Som innledning før den historiske gjennomgangen brukte Søfting sin stemme til å fremme at familiegravstedet til Kjerringøy gård og handelssted skulle få navnet "Anna Elisabeths gravsted", til ære for en formidabel kvinneskikkelse i vår lokale historie. Du kan lese hele innledningen her: Her finner dere hele innledningen Erika Søfting holdt under markeringen den 16.juni 2024.
Familiegravstedet på Kjerringøy kirkegård
Av Erika Søfting, Nordlandsmuseet
På den gamle kirkegården utenfor Kjerringøy kirke står det et smijernsgjerde som rammer inn familiegravstedet til Kjerringøy gård, eller Kjerringøy handelssted om du vil.
Kirkegården rundt kirka er fra middelalderen, og har vært i bruk like lenge som det har stått et gudshus på denne plassen. Første gang det er nevnt en kirke, eller mer presist et korshus, på Kjerringøy, er i erkebiskop Aslak Bolts jordebok fra 1430-tallet.
Familiegravstedet innenfor gjerdet er ikke så gammelt. Den første jordfestelsen innenfor gjerdet var graven til Jacob Ellingsen, sønn av Anna Elisabeth Sverdrup og Jens Nicolai Ellingsen. Jacob døde sommeren 1842, bare fire år gammel.
På innerste rekken innenfor gjerdet finner man fra høyre Jacobs grav, som er felles med hans far Jens Nicolai Ellingsen, som døde i 1847. Deretter Erasmus Benedict Kjerschow Zahl, Anna Elisabeths andre ektemann. Og helt til venstre Anna Elisabeth Zahl, født Sverdrup.
Fremfor disse står gravstenene til Gerhard og Anna Elisabeth Kristiansen, Johanna Carlsen og Christian Fredrik Dreyer Geelmuyden.
Anna Elisabeth Sverdrup var eldste datter til Christen Sverdrup og Bolette Dreyer. Paret drev handel på Hundholmen på slutten av 1700-tallet. Christen kom fra Sund i Lofoten, mens Bolette var prestedatter fra Øksnes. De hadde ingen sønner, så Anna Elisabeth ble arving til Kjerringøy gård og handelshuset etter faren. Anna giftet seg med handelsmannssønnen Jens Nicolai Ellingsen fra Skagstad i Steigen på nyttårsaften i 1822.
Anna Elisabeth og Jens Nicolais tid på handelsstedet ble en epoke der det ble investert mye i nye bygninger og båter, og det var oppsving i økonomien. De slet lenge med å få barn, men til slutt kom Jacob, 16 år etter at de giftet seg. Lykken ble dessverre kort, for bare fire år gammel døde Jacob i en febersykdom. Anna Elisabeth var 38 år da Jacob ble født, og 42 da han døde. Det kom ikke flere barn.
7 år etter at sønnen døde, dør også Jens Nicolai, 53 år gammel. Anna Elisabeth driver deretter handelsstedet som enkemadam.
Hennes nærmeste støttespiller i denne perioden er Jens Nicolais handelsbetjent Kjerschow Zahl. Han kom i tjeneste for Jens noen år før. Zahl er født på handelsstedet Nordvik på Dønna, men har mange eldre søsken og er ikke arving på Nordvika. Han drev med fiskehandel og jektefart fra ung alder, og kom til Kjerringøy med mye erfaring allerede tidlig i tyveårene. Zahl var 23 år da Ellingsen døde.
4. oktober i 1857, etter 8 år som enke, gifter Anna Elisabeth seg med Kjerschow Zahl. Han var 32 år gammel. Hun var 57. Ekteskapet blir som man kan vente barnløst.
Gravsteinen til høyre fremst på gravstedet her tilhører Fredrik Ch Dreyer Geelmuyden, et fremmedklingende navn. Han var, på samme måte som Zahl, kommet til Kjerringøy som handelsbetjent og betrodd medarbeider for handelsmannen. Fredrik var antakelig i slekt med Anna Elisabeth, hennes morslinje het Dreyer. Vi har ikke klart å avdekke hvilket slektsforhold det i så fall var. Det som er sikkert er at Fredrik Christian var godt innrullert i handelsforretningene på Kjerringøy. Han var mest sannsynlig Anna Elisabeth og Zahls pleiesønn, og tiltenkt å arve etter dem. Men så blir han syk, og 40 år gammel dør han på Bodø sykehus i 1883. Anna Elisabeth døde fire år før dette, og nå sto Zahl igjen alene uten arving. Handelsstedet gikk en usikker fremtid i møte.
Det neste gravstedet her viser hva som så hendte. Anna Elisabeth hadde to yngre søstre, og flere av deres etterkommere var hyppige gjester i hovedhuset på Kjerringøy. Begge søstrenes ektemenn drev handel. Den ene, Gotaas, på Støtt i Meløy. Den andre, Koch, i Bodø. Søstrenes barn og barnebarn var mye i kontakt med Anna Elisabeth og Zahl, og flere av dem mottok økonomisk støtte til ulike investeringer og prosjekter. To søstre som Anna Elisabeth var gammeltante til fikk sterke bånd til Kjerringøy. Anna Elisabeth og Sofie Gotaas het de, og ble gift med Gerhard Kristiansen og Ingvald Amundsen. Da Zahl døde i 1900 var det bestemt at Anna Elisabeth og Gerhard Kristiansen skulle arve handelsstedet.
Men testamentet der Zahl hadde skrevet det meste av sin store arv til Anna Elisabeth og Gerhard var ikke tinglyst ved hans død, og ble av den grunn underkjent. Dermed ble skifteprosessen etter Zahl veldig langtekkelig og ikke så god. Men det endte til slutt med at Anna og Gerhard overtok. De bodde på handelsstedet og drev det videre inn i et nytt hundreår.
Sofie Gotaas og Ingvald Amundsen er begravet rett utenfor gjerdet på familiegravstedet. De bygde seg en villa på handelsstedets mark på Fredheim, og Ingvald var betjent på handelsstedet.
Anna E og Gerhard Kristiansen fikk aldri noen barn. Da de døde, var det Sofie og Ingvalds sønn Arvid som arvet Kjerringøy gård.
Den siste grava her er Johanna Bentine Carlsen sin. Johanna var husjomfru for Zahl fra før Anna Elisabeth døde. Hun ble en viktig kvinneskikkelse på handelsstedet, og fikk etter hvert sitt eget hus på oversiden av hagetunet. Dette huset ble siden flyttet til Os. Johanna Carlsen arvet gårdsparter på Karlsøya da Zahl døde.
Anna Elisabeth Zahl, født Sverdrup. Født d. 7ende Februar 1801. Død d 26te Marts 1879. Fred med Dit støv. Velsignet være Dit minde.
Erasmus Benedikt Kjerschow Zahl. født 19. januar 1826. død 28 april 1900. Velsignet være dit minde.
Herunder hviler Jacob Christian Sverdrup Ellingsen. Fød 6 februar 1838. Død 3. juli 1842. Gid snart vi sørgende forældre gjensamles med dig for aldrig mere at adskilles.
Her hviler støvet av Handelsmann Jens Nicolai Ellingsen, født d 24 september 1796, død d 4. desember 1849.
Hans eneste barn, en 4 aarig søn, motager ham hisset. Hans dybt sørgende enke Anna Elisabeth Ellingsen satte ham dette minde.
Fred og velsignelse hviler over den forklarede.
Han var verrsom i livet. Han havde evne og vilje til at hjälpe. De beträngtes sur rörte ham. Han var den nödlidendes ven.
Johanna Bentine Carlsen
Født 23de mai 1852
Død 4de octbr 1908
Fred med dit støv!
Kjøpmann Gerhard Kristiansen
Født 3-5-1868, død 17-7-1937
Anna Kristiansen f. Gotaas
Født 18-3-1865 død 12-3-1936
Frederik Christian Dreyer Gelmuyden
Født 11te januar 1843
Død 17de juni 1883
Fred med dit støv
Rett utenfor gjerdet ligger også flere med nær tilknytning til handelsstedet.
Først Ingvald Amundsen og Sofie Amundsen. Sofie var som tidligere nevnt søster til Anna Elisabeth Kristiansen (Gotaas).
Ikke langt unna står graven til Madam Ane Bang. Hun var en eldre søster av Zahl, som kom til Kjerringøy og ble husjomfru på gården da hun ble enke. Madam Bang var en fryktet og respektert husjomfru.
Ingvald Amundsen
11-10-1874 30-4-1958
Sofie Amundsen 24-4-1868 13-3-1953
Hvil i fred
Enkemadame Ane Bang, født Zahl 1811
Død 31 Marts 1891
Fred med dit støv
Gravstedet med bilder fra renoveringsprosessen
Marianne Nohr, leder i Kjerringøy Historielag ønsket velkommen.
Mange mennesker møtte opp til gudstjenesten og til markeringen som ble holdt like etterpå.