Hør samtalen her
Som lærer ved Fjell skole og aktiv i Fjell menighet har Brit Wall skapt sterke bånd mellom barn, familier og lokalsamfunnet. Hennes historie omfatter flere tiår med frivillig arbeid og undervisning, alt med et sterkt fokus på å se og møte menneskene rundt seg.
En oppvekst preget av kristent fellesskap
Brit vokste opp på Åssiden i Drammen i en familie hvor kristen tro og aktivitet stod sentralt. Hennes far var utdannet diakon og jobbet som klokkerdiakon i Strømsø kirke og senere i Strømsgodset. Hjemmet deres var åpent for besøk av emissærer og andre som reiste i misjonsarbeid. Brit beskriver en barndom preget av et sterkt fellesskap og mye aktivitet.
“Jeg husker godt at vi måtte sitte ekstra pent ved bordet når vi hadde gjester fra misjonen. Det var hyggelig og lærerikt, og jeg fikk tidlig respekt for misjonsarbeidet,” forteller hun.
Læreryrket og tidlige erfaringer
Etter å ha tatt lærerutdanning i Tønsberg, ønsket Brit å oppleve noe nytt og dro til Ytre Senja for å undervise. Der fikk hun erfaring med enkle forhold og store avstander, noe som satte dype spor hos henne.
“Det var en veldig stor forskjell å komme fra Østlandet til Senja. Jeg lærte mye av de enkle forholdene og fikk stor respekt for lokalsamfunnets styrke og samarbeidsevne,” sier Brit.
Etter noen år på Senja flyttet Brit tilbake til Drammen, hvor hun begynte å undervise ved Fjell skole. Denne rollen ga henne en unik mulighet til å kombinere sitt yrke som lærer med sitt engasjement i Fjell kirke. Brit brukte skolens nærhet til kirken som en plattform for å engasjere barn og familier i menighetens aktiviteter, og hun opplevde at hennes dobbelte rolle styrket både undervisningen og menighetsarbeidet. Skolen, som lå rett ved tomta hvor Fjell kirke senere ble bygget, ble en viktig arena for hennes engasjement.
Oppstarten av Fjell kirke
Brit flyttet til Galterud i 1975 og fulgte med på byggingen av Fjell kirke, som ble fullført i 1984. Hun var med i det første menighetsrådet, hvor hun bidro til å utvikle strategier og planer for hvordan kirken skulle bli en integrert del av lokalsamfunnet. Brit var også en av drivkreftene bak oppstarten av menighetsbladet, hvor hun både skrev artikler og hjalp til med organisering og distribusjon.
“Det var spennende å starte fra scratch med en kirke. Mange dyktige mennesker bidro, og det var en veldig lærerik periode,” sier hun.
Fjell kirke var et samlingspunkt for mange aktiviteter, inkludert en svært aktiv søndagsskole som Brit Wall var med på å drive. Søndagsskolen tiltrakk seg barn fra hele området, og Brit brukte mye tid på å planlegge undervisning, aktiviteter og samlinger som skapte fellesskap og glede blant barna. I tillegg var hun en viktig bidragsyter til juletrefester og ungdomsklubben Klubb 90. Brit var sterkt involvert i disse aktivitetene og ser tilbake på perioden som en tid med mye engasjement og vekst.
Samarbeid med skolen og lokalsamfunnet
Fjell skole spilte en sentral rolle i menighetens arbeid, spesielt i de første årene. Skolen lånte ut klasserom til søndagsskole og andre arrangementer, noe som gjorde det lettere å engasjere familiene i nabolaget. Brit var opptatt av å inkludere barn fra ulike bakgrunner og ser på dette som en viktig del av menighetens rolle.
“Det var mange barn i området, og skolen var en viktig ressurs for oss. Som lærer ved Fjell skole fikk jeg også muligheten til å bygge bro mellom skolens aktiviteter og kirkens arbeid, noe som bidro til et sterkere fellesskap blant barna og familiene i nabolaget. Det gjorde det enklere å bygge fellesskap og skape bånd mellom mennesker,” forklarer hun.
Et engasjement for gjenbruk og miljø
De siste årene har Brit vært aktiv i en gjenbruksbutikk tilknyttet Normisjon. Her har hun brukt mye tid på å hjelpe kunder, organisere varer og skape et inkluderende fellesskap.
“Det handler ikke bare om å selge ting, men å se menneskene som kommer innom. Mange setter pris på en liten prat og et vennlig smil. Det gir meg mye tilbake,” sier Brit.
Hun ser gjenbruk som en viktig del av både miljøarbeid og samfunnsengasjement, og hun opplever at konseptet er populært blant folk i alle aldre.
Refleksjoner om kirkens rolle
Når Brit ser tilbake på sine mange år i Fjell menighet, fremhever hun viktigheten av å møte mennesker med åpenhet og respekt.
“Kirken skal være et trygt sted hvor folk kan føle seg velkomne. Ritualene, salmene og fellesskapet gir oss noe stabilt å holde fast i, noe som er spesielt verdifullt i en verden som stadig endrer seg,” sier hun.
Hun understreker også betydningen av å tilpasse seg nye realiteter og samarbeide med ulike aktører i lokalsamfunnet, inkludert andre tros- og livssynssamfunn.
Hør samtalen på Youtube
Her kan du høre samtalen med en liten introduksjonsfilm og teksting.
Podkastserien fra Fjell kirke
Samtalen er en av mange samtaler med ulike mennesker som har vært- og er engasjert i Fjell kirke. Serien publiseres i forbindelse med kirkens 40-årsjubileum i en podkast der Ivar Flaten er programleder og redaktør. Austad Fjell menighet er utgiver.
Ta gjerne kontakt med Ivar Flaten på e-post ivar@fjellkirke.no om du har kommentarer eller spørsmål. Mer informasjon om podkasten, jubileumet og og Fjell kirke finner du på hjemmesidene www.fjellkirke.no
For å holde deg oppdatert på aktivitetene i Austad Fjell menighet, anbefaler vi vårt nyhetsbrev som du kan melde deg på her. Velkommen som abonnent.