Bryllupsplanlegging i fire steg
Steg 1: Sett dato og bestill vielse i kirken
Ta kontakt med Kirketorget på 69 95 98 00 eller på epost med spørsmål om dato og tidspunkt i den aktuelle kirken. Her får du en oversikt over kirkene i Fredrikstad. NB: Noen kirker er veldig populære til bryllup, så det kan være lurt å ha flere datoalternativer.
De fleste kirkebryllup foregår lørdager på sommerhalvåret. I Fredrikstad er kirkene åpne for vielser stort sett hver lørdag kl. 13.00, kl. 14.30 og kl. 16.00. Stadig flere velger imidlertid å gifte seg på ukedager og andre årstider. Les mer om hverdagsbryllup og andre alternative bryllupseremonier.
Det er mulig å komme med ønske om en spesiell prest, men vi kan dessverre ikke garantere at det ønsket lar seg innfri.
Det koster ikke noe å gifte seg i kirkene i Fredrikstad når minst en av de som skal gifte seg er bosatt i kommunen og medlemmer i Den norske kirke, og vigselen utføres av en ordinert prest i Den norske kirke. Når brudefolkene er bosatt utenfor kommunen, eller ikke er medlemmer i Den norske kirke, gjelder egne regler for betaling.
Steg 2: Fyll ut og send inn viktige skjemaer
Før dere gifter dere, må Skatteetaten undersøke om dere oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap. Dette kalles prøving av ekteskapsvilkår, og må gjøres for at kirken kan gjennomføre vielsen. Dere kan søke om prøvingsattest på Skatteetatens nettsider (skatteetaten.no/gift).
Behandlingstiden på dette er vanligvis kort, men det er vanlig å gjøre dette noen måneder før vielsen. En prøvingsattest er bare er gyldig i fire måneder, fordi opplysningene dere oppgir må være ferske.
Dere må også be forlovere om å fylle ut forloveerklæring på Skatteetatens nettsider.
Når saken er ferdig behandlet, får dere melding om å logge dere inn i Altinn for å laste ned prøvingsattesten som bekrefter at dere kan gifte dere. Denne prøvingsattesten må så sendes videre til en prest, enten via e-post eller å ta utskrift som dere tar med.
Dere må begge fylle ut egenerklæring og forloverne må fylle ut forlovererklæring. Noen må fylle ut litt mer: Har en av dere vært gift før, vil det i noen tilfelle være behov for å legge ved en erklæring om dette. Ønsker dere å endre navn, er det et eget skjema for dette.
Skal dere gifte dere ved en norsk ambassade eller i en sjømannskirke i utlandet? Les Skatteetatens retningslinjer for ekteskap i utlandet.
Steg 3: Snakk sammen om bryllupet og planlegg seremonien
Når dere har valgt dato, kan dere begynne å gjøre små og store valg for å gjøre vielsen unik og betydningsfull for akkurat dere.
Dere har mange muligheter for å kunne lage en personlig seremoni dersom dere ønsker dette, blant annet ved å velge tekster og musikk som berører dere. Dere kan gjerne snakke sammen først om hva dere ønsker, og så kan forberedelsene fortsette i vigselsamtale med presten.
Les mer om hvordan dere kan sette et personlig preg på bryllupseremonien.
Steg 4: Gjennomfør vigselssamtale med presten
Presten pleier å ta kontakt en til to måneder før vielsen for å avtale vigselssamtale.
En vigselssamtale er en samtale mellom brudeparet og presten, der er målet er å gå gjennom vielsen skritt for skritt - og gå gjennom programmet med musikk og tekster. Her får dere også bli bedre kjent med presten, og presten får bli kjent med dere.
Les mer om hvordan dere kan sette et personlig preg på bryllupseremonien.