Per Roar Ekeland: Fra TenSing til Kulturkirken Fjell

Per Roar Ekeland har gjennom flere tiår vært en sentral skikkelse i Fjell menighet i Drammen. Hans reise fra en ung, engasjert deltaker i TenSing-bevegelsen til initiativtaker for Kulturkirken Fjell, vitner om en livslang dedikasjon og musikkens kraft til å samle mennesker.

Per Roar Ekeland: Fra TenSing til Kulturkirken Fjell

Hør samtalen her

Oppvekst og TenSing-bevegelsen

Per Roar vokste opp på Strømsø i Drammen på 1960- og 70-tallet, omgitt av et aktivt kirkelig miljø. Som tenåring ble han en del av TenSing på Åssiden, et konsept som kombinerte musikk, drama og fellesskap for å engasjere ungdom i kirkelivet.

"TenSing ga oss et rom for å utforske troen vår på en kreativ og inkluderende måte. Vi kunne være oss selv samtidig som vi var en del av noe større," forteller han.

Koret "Hilsing", som Per Roar var med i fra 1974, ble en arena for å utvikle musikalske og organisatoriske ferdigheter. Det var her han oppdaget hvordan musikk kunne være en brobygger mellom mennesker og en inngang til tro.

Flytting til Fjell og starten på et nytt kapittel

Etter videregående og studier i realfag, giftet Per Roar seg med Eilin, og i 1984 flyttet paret til Fjell. De var på jakt etter et hjem for den lille familien, som nå inkluderte deres fem måneder gamle sønn. Samtidig hadde Fjell kirke nettopp blitt innviet, og nabolaget bar preg av en blanding av eneboliger og nye boligblokker.

I Fjell fant de ikke bare et sted å bo, men også en menighet som snart skulle bli et sentrum for deres sosiale og åndelige liv. Begge engasjerte seg tidlig i menighetsarbeidet, og Per Roar tok på seg rollen som redaktør for menighetsbladet.

"Jeg ønsket å gjøre menighetsbladet til noe mer enn en intern informasjonskanal. Vi omformet det til lokalavisen Nærkontakten, som kombinerte stoff om kirken med artikler om lokalmiljøet," sier han.

Etableringen av Kulturkirken Fjell

På begynnelsen av 2000-tallet opplevde Fjell kirke synkende deltakelse i gudstjenester og menighetsaktiviteter. Per Roar identifiserte et behov for å revitalisere kirken og gjøre den til en mer åpen og inkluderende arena. Slik ble konseptet Kulturkirken Fjell født i 2001.

"Vi ville skape et sted hvor folk kunne komme, ikke nødvendigvis hver søndag, men for å oppleve kultur som løfter og inspirerer," forklarer han.

Lanseringen av Kulturkirken startet med en storslått konsert av Erik Bye, som fylte kirken til randen. Etter dette fulgte en rekke arrangementer som konserter, kunstutstillinger og dialogmøter. Kulturkirken Fjell fikk raskt et rykte som en kulturarena av høy kvalitet, og logoen – designet med hjelp fra Aschehougs designteam – ble et symbol på kirken som et inkluderende fellesskap.

Mangfold og utfordringer i et skiftende nabolag

Gjennom årene har Fjell utviklet seg til et av Norges mest internasjonale bydeler, noe som har påvirket både kirken og lokalsamfunnet. Per Roar ser på dette som en mulighet til å bygge broer mellom ulike kulturer, men han erkjenner også utfordringene det innebærer.

"Tidligere var TenSing en naturlig inngang for ungdom i kirken. Nå må vi tenke nytt for å møte behovene til en yngre generasjon som kanskje ikke har den samme tilknytningen til kirken," sier han.

Han mener musikk, dans og kunst kan være viktige verktøy for å engasjere barn og unge i et mangfoldig samfunn.

Personlig engasjement og fellesskapets betydning

Til tross for en travel hverdag som lektor i realfag, har Per Roar alltid prioritert frivillig arbeid i kirken. Han beskriver dette som en måte å gi tilbake til fellesskapet og finne mening i livet. Kona Eilin har vært en viktig samarbeidspartner gjennom alle år, og sammen har de bidratt til å forme Fjell menighet som et varmt og inkluderende sted.

"For oss har Fjell kirke vært et sted hvor vi har opplevd både glede og vekst, og hvor vi har fått anledning til å møte mennesker med ulike bakgrunner og historier," sier han.

Selv om paret har vurdert å flytte til et roligere sted, er det tilknytningen til menigheten og lokalsamfunnet som holder dem på Fjell.

"Vi opplever fellesskapet som veldig meningsfylt. Det er noe spesielt med å være en del av et miljø hvor alle bidrar og bryr seg," forteller han.

En arv av inspirasjon og nyskaping

Gjennom sitt arbeid i Fjell menighet og Kulturkirken Fjell har Per Roar etterlatt seg en varig arv. Hans engasjement har ikke bare revitalisert kirken, men også skapt en modell for hvordan kultur og kirkeliv kan kombineres for å nå ut til et bredere publikum.

"Kulturkirken Fjell handler ikke bare om arrangementer. Det handler om å bygge et fellesskap hvor alle føler seg velkomne, uansett tro eller bakgrunn," avslutter han.

Samtalen på Youtube

Nedenfor finner du akkurat den samme samtalen - men her med en liten film i forkant - samt teksting av det hele.

Podkastserien om Fjell kirke

Samtalen er en av mange samtaler med ulike mennesker som har vært- og er engasjert i Fjell kirke. Serien publiseres i forbindelse med kirkens 40-årsjubileum i en podkast der Ivar Flaten er programleder og redaktør. Austad Fjell menighet er utgiver.

Ta gjerne kontakt med Ivar Flaten på e-post ivar@fjellkirke.no om du har kommentarer eller spørsmål. Mer informasjon om podkasten, jubileumet og og Fjell kirke finner du på hjemmesidene www.fjellkirke.no

For å holde deg oppdatert på aktivitetene i Austad Fjell menighet, anbefaler vi vårt nyhetsbrev som du kan melde deg på her.  Velkommen som abonnent.

Kontaktinformasjon for Austad Fjell menighet Drammen

Fjell kirke ligger i Solsvingen 90, 3034 Drammen

Kontoradresse: Solsvingen 90, 3034 Drammen

E-post: post.drammen@kirken.no

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"