Årets tema er:
«Jeg bønnfaller dere … bær over med hverandre i kjærlighet»
Kvinnens internasjonale bønnedag ble startet av kvinner i USA i 1887. Bakgrunnen var nøden de så blant immigranter og etterkommere av slaver. Kvinner fra ulike kirkesamfunn samlet seg om en felles bønnedag for disse. Noen år senere ble det satt fokus også på de globale utfordringene.
Det kom til Norge på 1920 tallet. Så dette er også en tradisjon i Norge på mer enn 100 år. Dessverre er det fortsatt bruk for å be for de som ikke har det så godt, for nøden er en realitet for mange mennesker i verden.
I dag har bønnedagen komiteer i mer enn 170 land og regioner. Kvinnenes internasjonale bønnedag ønsker å knytte ulike raser og tradisjoner sammen i et tettere fellesskap, så de får økt forståelse for hverandre og bedre kan hjelpe og støtte hverandre gjennom bønn.
På den internasjonale bønnedagen ønsker kvinner verden over å stadfeste sin tro på Jesus Kristus og dele håp og bekymringer, gleder og sorger med hverandre.
Hvert år er det et prosjekt som har spesielt fokus. I år er disse prosjektene:
Arbeid blant troende med muslimsk bakgrunn i Palestina. Frikirken støtter to kvinner (‘Amey’ og ‘Hanan’) som jobber med kvinner ift. relasjonsbygging og disippelgjøring. Muslimske kvinner som tar imot Jesus risikerer å bli ekskludert fra familien (storfamilien, som gjerne har en helt annen rolle i det palestinske samfunnet enn det vi er vant til) og i verste fall drept (æresdrap). ‘Amey’ og ‘Hanan’ omtales offentlig med fiktive navn av hensynet til deres sikkerhet (de er selv troende med muslimsk bakgrunn). De sender regelmessige bønnebrev om arbeidet de gjør.
Musalaha, en organisasjon med base i Jerusalem (har nylig også opprettet kontor i Beit Sahour utenfor Betlehem), setter søkelys på dialog og forsoningsarbeid. De har to ulike prosjekter blant kvinner: Et for Israelske/Palestinske kvinner og et for muslimske/kristne palestinere. Programmet for muslimske/kristne palestinere setter søkelys på hvordan praktisk bidra til positiv forandring i deres felles samfunn. https://musalaha.org/women/. Dette er et pågående arbeid som har holdt på i mange år.
Årets kunstverk:
“Palestinske kvinner i bønn” ved Halima Aziz
Kunstverket er laget til ære for Verdens bønnedag. Gjennom sitt verk fremstiller kunstneren tre palestinske kvinner som ber sammen på et fredelig sted ute i naturen. Kunstneren har tatt i bruk ulike motiver og symboler. Alle uttrykker de kvinnenes opphav og deres samhold.