Bli kjent med det nye FBHO-styret

Under nettverksgruppemøtet i Grønland kirke 26. mars fikk FBHO et nytt styre. Les mer om de nyvalgte styremedlemmene her!

Det nye FBHO-styret. F.h.: Elise Gillebo Skredsvig, Anne Berit Evang, Tor Øystein Vaaland, Grete Beate Lønne, Eldrid Brekke, Hanna Barth Hake, Sissel Håve Smørvik og Elisabeth Vatn (trakk seg etter møtet). Ikke tilstede: Ingvild Aatlo, Thomas Berbom og Ingun Yri Øystese.

Under nettverksgruppemøtet i Grønland kirke 26. mars fikk Fremtiden bor hos oss et nytt styre!

Nominasjonskomitéen har bestått av Christoffer Tjelle, sokneprest i Fjell menighet, Ingvild Sandnes, diakon i Høybråten, Fossum og Stover, og leder Silje Kivle Andreassen, teologisk rådgiver i Bispemøtet. Komitéen har jobbet for at styrets medlemmer skal representere ulike deler av landet og ulike profesjoner. I tillegg er det tatt til hensyn til at styrets medlemmer i størst mulig grad skal representere menigheter som er medlem i FBHO-nettverket.

Styret består nå av 5 styremedlemmer i tillegg til leder og 3 varamedlemmer. Biskopens oppnevnte medlem, Ingun Yri Øystese, fortsetter i styret. Det nye styret består av:

Leder: Tor Øystein Vaaland, sokneprest i Grorud (Oslo bispedømme).

Styremedlem for 2 år: Anne Berit Evang, sokneprest i Bøler (Oslo bispedømme), Sissel Håve Smørvik, diakon i Lademoen og Bakklandet (Nidaros bispedømme) og Hanna Barth Hake, kapellan i Grønland og Gamlebyen (Oslo bispedømme).

Styremedlem for 1 år: Thomas Berbom, sokneprest i Østre Aker og Haugerud (Oslo bispedømme) og Elise Gillebo Skredsvig, sokneprest i Høybråten, Fossum og Stovner (Oslo bispedømme)​​​​​​​.

Varamedlem for 2 år: Grete Beate Lønne, diakonimedarbeider i Løvstakksiden (Bjørgvin bispedømme) og Eldrid Brekke, diakon i Grorud (Oslo bispedømme)​​​​​​​. 

Varamedlem for 1 år: Ingvild Aatlo, menighetspedagog i Mortensrud og Klemetsrud (Oslo bispedømme)​​​​​​​.

Oppnevnt av biskopen i Oslo: Ingun Yri Øystese, kirkefagsjef på Oslo bispedømmekontor.

 

Her kan du lese mer om styrets nye medlemmer:


Tor Øystein Vaaland
(leder)

Tor Øystein Vaaland, som ble valgt til ny styreleder, er sokneprest i Grorud menighet i Oslo. Han har tidligere vært prost i Asker og kirkefagsjef i Oslo bispedømme, i tillegg til å ha sittet tre år i Kirkelig Dialogsenter Oslos styre på vegne av Oslo bispedømmeråd.

– Jeg har lenge ment at vi som tilhører det største trossamfunnet, med historiske privilegier og makt, bør utforske nye veier som kirke i det livssynsåpne samfunnet. FBHO er for meg et nettverk der gode ideer kan vokse fram og prøves ut, og et sted der vi fremmer dialog heller enn polarisering, sa Tor Øystein om sin motivasjon for å stille til valg som leder.

– For meg var det en motivasjon å gå til Grorud da jeg ville bli prest igjen, at menigheten som lokal kirke nettopp ønsker å være en diakonal og ideologisk kraft i en mangfoldsvirkelighet.

Tor Øystein er også styreleder i STL Oslo, noe han har vært siden dannelsen i 2021, og tok sammen med ordføreren i Asker initiativ til å danne STL Asker i 2022.

 

Anne Berit Evang

Sokneprest i Bøler menighet i Oslo, Anne Berit Evang, ble gjenvalgt som styremedlem. Hun har vært med i FBHO siden starten og hatt ulike roller i styret.

– Tidligere jobbet jeg som kapellan i Grorud menighet. Det var der jeg ble kjent med FBHO-Sverige, da vi reiste dit sammen med Mellomkirkelig råd. Jeg opplevde at vi stod i mange av de samme utfordringene som menigheten vi besøkte, men at de hadde mer refleksjon rundt det vi delte. Det inspirerte meg til å jobbe videre med å etablere noe tilsvarende i Norge, sa Anne Berit om sin motivasjon for å fortsette i styret.

Hun ønsker å bidra til å forløse FBHO-nettverkets potensiale ytterligere.

– Jeg tror på at vi kan skape arenaer der vi møtes på tvers og reflekterer sammen rundt de utfordringene vi daglig står i som kirker på de stedene hvor vi er. Det å jobbe med kirkens rolle i urbane, flerreligiøse og flerkulturelle lokalsamfunn er like aktuelt og inspirerende nå som da vi startet opp.

 

Sissel Håve Smørvik

Sissel er diakon i Bakklandet og Lademoen menighet og i Lade menighet i Trondheim, der hun har jobbet siden 2012. Tidligere arbeidet hun 12 år som diakon i sin lokale menighet i Stjørdal. I tillegg til utdanningen som diakon har hun også utdanning som sykepleier med spesialisering innen psykisk helse.

– Vår menighet er en veldig typisk bymenighet med stor variasjon blant befolkningen. Som naboer til Lademoen kirke, som også er Barnas Katedral, har vi mennesker fra hele verden. Mange av dem kommer inn i kirka på språkkafé, matutdeling, kirkemiddag, teaterverksted eller kunstverksted.

– Selv om vi gjør mye for å nå mange ulike mennesker, strever vi med å finne balansen mellom å være en kirke og å «bare» drive aktiviteter. Det kan være enkelt å bygge ned terskler, men hva så? Vi trenger impulser fra andre, nye ideer, nye tanker og mulighet til å diskutere utfordringer, for å bli en god kirke for menneskene der vi er. Her tror FBHO kan gi bidra så vi får svar og får dele.

 

Hanna Barth Hake

Hanna er kapellan i Grønland og Gamlebyen menighet i Oslo. Hun har et sterkt engasjement for og lang erfaring med å jobbe med kulturmøter og dialog.

– I stillingen min har jeg et særlig ansvar for arbeidet med tros- og livssynsidalog. Jeg har fulgt arbeidet med Fremtiden bor hos oss siden opprettelsen, og jeg hadde også kontakt med det svenske nettverket da jeg jobbet som daglig leder i Kirkelig dialogsenter i Oslo.

Hun mener at vi menigheter i områder med store endringer må tørre å tenke nytt om hva det vil si å være kirke der de befinner seg.

– Hvordan kan vi møte behovene rundt oss og være med på å bygge gode lokalsamfunn? Og hva betyr det for vår teologi og selvforståelse å være kirke i et mangfoldig nærmiljø? 

 

Thomas Berbom

Thomas er sokneprest i Østre Aker og Haugerud menighet i Oslo. Han mener FBHO er en viktig arena for å styrke menigheters arbeid i møte med et samfunn i endring og er opptatt av hvordan teologi, diakoni og økoteologi kan forme en krike som er nær og relevant i menneskers liv.

– Jeg ønsker å bidra til en åpen og inkluderende folkekirke som bygger relasjoner preget av respekt, åpenhet og gjensidig læring. I et samfunn preget av religiøst og kulturelt mangfold har kirken et ansvar for å være brobygger og bidra til gode samtaler der tro og livssyn møtes.

Hans første møte med FBHO var som kommunikasjonsrådgiver i Oslo bispedømme.

– Der jeg fikk se hvordan nettverket kan være en verdifull plattform for deling og utvikling i menigheter som ønsker å være åpne, relevante og handlekraftige. Senere, som teologisk rådgiver i Bispemøtet, fikk jeg jobbe med økumeniske og internasjonale perspektiver som bekreftet verdien av å lytte til andre og la oss inspirere av hverandres historier og praksiser.

 

Elise Gillebo Skredsvig  

Elise er sokneprest i Høybråten, Fossum og Stovner menighet i Oslo og er gjenvalgt som styremedlem. Hun har sittet i styret siden 2023 og mener at FBHO-nettverket har stort potensiale til å kunne bli en viktig ressurs for Den norske kirke i tiden fremover.

– Jeg vil jobbe for at FBHO skal gjøres relevant for alle kirkens faggrupper og for å rekruttere flere menigheter inn i nettverket. Videre ønsker jeg at FBHO skal ha en tydeligere stemme i media og jobbe aktivt med politisk påvirkningsarbeid.

Hun ønsker å legge tilrette for for lavterskel erfaringsdeling på tvers av medlemsmenighetene.

– Når vi deler strategier, ressurser og tiltak fra arbeidet vårt blir vi sterkere sammen. Likefullt trenger vi erfaringsdeling av hva som ikke fungerer så godt rundt omkring i menighetene, både for å støtte hverandre i arbeidet og lære av det vi ikke alltid lykkes så godt med.

 

Grete Beate Lønne

Grete er diakonimedarbeider i Løvstakksiden menighet i Bergen. Hun er utdannet lærer med erfaring fra grunnskolen, SFO og voksenopplæring og har arbeidet mye i innføringsklasser for barn og med voksne uten skolebakgrunn. Hun har også videreutdanning i interkulturell pedagogikk.

– Jeg er opptatt av hvordan menighetens diakonale arbeid kan utvikles for å møte behovene til folk i menighet og nabolag. Jeg har tro på samarbeid med andre menigheter i nettverket slik at vi kan lære av hverandre, hente inspirasjon og støtte hverandre i arbeidet.

Menigheten Grete arbeider i er foreløpig den eneste menigheten i Bjørgvin bispedømme som er med i nettverket.

– Som eneste menighet i FBHO fra Bergen, er det viktig å søke tettere samarbeid med menigheter med liknende utfordringer og muligheter. Styrken i et flerkulturelt mangfoldig miljø er viktig for meg.

 

Eldrid Brekke 

Eldrid har vært diakon i Grorud menighet i Oslo siden 2018. Hun sier at det var et bevisst valg å flytte til Groruddalen, som rommer hele hennes krysskulturelle identitet.

– Jeg elsker å jobbe som diakon i Grorud kirke midt i det multikulturelle samfunnet. Her får vi være kirke for alle som bor i våre områder. Gjennom livssynsåpne arrangement kan vi få gjøre evangeliet i handling. Vi er et sted hvor folk kan komme, bli sett, verdsatt, og få høre til i ett felleskap. Mangfoldet gjenspeiles også i våre Gudstjenester, slik at alle mennesker kan føle seg hjemme. Dette kan skje gjennom blant annet; sangene bor hos oss og mulighet til å be på morsmål.

Gjennom nettverket kan medlemsmenigheter dele erfaringer og øke samarbeidet mellom profesjonene i kirken, mener hun.

– I de områdene vi jobber er det naturlig å samarbeide med lokale organisasjoner og bydeler. Vi trenger ikke gjøre dobbelt arbeid, men samarbeide om å lage et bedre oppvekst- og bomiljø til befolkningen som bor i vårt nærmiljø. 

 

Ingvild Kronstad Aatlo

Ingvild er trosopplæringsleder i Klemetsrud og Mortensrud menighet i Oslo. Hun brenner for å bygge menighet og vil at kirken skal være et sted der mennesker finner hvile og fellesskap, kommer til tro, vokser i troen og får håp og styrke til å håndtere hverdagen.  

– I FBHO har jeg lyst til å være med på å knekke koden for hvordan våre kirker kan være et sted der mennesker fra ulike kulturer og sosiale lag kommer sammen i ett fellesskap som er preget av likeverdige relasjoner, dybde og ekte vennskap. Hjertet mitt slår ekstra hard for barn og unge som vokser opp i kristne, flerkulturelle familier – at de må få oppleve at troen er noe som rommer hele livet.  

– Den norske kirke får dårligere økonomi. Her vil jeg at FBHO skal være i forkant og ha argumenter og empiri klare for å fortelle at selv om medlemstallene i våre kirker stadig synker, øker behovene. Og vi som nettverk må stå sammen om å fortelle den historien utad.

 

Ingun Yri Øystese

Ingun er kirkefagsjef på Oslo bispedømmekontor. Hun er biskopens oppnevnte medlem i styret og har vært engasjert i FBHO siden oppstarten, på vegne av bispedømmekontoret.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"