Åpent i kunstnerkirken & kulturkapellet
Holmsbu kirke - kunstnerkirken, og Holmsbu kapell - kulturkapellet, holder åpent lørdag 14. juni og søndag 15. juni kl. 13-16.
Fom. 22. juni tom.10. august: Åpent torsdag, fredag, lørdag og søndag kl. 13 – 16 (med forbehold om andre arrangementer og seremonier i kirken). Stengt lørdag 21. juni og 28. juni pga. vielser.
Konserter og kunstforestillinger
Sommeren i Holmsbu byr på konserter og kunstforestillinger enten i kunstnerkirken eller i kulturkapellet, hver søndag kl. 15, fra 8. juni til og med 10. august.
Billetter kan forhåndskjøpes på www.tikkio.com. Pris for de fleste foredrag og konserter er kr. 150. Gratis inngang for alle under 23 år. Antall plasser er begrenset, så vi anbefaler å skaffe billetter på forhånd.
Se fullstendig program lengre nede på siden. Der kan du også bestille billetter til hvert enkelt arrangement.
Gudstjenester
Søndag 15. juni kl. 11 v/Janneke Riskild, Holmsbu kirke – kunstnerkirken
Søndag 27. juni kl. 11 v/Peter Holby, Holmsbu kirke – kunstnerkirken
Søndag 27. juli kl. 11 v/Janneke Riskild, Holmsbu kirke – kunstnerkirken
Utstillinger i kulturkapellet
8. juni – 27. juni: Tett på kunsten i Holmsbu kirke. Foto Pål A. Berg
29. juni – 10. august: Mangfoldige Willi Midelfart, årets kunstner
Kunstpause i kunstnerkirken
Velkommen til kunstpause med Frank Tangen i Holmsbu kirke. Dette er en åpen omvisning som finner sted to lørdager i juli: Lørdag 5. juli kl. 13 og lørdag 26. juli kl. 13. Gratis, og uten forhåndspåmelding.
Fortellerstund og kunstverksted: En drøy time med fortelling og farger
For barn i alle aldre. Med Hege Eidseter, til daglig forteller på Deichman, og Tine Blix, kunstner og kunstlærer. Gratis, og uten forhåndspåmelding.
Konserter og kunstforestillinger i kunstnerkirken og kulturkapellet – program:
Søndag 8. juni, 1. pinsedag, kl. 15: Sesongåpning i kunstnerkirken: En sommer med mangfold.
Med Thea & The Wild og biskop Sunniva.
Sunniva Gylver er ny biskop i Oslo bispedømme. Nå kommer hun for første gang til Holmsbu, og til en samtale om mangfold i kirken og samfunnet.
Thea & The Wild står for det musikalske bidraget.
I løpet av sine 15 år i norsk musikkbransje og med fire kritikerroste album i bagasjen har Thea Glenton Raknes med sitt soloprosjekt Thea & The Wild markert seg som en sterk og engasjert låtskriver, liveformidler og vokalist. Hun har mange gode anmeldelser og en Spellemannsnominasjon, opptredener på det meste av festivaler i Norge og spilles mye på radio. Til kunstnerkirken kommer hun med en trio med sine faste og allsidige musikere Ryan McPhun og Kenneth Ishak.
Denne søndagen kan vi også presentere Kunsterkirken i Holmsbu. Med kirken som lerret, den nye boka om Holmsbu kirke og kunstnerkoloniens utsmykning.
Billetter finner du her: Sesongåpning i kunstnerkirken, Holmsbu | Tikkio
Ledige billetter selges i døra.
Kunstnerkirken fredag 13. juni kl. 15: Gammel kirke blir ny
Med Elisabeth Andersen, Ingjerd Kleiva, Geir Erik Bardalen og John Grimsby.
Holmsbu mannskor. Kirkebygget og kunsten i Holmsbu kirke er under restaurering. Her får vi vite mer om hva som skjer og planene framover.
Geir Erik Bardalen i Castor Eiendom og byggforvaltning sammen med kirkesjef i Asker, John Grimsby, forteller om arbeidene som er planlagt på selve kirkebygget i Holmsbu.
Ingjerd Kleiva fra Oslo Konserveringsatelier forteller hvordan de jobber med konservering av kunsten i kirken – det meste høyt oppe på veggen.
Elisabeth Andersen fra Norsk Institutt for kulturminneforskning reflekterer rundt hvorfor kunst er viktig i kirker. Andersen er kunsthistoriker og blant annet kjent for sine skråblikk på kirkekunst i sosiale medier.
Holmsbu mannskor bidrar med musikalske innslag.
Arrangementet er åpent for alle og det er gratis inngang. Bare å møte opp.
Gratisbilletter finner du her: Gammel kirke blir ny | Tikkio
Kulturkapellet søndag 15. juni kl. 15: Det finnes et bedre sted- fortellingen om Moses.
Med Helga Samset og Jonas Kilmork Vemøy.
Fortellingen om Moses er jødenes mest sentrale fortelling og en nøkkel for kristne og muslimer over hele verden. Den handler om oppbrudd, flukt og ørkenvandring. Er det menneskets lodd alltid å lengte etter et bedre sted? Midt i det hele står prinsen, morderen, profeten - Moses er en karakter full av mot og svakhet, så sammensatt som bare et menneske kan være.
Historien om Moses finnes i Det gamle testamentet og i Toraen, der tekstene er identiske. I Koranen blir Moses kalt Musa, og navnet hans er nevnt hele 502 ganger.
Helga Samset og Jonas Kilmork Vemøy har en visjon om å bygge bro - mellom religioner og mellom folk med ulik bakgrunn.
Helga Samset er en av Norges mest erfarne fortellere. Hun har sitt hovedvirke i Den kulturelle skolesekken, har gitt ut tre bøker og er en yndet kursholder og veileder. Hun har vært i Holmsbu flere ganger før, og gleder seg til å komme tilbake!
Jonas Kilmork Vemøy er trompetist og komponist som har markert seg på musikkscenen i inn- og utland, tidligere med det kritikerroste bandet Pixel, nå med jazz-trioen Maridalen. I tillegg til å medvirke på ulike plateutgivelser er han på veien med artister som Marthe Wang og Helene Bøksle.
Billetter finner du her: "Det finnes et bedre sted"- fortellingen om Moses. | Tikkio
Plassen i kulturkapellet er begrenset, så vi anbefaler forhåndskjøp.
Kulturkapellet søndag 22. juni kl. 15: Pär Lagerkvist og Barrabas – fortellingen om en troende ateist.
Med Hege Eidseter, Frank Tangen, Kari Halstensen og Sophia Hugo Cabo.
Forfatteren og nobelprisvinneren Pär Lagerkvist var nær venn av Henrik Sørensen, og besøkte Holmsbu flere ganger. Dette er fortellingen om vennskapet, og om dikteren som forsøkte å ta avstand fra barndommens kristne tro, uten helt å lykkes. Med utdrag fra «Barrabas», en av hans mest leste romaner. Forteller Hege Eidseter og Frank Tangen.
Sophia Hugo Cabo, cello, setter musikk til forestillingen. Hun er oppvokst i Holmsbu, og har mastergrad fra Norges musikkhøgskole (2022) og tidligere studier ved Edsberg, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Cabo er en ettertraktet frilansmusiker som hyppig vikarierer i orkestre som Bergen Filharmoniske Orkester, Stavanger Symfoniorkester og Kringkastingsorkestret (KORK).
Samtale med Kari Halstensen, psykologspesialist og forsker: Hva hører hun i fortellingen om Pär Lagerkvist? I mange år var Halstensen både kliniker og PhD-stipendiat på Modum Bad. I januar 2023 disputerte hun på en avhandling om relasjonelle prosesser i psykoterapi. I avhandlingsarbeidet undersøkte hun også gudsrelasjonens mulige rolle i terapeutisk arbeid med depresjoner. Som kliniker har Halstensen tidligere jobbet med tro og eksistensielle spørsmål i psykoterapi. Hun er nå ansatt ved Oslo Universitetssykehus der hun jobber ved en spesialpoliklinisk enhet for rettspsykiatri.
Billetter finner du her: Pär Lagerkvist og Barrabas- fortellingen om en troende ateist. | Tikkio
Plassen i kulturkapellet er begrenset, så vi anbefaler forhåndskjøp.
Kulturkapellet søndag 29. juni kl. 15: The times they are a-changin'.
Med Maria Holmström og John Holmström
Vi åpner sommerens utstilling med årets kunstner, Willi Midelfart. Han er en de 15 kunstnerne fra Holmsbukolonien som utsmykket kirken, og nå viser vi mer av hans kunstnerskap – med en spennvidde fra voldsomme antikrigsbilder til idylliske motiver fra Holmsbu.
Midelfart hadde også et sterkt samfunnsengasjement, og kunne kjent seg igjen i mange av tekstene til Bob Dylan. Maria og John Holmström tolker Dylan i konsertprogrammet The times they are a-changin'. De har gjort et personlig dypdykk i Dylans tekster.
- Hans tekster er like aktuelle som da de ble skrevet, noen for 60 år siden, sier de. - Mer enn noensinne forstår vi at tidene forandres, og vi med dem. Vi må forandre vår måte å leve på, om jorden skal overleve.
Maria Holmstrøm er artist og låtskriver med stort nedslag i Sverige og Japan, og har opptrådt med en rekke artister, blant andre Ane Brun. John Holmström er jazzmusiker og komponist som opptrer med en rekke andre musikere, også i John Holmström trio.
Billetter finner du her: "The time they are a-changing"- Maria og John Holmström. | Tikkio
Plassen i kulturkapellet er begrenset, så vi anbefaler forhåndskjøp.
Kunstnerkirken lørdag 5. juli kl.13: Kunstpause med Frank Tangen
Gratis omvisning i kirken. Bare å møte opp.
Kunstnerkirken kl. 14: En drøy time med fortelling og farger
Med Hege Eidseter og Tine Blix. For barn i alle aldre. Gratis.
Hege Eidseter, til daglig forteller på Deichman, med historier knyttet til kunsten i kirken. Deretter kan alle som vil, selv prøve seg som kunstnere med kunstner og kunstlærer Tine Blix. Resultatene stiller vi ut siste åpningshelg i sommer. Gratis inngang.
Kunstnerkirken søndag 6. juli kl. 15: Enkelt å hate? Med Noman Mubashir i samtale med Frank Tangen. Musikk ved John Holmström.
Noman Mubashir er norskpakistansk journalist, kjent gjennom 27 år i NRK, blant annet i serien «Lett å hate». Han har gjort seg gjeldende i debatten om norske muslimers holdning til homofile og hvordan det er å vokse opp med dobbelt minoritetsbakgrunn. Vi møter ham i samtale med Frank Tangen. Hva tenker han skal til for å skape et samfunn som verdsetter mangfold?
Jazzmusiker og komponist John Holmström står for musikalske innslag.
Billetter finner du her: Enkelt å hate? Noman Mubashir | Tikkio
Ledige billetter kan kjøpes i døra.
Lørdag 12. juli kl. 1030: Hurumsafari – kysten rundt
Guidet busstur lang Hurumkysten. Med Linda Lyngstad Marthinsen og Frank Tangen.
Her kan du få med deg:
- tilbud om omvisning i kunstnerkirken fra 10.30, bussavgang kl. 11.00
- omvisning i Hurum middelalderkirke på Klokkarstua
- en tur innom Sætre der vi hører historien om sprengstoffindustrien, som nå har blitt aktualisert igjen
- et stopp på Storsand med fortellingen om flyulykken i 1949, da 38 jødiske barn omkom
- en tur forbi Tofte med arbeiderhistorien
- en sving innom Kana og beretningen om sjøhelten Iver Huitfeldt
- avslutning med omvisning i Holmsbu kunstmuseum
- underveis en enkel servering i bussen
Retur til parkeringsplassen ved Holmsbu kirke ca. kl. 16.
Frank Tangen er omviser på bussen og Linda Lyngstad Marthinsen guider oss i Hurum kirke.
Billetter 400 kr på Tikkio: Hurumsafari- kysten rundt. | Tikkio
Prisen inkluderer bevertning og inngang til kunstmuseet.
Kunstnerkirken søndag 13. juli kl. 15: Dette er min kirke Med Ragnar Blichfeldt Haug, Frank Tangen og Helene Surlien Tormodsrud.
Visesanger, låtskriver og billedkunstner Ragnar Blichfeldt Haug er døpt i Holmsbu kirke, og bor på stedet. Her framfører han egen musikk og forteller om sitt forhold til kirken og kunsten i samtale med Frank Tangen. Hvordan opplever en av dagens holmsbukunstnere forgjengernes kunstverker? Bassist Helene Surlien Tormodsrud medvirker.
Billetter finner du her: Dette er min kirke- Ragnar Blichfeldt Haug. | Tikkio
Ledige billetter kan kjøpes i døra.
Kunstnerkirken søndag 20. juli kl. 15: Første møte med kunstnerkirken
Med Ane Haukebø Aasland og Wolfgang Plagge.
Hvordan er det å møte det mangfoldige inntrykket av Holmsbu kirke for første gang? Ane Haukebø Aasland gjør et forsøk, og får lov å si sin ærlige mening. Hun er kulturarbeider, litteraturviter, foredragsholder og skribent, bl.a. som fast anmelder i tidsskriftet Museum. Hun bor i Åros, men vokste opp som kunstnerbarn på Nesodden. Etter studier på musikkhøgskole og universitet gikk veien videre til Ibsenmuseet i Oslo. Den siste tiden har hun også opptrådt på flere kulturarrangementer i Asker.
Aasland har en forkjærlighet for den koloristiske maleritradisjonen som utviklet seg i Norge inspirert av fransk kunst, og gleder seg derfor veldig til å samtale om kunsten i Holmsbu kirke.
Wolfgang Plagge står for musikken. Plagge er komponist og pianist. Han er ansatt som kantor i den katolske menigheten på Stabekk, holder ofte konserter, og spiller med flere ledende orkestre. Han har mottatt flere priser for sitt musikalske virke.
Billetter finner du her: Første møte med kunstnerkirken. | Tikkio
Ledige billetter kan kjøpes i døra.
Kunstnerkirken lørdag 26. juli kl. 13: Kunstpause ved Frank Tangen.
Gratis omvisning i kirken. Bare å møte opp.
Kunstnerkirken kl. 14: En drøy time med fortelling og farger.
Med Hege Eidseter og Tine Blix. For barn i alle aldre. Gratis.
Hege Eidseter, til daglig forteller på Deichman, med historier knyttet til kunsten i kirken. Deretter kan alle som vil, selv prøve seg som kunstnere med kunstner Tine Blix. Resultatene stiller vi ut siste åpningshelg i sommer. Gratis inngang. De to barnearrangementene har ulike fortellinger og aktiviteter.
Kunstnerkirken søndag 27. juli kl. 15: Willi Midelfart møter Monument Alley
Med Frank Tangen, som forteller om årets kunstner Willi Midelfart, og Monument Alley.
Årets kunstner, Willi Midelfart, var selv et mangfoldig menneske: kommunist, antroposof og fascinert av katolisismen. Det avspeiler seg også i hans to verker i Holmsbu kirke. Frank Tangen forteller historien om Midelfart, mannen bak kunstverk som spenner fra sterke antikrigsbilder som skildrer vold og grusomheter, til idylliske landskaper fra Holmsbu.
Utstillingen i kulturkapellet er åpen og viser flere av Midelfarts bilder.
Konsertinnslag med Monument Alley – Astraea Antal (tverrfløyte) og Erlend Engebretsen (keyboard/ orgel/klaver). Duoen spiller egenskrevet symfonisk folk rock, progressiv rock, folklore, jazz, klassisk og mer. Monument Alleys musikk er stemningsfull og melodisk. Duoen har tidligere spilt i Holmsbu kirke i 2022 med bluesrock-bandet Pilot Light fra Drammen, og i kirkens sommerserie august 2023. Utover konserter spiller duoen inn et trippelalbum egenkomponert symfonisk folk rock og mer, med et stort knippe musikere fra flere land. Fra tidligere prosjekter har Antal og Engebretsen lang erfaring med livekonserter og har gitt ut flere internasjonalt anerkjente studioalbum.
Billetter finner du her: Willi Midelfart møter Monument Alley | Tikkio
Ledige billetter kan kjøpes i døra.
Kulturkapellet søndag 3. august kl. 15: Det er mitt liv
Med Marthe Wexelsen Goksøyr og Torjus Moland.
Marthe Wexelsen Goksøyr har markert seg som foredragsholder og skuespiller. Blant mange filmroller ble hun nominert til Amandaprisen for beste birolle i filmen «Gritt». Hun har downs, og formidler sine erfaringer gjennom foredrag og opptredener. Hun karakteriserer seg selv som «utrydningstruet» og har stått fram som en sterk talsperson for mennesker med funksjonsvariasjoner.
Torjus Moland (fiolin) medvirker med musikalske innslag.
Samtale med publikum etter foredraget.
Billetter finner du her: "Det er mitt liv"- Marthe Wexelsen Goksøyr | Tikkio
Plassen i kulturkapellet er begrenset, så vi anbefaler forhåndskjøp.
Kunstnerkirken søndag 10. august kl. 15: Fredrik Høyer møter kunstnerkirken
Sesongavslutning. Med Fredrik Høyer.
Fredrik Høyer er skuespiller, dramatiker, forfatter og artist fra Drammen, bosatt i Oslo.
Høyer er mest kjent for å opptre med slampoesi og spoken word. Han er også kjent for sitt musikalske samarbeid med elektronikamusikeren Bendik Baksaas, og sammen har de gitt ut flere album under navnet Baksaas + Høyer. Han mottok NOPAs tekstpris 2019 for låten «Fortellinga» fra duoens album Til alt ute: Måne, og ble nominert til Spelemannsprisen i 2022 i klassen årets tekstforfatter for albumet hortensia! lenge sia.
Høyer romandebuterte med boka Månehund & fatter'n i 2014. I 2016 utkom diktsamlingen og teatermonologen Grønlandsūtraen som samtidig hadde premiere på Nationaltheatret, fremført av forfatteren selv. Han vant Komiprisen 2017 i klassen årets gjennombrudd og fikk Tekstforfatterforbundets lyspunktpris samme år, blant annet for Grønlandsūtraen. I 2022 satte Nationaltheatret opp Jordopphimlesang, skrevet av Fredrik Høyer og Mattis Herman Nyquist.
Billetter finner du her: Fredrik Høyer møter kunstnerkirken. | Tikkio
Ledige billetter kan kjøpes i døra.