Her er valgmulighetene dere har til å sette deres personlige preg på bryllupet:
Her er noen av valgmulighetene deres
Pynting av kirkerommet
Kirkens ansatte gjør rommet klart til bruk, slik at dere kan pynte etter egne ønsker. Ofte er det flere som skal gifte seg samme dag, og dere kan avtale felles pynting med dem, hvis dere ønsker. Ta kontakt med Kirketorget på 69 95 98 00 eller på epost, så formidler de kontaktinfo til andre brudepar.
Valg av musikk
Musikk og andre innslag gjør seremonien personlig, nær og vakker. Kanskje en i familien kan synge en sang eller dere har et kor dere gjør en egen avtale med? Sammen med kirkemusikeren/organisten kan dere snakke om deres ønsker og planer.
Kirkemusikeren har ansvar for å godkjenne musikken som brukes i vielsen. Derfor er det viktig å snakke om ønskene tidlig, slik at dere vet om de lar seg innfri og for å gi kirkemusikeren tid til å øve inn musikken. NB: Vær oppmerksom på at kirken bruker en del vikarer for de faste musikerne om sommeren.
Brudeparets entré/prosesjon
Skal paret gå inn sammen eller skal for eksempel den ene gå inn alene eller med en forelder? Skal det være med brudepiker og brudesvenner? Dere velger helt selv. Men husk å avklare på forhånd med presten.
Det spilles musikk når det er inngang og utgang til vielse. Denne musikken kan dere velge selv. Kontakt gjerne kirkemusikeren for å høre hvilken musikk som ofte blir brukt. Dere kan også i mange tilfeller velge annen musikk, men avklar dette med kirken tidlig for å sikre at dere får musikk dere blir fornøyde med.
Her kan du høre vår mest spilte bryllupsmusikk, fremført av kirkemusikere i våre ulike kirker.
Liturgi
Liturgi er den faste formen på en vielse, som setter rammene for deres seremoni. Liturgien gir rekkefølgen, tekster og bønner. Det er presten som har ansvaret for å følge denne, men dere kan gjerne være med å velge bibeltekster selv.
I Den norske kirke finnes det to liturgier, en fra 2003 og en fra 2017. Liturgien fra 2003 kan bare benyttes av ulikekjønnede par, mens liturgien fra 2017 kan benyttes av alle.
Last ned liturgiene her:
I Den romersk-katolske kirke feires alltid et kirkebryllup som en messe, dvs. at det inngår nattverd i kirkebryllupet. Det er også mulig i Den norske kirke. Les mer om dette i på de to første sidene av vigselsliturgien.
Skriftlesning
I vielsen skal det leses en forhåndsvalgt tekst. I praksis står hele Bibelen til disposisjon når dere skal velge hvilke tekster som skal leses i vielsen. Har dere noen favorittvers i Bibelen? Presten hjelper dere gjerne med å finne bibelvers som kan uttrykke det som betyr noe for dere.
Kanskje en venninne, en bror eller en kollega skal lese tekst? Eller ønsker dere at presten leser? Valget er deres.
Ofte brukte bibelvers i vielse
Last ned dokumentet over for å få en liste over 21 ulike bibeltekster som kan brukes i vielsen.
Salmer
Velg minst to salmer. Velg salmer som betyr noe for dere eller som har tekster som treffer dere godt.
Her er noen salmer som mange er glade i. Alle står i Norsk salmebok fra 2013:
- 48 Deilig er jorden
- 308 Nå la oss takke Gud med hjerte, munn og hender
- 309 Lovsyng vår Herre, den mektige konge med ære
- 314 Alt står i Guds faderhånd
- 651 Kjærlighet fra Gud
- 664 Kom, du Guds kjærleik, kom
- 665 Herre, jeg hjertelig ønsker å fremme din ære
- 666 Å leva, det er å elska
- 670 Til kjærleik Gud oss skapte
- 678 Vi rekker våre hender frem
- 679 Du viste oss veien til livet
- 734 Guds kjærleik er som stranda og som graset
- 655 Guds godhet sang i sinnet og rørte Edens trær
- 652 Å Gud, velsigna desse to som står for dine augo
Ekteskapsløftene
Ekteskapsløftene inngås ved å svare "ja" på spørsmål fra presten. Først får den ene de to spørsmålene. Deretter får den andre de to samme spørsmålene.
I tillegg kan dere velge å gi hverandre forhåndsskrevne løfter. De lyder som følger:
Jeg tar deg (navnet nevnes) til min ektefelle.
Jeg vil elske og ære deg
og bli trofast hos deg i gode og onde dager
inntil døden skiller oss.
Om dere sier disse eller ikke avklares med presten på forhånd.
Ringene
Det er vanlig å gi hverandre ringer under seremonien.
Dere kan velge om dere vil sette ringene på hverandre uten å snakke. Dere kan også gi hverandre ringene mens dere gjentar det presten sier. "..., jeg gir deg denne ring som et tegn på mitt løfte om kjærlighet og troskap."
Dette avtales med presten på forhånd.
Forbønn for brudeparet
Etter dere har gitt hverandre løfter vil dere bli bedt for. Det er vanlig at paret kneler foran alteret og presten legger en hånd på begges hoder.
Hvis dere vil kan også andre delta i forbønnen ved håndspåleggelse.
Det er mulig å velge mellom to ulike forbønner, disse står i vigselsliturgien. I tillegg kan dere selv legge til en bønn som dere skriver selv eller en bønn dere er glad i, hvis dere ønsker det.
Det er mulig å tenne lys under forbønnen. En eller flere gjester kan gjøre dette, hvis dere ønsker det.