Protokoll fra møte i Røyken menighetsråd
Dato: Torsdag 19. november 2020
Tid: Kl. 19.00-21.00
Sted: Nettmøte over Zoom
Tilstede på Zoom: Ida-Marie Aarak, Åge Rasmussen, Arne Bertheussen, Harald S. Kjos, Ellen Martha Blaasvær, Stephen Sirris og Sigmund Hole.
Varamedlemmer: Hans Frivold og Christian Bugge
Tove Sveva daglig leder og referent, rådgiver Heidi Kjølseth
Menighetspedagog og kateketvikar Rebekka og trosopplærer Heidi deltok på Sak 80/20.
___________________________________________________________________________
Åpning kl. 19.00: v/Åge
Sak 78/20: Godkjenning av innkalling
Innkalling godkjent.
Sak 79/20: Godkjenning av protokoll
Protokoll godkjent
Sak 80/20 Siden sist
- Nytt fra de ansatte v/ Tove og Heidi:
Kantor Johan er tilbake etter pappaperm. Michael Moreskine har gjort en god vikartjeneste. Astri Marie Bauer har ledet kirkekoret. Kirkekontoret har åpent fra 10 – 14. Flere jobber hjemmefra, mens noen velger også å komme til Teglen der det er god plass - Nytt fra Fellesrådet v/Åge:
Asker kommune har enda ikke fått oppnevnt sin representant til sameiestyret for Teglen. Ny rapport fra Sintef ang. lekkasjene i Teglen. Det er stadig vann i bøtta i kirkerommet. Dette blir rapportert og logget av kommunens vaktmester. - Ellen Martha informerte også om at høringsuttalelse til forslag om beredskapsplan er levert kirkesjefen innen frist
- Nytt fra utvalgene v/ Arne, Ellen Martha og Ida-Marie:
Diakoniutvalget skal ha møte ang. grønn menighet og hvordan de kan involvere Nora som er grønn kontakt.
Gudstjenesteutvalget har jobbet mye med aktiviteter før og etter 17-gudstjenesten i Teglen, Søndagsåpent, og vil nå konsentrere arbeidet om innholdet i selve gudstjenesten.
Barne- og ungdomsutvalget, se egen sak
- Nytt fra Kirketorget – menighetsblad for Røyken sokn
Hurra for menighetsbladet og stor takk til alle som har vært med og gjort en kjempejobb.
Sak 81/20 Temasamtale kirkelig undervisning
Menighetsrådet har ansvar for kirkelig undervisning (trosopplæring og kateketikk) som ett av menighetens virksomhetsområder. Vi ønsker å bli bedre kjent med hva dette er, hvorfor det er viktig, hvem som utøver slikt arbeid og hvordan det skjer. (Eksempelvis kort om prioriteringer og satsningsområder, ressursbehov og ressursbruk, og om gleder og utfordringer for menighetens undervisning, inkludert misjonsprosjekt og samspill med frivillige, og Søndagsåpent.) Vi ber menighetspedagog og trosopplærer i samråd med Barne- og ungdomsrådet om å forberede et innlegg på inntil 20 minutter, gjerne med konkrete spørsmål og utfordringer til menighetsrådet. Deretter legger vi opp til en felles samtale i 30 minutter. Menighetsrådsmedlemmene bes stille med gode og nysgjerrige spørsmål.
Både kateketvikar Rebekka og trosopplærer Heidi har presentert seg for menighetsrådet tidligere. Arbeidet dette året har vært mye preget av pandemien, men det jobbes for gode møtepunkter både digitalt og f.eks. utendørs. Det er påmeldt hele 69 konfirmanter neste år. Dette arbeidet vil få høy prioritet og Rebekka er godt i gang med planleggingen.
Trosopplærer Heidi arbeider med revisjon av trosopplæringsplanen og vil komme tilbake til menighetsrådet for å oppdatere og drøfte planutkast våren 2021.
Barne– og ungdomsrådet har hatt tre møter. Ida-Marie orienterte og stilte spørsmål hva gjelder nye satsninger og spørsmål om noen grupper ikke inkluderes i nåværende tilbud:
- Familien som helhet
- Familiemiddag på Teglen ifbm 17-gudstjenesten
- Søndagsskole – to grupper
- Alpha kurs (Undervisningskurs om kristen tro)
- Parkurs/Prepkurs
- Søndagsklubb
- Barnekor
- Aleneforeldre – hva kan vi tilby sammen med barna?
- Hvordan lytter vi til hverandre?
I tillegg til trosopplæringstiltakene, forgår det også kontinuerlig arbeid blant barn og unge:
TenSing, TweenSing og leksehjelp på Teglen og FinFredag på menighetshuset. Det er også gode opplegg for samlinger og lederkurs for de som har stått til konfirmasjon.
Menighetsrådet og ansatte samtalte så i grupper og deretter i plenum. Noen momenter:
- Barne- og ungdomsarbeidet er svært viktig og menighetsrådet takker Rebekka og Heidi og Barne- og ungdomsrådet for arbeidet.
- Det er viktig at menighetens barne- og ungdomsarbeid er lavterskeltilbud hvor alle er velkomne. Menighetsrådet ønsker at miljøet skal preges av omsorg, og gi barn og unge hvile og tilhørighet i et sted hvor det ikke kreves prestasjon.
- Det er viktig at barne- og ungdomsarbeidet har et tydelig profil som vekker og nærer det kristne livet. Mange foreldre lar barna delta nettopp fordi det er opplæring i kristen tro og praksiser, noe ikke skolen ivaretar. Her bistår kirken foreldrene i å følge opp dåpen.
Sak 82/20 Orientering om gudstjenester og smittevern v/Ellen Martha og Tove.
Det eneste vi vet, er at vi ikke vet. Det er ikke lov å ha gudstjenester i november, men det har i stedet vært holdt åpen kirke. I tillegg har vi egne dåpsgudstjenester der det er lov ha med 10 i dåpsfølget. Ved begravelser og bisettelser er tallet 50. Den 6. desember kommer en ny oppdatert smittevernsveileder fra Asker kommune. Første søndag i advent vil det også være åpen kirke.
Vi er spente på resten av adventstiden og julen. Staben vil diskutere alternative måter å gjennomføre julegudstjenester på i et møte tirsdag 24. november.
Vedtak: Menighetsrådet tar orienteringen til etterretning.
Sak 83/20 Søknad om stimuleringsmidler åpen kirke (vedlegg), Oslo bispedømme.
Ellen Martha hadde skrevet en god søknad.
Vedtak: Menighetsrådet støtter søknaden utarbeidet av sokneprest og daglig leder slik den ble lagt fram i møtet og ber administrasjonen sende denne til Oslo bispedømme.
Sak 84/20 Datoer for menighetsrådsmøter våren 2021
Vedtak: Menighetsrådsmøtene våren 2021 er følgende datoer:
- januar
11. mars
2. mai: Årsmøte i Røyken menighetshus etter gudstjenesten i Røyken kirke kl. 11
22. april
20. mai
17. juni
Sak 85/20 Det kristelige livet i soknet (vedlegg: Det kristelige livet i soknet)
Se vedlagte saksfremlegg fra Arne Bertheussen og Hans Frivold som munner ut i spørsmålet: Hvordan forholder vi oss, som menighetsråd, til oppdraget om å være oppmerksom på hva som kan vekke og nære det kristelige liv? Samtaler i grupper og plenum. Arne og Hans hadde utarbeidet et godt grunnlag for samtalene.
Tilbakemeldinger i møtet og i chat:
- Menighetsbladet vekker og nærer.
- Vekke andre ved å være et eksempel
- Etablere enkle møtepunkter. «Kaffekoppen»
- Hvordan kan vi ha oppmerksomhet møt livet i menigheten på en måte som ivaretar både det menneskelige og troen
- Diakoni
- Vi som er kristne må stå for det vi tror på og vise samhold og trygghet.
- Det er viktig med et tilbud for unge voksne i alderen 20-40 år. Dette kan kombineres med en «søndagsskole for voksne» for eksempel Alfa-kurs når smittevernstiltakene tillater det.
Møtet ble avsluttet kl. 21 med Vår Far.
Stephen Sirris, leder Røyken menighetsråd, 19. november 2020