Ny navnet minnelund i Drøbak
Gravplassen ved Drøbak kirke har ikke flere ledige enkeltgraver. For familier som ikke har en grav fra før, er plass på navnet minnelund det eneste alternativet i Drøbak. Eksisterende minnelund i Drøbak ble tatt i bruk i 2011 og har en kapasitet på 210 urnegraver. I 2011 tilsa prognosene at minnelunden ville dekke behovet i svært mange år fremover, men betydelig økt interesse for navnet minnelund som gravsted gjør at minnelunden i Drøbak allerede er full. Eksisterende minnelund kan ikke utvides.
Det ble i 2022 gjennomført 128 gravferder i Frogn kommune, fordelt på ca. 82 % urner og 18 % kister. Det er en klar tendens at stadig flere velger minnelund framfor egen grav.
Fakta om gravplassforvaltning i kommunen
Frogn kommune hadde 16.106 innbyggere i første kvartal 2023. Kommunen har to gravplasser, ved Drøbak kirke og ved Frogn kirke. Begge gravplassene har både anonym og navnet minnelund. Bare gravplassen på Frogn har ledige urnegraver og kistegraver. Antall ledige graver tilsvarer ca. 6 % av kommunens innbyggertall.
Fakta om den nye minnelunden
Planene for ny minnelund i Drøbak er utviklet i et samarbeid mellom kirkevergen i Drøbak og Frogn, Frogn kommune og landskapsarkitekt John Berg.
Ny minnelund i Drøbak plasseres på to nivåer i den sørlige enden av dagens kirkegård (markert som felt C2 og B1 på bilde under). Nedre plan er på nivå med dagens gravfelt og enkel adkomst fra eksisterende gangvei og med port inn fra Biologveien. For å sikre adkomst som innfrir kravene til universell utforming på øvre nivå, skal det anlegges en ny gangvei og port inn fra Badeparken i det øvre hjørnet i sør.
Kirkegården grenser til Badeparken i vest og Drøbak sentrum i øst. Området som skal tas i bruk som minnelund er et fredelig og skyggefullt område, omgitt av store trær. Det er et mål, at naturens karakter skal beholdes omtrent som i dag. Skogen og nærheten til sjøen blir minnelundens innramming. Fysiske inngrep minimeres, og det er ikke planlagt å sette opp kunst eller monumenter, annet enn egnet innretning for montering av navneplater.
Universell utforming
En betydelig stigning i terrenget fra gravplassens nedre nivå til høyden som grenser til Badeparken i vest, er en utfordring med hensyn til kravene til universell utforming av adkomst til det øvre nivået. Dette løses ved at det anlegges en ny gangvei fra Badeparken til den øvre delen av minnelunden. Det settes opp navnetavler og tilrettelegges for å sette ned blomster og lys ved navnetavlene på både øvre og nedre nivå.
Kapasitet
Det er gjennomført dybdemålinger på hele feltet, og full utnyttelse av arealet vil gi plass til ca. 750 urnegraver på øvre plan og ca. 400 urnegraver på nedre plan. Hvis etterspørselen etter urnegraver på navnet minnelund stabiliserer seg på dagens nivå, vil det være behov for ca. 2-300 nye urnegraver de 10 første årene og 1500 urnegraver i et 50-årsperspektiv.
Fremdriftsplan
Anleggsgartner Sigurd Johannessen AS skal utføre arbeidet, og det er beregnet oppstart i midten av oktober. For å klargjøre feltet for nedsetting av urner, vil jordmassene bli kjørt bort og renset for sten og røtter, før nye masser tilbakeføres. Viltvoksende busker og kratt blir fjernet i det aktuelle området, og noen bjørketrær må felles. Under minnelunden blir det lagt et drenerende lag med pukk. Anleggsarbeidet skal være ferdig i løpet av høsten, og minnelunden kan tas i bruk når telen slipper taket til våren.