— Er det forskjell på det å velge dåpen selv og det at noen tar valget for deg?
Det spør samtaleleder Magne Vik Bjørkøy under samtalen "Er dåpen rettferdig?" på Olavsfest 2021. Det er dompost i Fredrikstad, Kari Mangrud Alvsvåg som får spørsmålet. Kari svarer: — Det er jo i alle fall en forskjell for den som blir døpt.
— Men er det forskjell i innholdet?
Svaret er kort: — Nei.
Døpt som 70-åring
Kari forteller om da det i Sarpsborg ble gjennomført sin første dag med dropin-dåp, en helt enkel dåpshandling som ikke krever praktiske forberedelser utover selve tidsrommet dåpen gjennomføres. — Vi var veldig spent på om det skulle komme noen, forteller hun.
Menigheten hadde annonsert at dørene skulle åpne klokken 11.00. Da hun nærmet seg kirken, en halvtime før åpning, fikk hun øye på noen som ventet på å få komme inn.
— Der stod en 70 år gammel dame. Da hun fikk høre om muligheten for dropin-dåp hadde hun tenkt "nå er det endelig min tur", sier domprest i Fredrikstad, Kari.
Der kvinnen hadde vokst opp var det unaturlig å bli døpt som barn. Tanken på å bli døpt hadde likevel vært der hele det voksne livet hennes, men hun hadde aldri sett noen voksne bli døpt.
— Det er klart det er sterkt når hun kommer med sin fortelling og bøyer seg over døpefonten. Det er et sterkt valg. Men det kan også være en veldig sterk opplevelse med et lite barn.
Alle kan bli døpt
Prest Kari forteller: — Innholdet er det samme, men det er klart forskjellig for den som blir døpt.
Alle kan bli døpt i Den norske kirke, og dåpen, som i samtalen blir beskrevet som en nådens gave, er tilgjengelig for alle som ønsker den.
— Vi vil gi den gaven til alle og dåpen er den samme uansett, sier domprost Kari Mangrud Alvsvåg.
Selv om det fortsatt blir døpt flest barn, er det også mange eldre som blir døpt hvert år. I 2019 ble 27.551 personer døpt i Den norske kirke, mens det i koronaåret 2020 ble døpt 23.891. Blant disse er det blant annet rundt 1000 ungdommer som blir døpt og flere voksne velger dåp både i vanlige gudstjenester.
Ønsker du å vite mer om dåp eller bestille dåp? Klikk her for å lese mer.
Se hele samtalen "Rom for refleksjon: Er dåpen rettferdig" her
Spørsmålet om det er forskjell på dåpen med tanke på når man blir døpt og fortellingen om den 70 år gamle kvinnen, er en del av samtalen "Rom for refleksjon: Er dåpen rettferdig?" under festivalen Olavsfest i Trondheim.
I samtalen deltar domprost Kari Mangrud Alvsvåg, artist og låtskriver Karin Okkenhaug Seim og samtaleleder Magne Vik Bjørkøy. Under samtalen fremførte Karin en nyskrevet dåpssalme og mer musikk, sammen med Hermund Nygård.