I Fredrikstad og Hvaler er følgende steder permanent godkjent for vigsel:
- Gamlebyen
- Kongsten fort
- Isegran
- Håpets katedral
- Roald Amundsens Minne, Borge
- Torsnes varde/Speiderhytta
- Parkene ved Gamle Glemmen kirke, Fredrikstad Domkirke og Hvaler kirke
- Ytre Hvaler nasjonalpark: Storesand, Rødshue, Tangane på Vesterøy og andre egnede steder innenfor nasjonalparken.
- Vetatoppen
- Brottet Spjærøy
- Skihytta
- Risholmen
- Heie gård
- Hankø kapell
- Tusenårsstedet
- Hvaler gjestegiveri
De som planlegger vigsel utenfor kirkerommet må være spesielt oppmerksom på disse forholdene:
Før vigselen kan finne sted, må brudeparet innhente skriftlig brukstillatelse fra grunneier (offentlig eller privat) for angjeldende tidspunkt, med mindre dette er selvsagt. Allemannsretten gir ikke anledning til å bruke et sted til seremonier. Brukstillatelsen sendes til Kirketorget på epost eller til adresse: Fredrikstad kirkelige fellesråd, Postboks 1405, 1602 Fredrikstad.
Ønsker dere å gifte dere et sted som ikke er godkjent på forhånd? Da må dere sende en søknad om å få benytte stedet til vielse til sognepresten i lokalkirken/lokalmenigheten deres med beskrivelse av stedet. Er dere usikre på hvilken menighet/kirke dere tilhører? Søk i feltet Finn din kirke under.
Liturgi, musikk og utstyr
Gjeldende liturgi for vigsel i Den norske kirke følges også når vigselen foretas utenfor kirkerommet. Forrettende prest bestemmer om salmesang skal utgå.
Brudeparet har ansvaret for at nødvendig utstyr medbringes og plasseres på vigselsstedet: bord («alter») hvor presten kan legge fra seg gudstjenestebok o.l., innretning som gjør det mulig for brudeparet å knele, program/sangark. Forrettende prest har ikke ansvar for å medbringe utstyr.
Da kirkemusikere ikke medvirker ved seremonier utenfor kirkerommet, må eventuell musikk besørges av brudeparet, både når det gjelder instrument og utøver.