Hør samtalen
Barndom og ungdomstid på Fjell
Kristine Novak vokste opp på Fjell i en tid da området var i rivende utvikling. Allerede som barn opplevde hun det voksende engasjementet rundt å få en kirke til nabolaget. Som elev i sjette klasse deltok hun sammen med venninner i innsamlingsarbeidet til den kommende kirken. «Vi var besjelet av en sterk idé om å bidra,» sier hun med et smil. Hennes familie, med sterke røtter i det kristne miljøet, var sentrale i arbeidet – og dette skapte tidlig en bevissthet rundt fellesskapets kraft.
Kristine deler også hvordan hennes far, som flyktet fra det kommunistiske regimet i Tsjekkoslovakia, hadde en sterk gudstro som påvirket familien. Hans historie, preget av et avgjørende valg om å flykte, ble en viktig del av Kristines identitet: «Hans historie har formet meg, og jeg tror vi som har en slik bakgrunn også bærer på en sorg – men det er samtidig en ressurs.»
Menighetsrådet og utfordringene i Fjell kirke
Midt på 1990-tallet tok Kristine på seg rollen som leder av menighetsrådet i Fjell kirke. Det var en periode preget av arbeidskonflikter og krevende prosesser som fikk stor oppmerksomhet i mediene. «Det var en alvorlig arbeidskonflikt som krevde at vi som arbeidsgivere måtte ta ansvar,» forteller hun. Menighetsrådet hadde da arbeidsgiveransvar for staben, unntatt presten. Hun beskriver perioden som meningsfull, men krevende, og fremhever støtten fra David Gjerp, stiftskapellan på den tiden, og biskop Sigurd Osberg.
Arbeidsmiljøproblemene kulminerte i at Arbeidstilsynet grep inn og stengte kirken midlertidig – en hendelse som var historisk i sitt slag. «Vi lærte at som ledere kan vi ikke være nøytrale. Vi må ta stilling, analysere situasjonen og handle profesjonelt,» sier Kristine. Erfaringene fra denne perioden har fulgt henne videre i karrieren som leder og tillitsvalgt.
Mangfold som ressurs
Som rektor ved Drammen videregående skole i ni år, ble Kristine stadig mer bevisst på verdien av mangfold. Skolen, med nærmere 1400 elever, speilet Drammens kulturelle rikdom. «Det var ungdommene selv som fortalte meg hvor berikende det var å være forskjellige. Jeg måtte tro på dem,» forteller hun.
Hun beskriver hvordan arbeidet med mangfold ikke bare handler om å akseptere forskjeller, men også om å leve med dem og se dem som en styrke. «Mangfold handler om å utvide vår forståelse av normalitet. Vi er alle forskjellige, og det er bra,» understreker Kristine.
Kirken som møteplass for fremtiden
Med sine erfaringer fra menighetsrådet og skoleledelse ser Kristine et stort potensial for Fjell kirke i fremtiden. Hun fremhever kirkens rolle som en brobygger i lokalsamfunnet, særlig i et mangfoldig område som Fjell. «Det arbeidet som Fjell kirke gjør i dag, er et solid fundament for fremtiden. Å være en møteplass for ulike kulturer og trosretninger vil aldri gå av moten.»
Hør/se samtalen på Youtube
Du kan også se en liten video - og høre resten av samtalen på Youtube. Den er tekstet.
Samtalen er en av mange samtaler med ulike mennesker som har vært- og er engasjert i Fjell kirke. Serien publiseres i forbindelse med kirkens 40-årsjubileum i en podkast der Ivar Flaten er programleder og redaktør. Austad Fjell menighet er utgiver.
Ta gjerne kontakt med Ivar Flaten på e-post ivar@fjellkirke.no om du har kommentarer eller spørsmål. Mer informasjon om podkasten, jubileumet og og Fjell kirke finner du på hjemmesidene www.fjellkirke.no
For å holde deg oppdatert på aktivitetene i Austad Fjell menighet, anbefaler vi vårt nyhetsbrev som du kan melde deg på her.. Velkommen som abonnent.
Se gjerne menighetsbladet vi referer til på denne lenken..