Tonebilder fra fortida
Et velkjent funn av en skifergjenstand fra steinalderboplassen Tuv ved Saltstraumen kan være et av de eldste musikkinstrumentene i Norge. Instrumentet er kjent som hurre eller brummer, og er utbredt over store deler av verden. Men hva brukte folk ved Saltstraumen brummeren til? Og hva slags andre lyder og musikk hadde de – nord i Skandinavia og andre steder – hvis vi går langt tilbake i menneskehetens historie?
Konserten Tonebilder fra fortida prøver å gi noen svar. Der møter du Gjermund Kolltveit, musikkarkeolog og musiker. Han er også instrumentbygger og lager kopier av instrumenter og lydredskaper. På konserten har han med seg Jan Helge Henriksen (synth og lyddesign) og Ann-Turi Ford (vokal). De utforsker sammen fortidas musikk. Konserten presenterer musikkens betydning gjennom ulike lydbilder, sentrert rundt temaer som lydmiljø, rytme, fellesskap rundt bålet, kommunikasjon og ritualer.
Instrumentene som brukes (brummer, lyre, beinfløyte, munnbue, litofon mm) er rekonstruksjoner av lydredskaper fra steinalder til tidlig middelalder. Men uansett historisk forankring får vi aldri visst sikkert hvordan det låt i den fjerne fortida. Det gir også en frihet – til å la lydene møte vår egen tid og til å leke med den musikalske verdenen til våre forfedre og formødre.
Gjermund Kolltveit er frilans musiker og musikkforsker, med folkemusikk og musikkarkeologi som spesialfelter. Har blant annet forsket på munnharpas tidlige historie, de reisendes musikk og supportersang. Som musiker har han spilt med Trond Granlund, Somebodys Darling, Merit Hemmingson og fler. Han behersker flere stilarter og instrumenter. Mer på nettstedet musark.no.
Jan Helge Henriksen er dataprogrammerer og allsidig musiker (trompet, gitar, laptop mm). Han studerte trompetspill ved Østlandets musikkonservatorium, var et halvår i Forsvarets stabsmusikk, og har arbeidet som musikklærer i Sverige. Mastergrad i «konstnärlig gestaltning», med fokus på interaktivitett og datamaskin som musikkinstrument.
Ann-Turi Ford har sunget engelsk og norsk folkemusikk, jazz, pop, gamle slagere og revyviser. Ga ut CD-en Folkemusikk fra Nesodden med bandet Ford Folk (2013). Holder nå på med et bok- og CD-prosjekt om sangene etter Samuel Hellen, en av Lindemans folkemusikkilder.
Kantor Oddbjørn Nikolaisen medvirker også i konserten.
Billettpris: 200/100