap og budsjett - ettersendes)
Vedtak: Revidert budsjett for 2020 ble vedtatt.
Sak 72/20 Valg av representanter til styret i sameiet Teglen (vedlegg: Vedtekter for sameiet og Sameieavtale)
Menighetsrådet gjorde i sitt konstituerende møte 15.10.2019 følgende vedtak:
110A/19: Valg av menighetsrådets representant i sameiestyret for Teglen, Spikkestad kirke og kultursenter. Vedtak: Åge Rasmussen ble enstemmig valgt som menighetsrådets representant i sameiestyret for Teglen, Spikkestad kirke og kultursenter.
Ifølge vedtektene paragraf 8 tjenestegjør representantene 2 år: Sameiet skal ha et styre på fire medlemmer, hvorav Kirken velger to og Kommunen velger to. Styremedlemmene tjenestegjør i to år, hvis ikke årsmøtet har bestemt noe annet. Ved første gangs oppnevnelse tjenestegjør likevel to av styremedlemmene (ett fra Kirken og ett fra Kommunen) kun for ett år, for å sikre kontinuitet i styret. Kirken og Kommunen velger hver et varamedlem for sine styremedlemmer. Styret velger selv sin leder, likevel slik at Kirken og Kommunen skal ha lederen annethvert år.
Praksis har vært at menighetsrådet har valgt ett medlem som representant, med vara, og at administrasjonen ved kirkeverge, med vara, har vært den andre representanten.
Asker kirkelige fellesråd behandlet i møte 16.09.20 følgende sak:
Sak 75/2020 Kandidater til sameiestyre i Teglen AKF 16.9.2020 Bakgrunn Teglen, Spikkestad kirke og kultursenter er et sameie mellom kirke og kommune. Sameiestyret har det siste året hatt beskjeden aktivitet, og behøver fornyelse. Kirke og kommuner har to styremedlemmer hver i styret. Åge Rasmussen er i dag kommunens vararepresentant i styret. Han har sagt seg villig til å stille som kirkens kandidat til rollen som styreleder. Som kirkens andre representant har økonomisjef Else Teige sagt seg villig. Vedtak Asker kirkelige fellesråd ber kirkesjefen forankre i Røyken menighetsråd fellesrådets forslag til oppnevnelse av slike kandidater til årsmøtet i Sameiet Teglen: Fellesrådets medlem Åge Rasmussen (leder), med fellesrådets medlem og medlem av Asker kommunestyre Cathrine Jensen som vararepresentant for Åge Rasmussen Økonomisjef Else Teige, med kirkesjef John Grimsby som vararepresentant for Else Teige.
AU finner at den lokale forankringen i sameiestyret er viktig, ikke minst etter kommunesammenslåingen. Vi anbefaler derfor at sokneprest Ellen Martha Blaasvær blir varamedlem for Åge Rasmussen. Som de øvrige av kirkens representanter støtter vi Fellesrådets forslag om Økonomisjef Else Teige, med kirkesjef John Grimsby som vararepresentant for Else Teige.
Vedtak: Røyken menighetsråd oppnevner følgende personer til styret for sameiet Teglen for 2 år: Menighetsrådets medlem Åge Rasmussen (leder), med menighetsrådets medlem Ellen Martha Blaasvær som vararepresentant for Åge Rasmussen. Økonomisjef Else Teige, med kirkesjef John Grimsby som vararepresentant for Else Teige.
Sak 73/20 Beredskapsplan for menighetene i Asker kirkelige fellesråd (vedlegg: Beredskapsplan)
Menighetsrådsmedlemmene bes lese dokumentet på forhånd og komme med kommentarer som fremlegges i møtet.
Vedtak: Beredskap er viktig, men pga tidspress ble det enighet om at de som har kommentarer til beredskapsplanen, sender disse til AU v/ Ellen Martha innen 2. november, slik at AU kan sende en høringsuttalelse til fellesrådet innen fristen 13. november.
Sak 74/20 Offer ved gudstjenestene 2021
Menighetsrådet må ta stilling til hvem som skal innvilges hvilke offer i gudstjenestene i 2021.
Vedtak: Soknepresten ser i samarbeid med Arne Bertheussen på fordeling av offer for 2021 og forbereder en oversikt for menighetsrådsmøtet i desember.
Sak 75/20 Offer til misjonsprosjektet høsten 2020
For å nå målet om å samle inn 28 000 kroner til menighetens misjonsprosjekt hvert år, bør det innvilges ytterligere to offer til dette formålet høsten 2020, utover ofringen som er allerede er planlagt søndag 25.oktober.
Vedtak: Menighetsrådet innvilger offer til menighetens misjonsprosjekt søndag 8. november da det er misjonsgudstjeneste, samt 1.søndag i advent. Disse søndagene utgår ofring til menighetens eget arbeid.
Sak 76/20 Orienteringer fra soknepresten
- Konfirmantjubileum høsten 2020 er avlyst, og det vil ikke bli arrangert flere konfirmantjubileer.
- Gudstjenesteliste 2021 er klar og ble delt ut. Den ligger også på nettsiden.
- Kirkekaffe: På grunn av koronaen, har det ikke vært kirkekaffe, men til misjonsgudstjenesten 38.11 vil det bli kirkekaffe.
De to teamene, Team Røyken og team Teglen skal møtes 4. nov. for å snakke om når og hvordan vi skal starte opp igjen
Sak 77/20 Siden sist
- Nytt fra de ansatte
- Nytt fra Fellesrådet
- Nytt fra utvalgene
Saken ble utsatt til neste møte.
Møtet ble avsluttet med Vår far.
Stephen Sirris, leder Røyken menighetsråd, 15. oktober 2020