1. Bestill dåp
Bestilling av dåp i kirken i Fredrikstad, foregår hovedsakelig elektronisk. Her velger du blant annet hvilken kirke dåpen skal foregå i. Har du spørsmål i forbindelse med utfylling av skjemaet, kan du kontakte Kirketorget. Telefonnummer: 69 95 98 00.
Utover dåp i søndagens gudstjeneste – som er det vanligste – er det mulig å velge andre former for dåp. Kirken i Fredrikstad tilbyr individuelle dåpsseremonier på hverdager og på lørdager.
Hvert år arrangerer vi også såkalt drop-in-dåp, der det er mulig å bli døpt uten andre forberedelser enn et eventuelt samtykke fra foreldre (hvis man er under 15 år). For konfirmanter som ikke er døpt, tilbyr vi egne seremonier.
Ønsker du et av disse alternativene? Ta kontakt med Kirketorget. Telefon: 69 95 98 00.
Ønsker du å vite mer om dåp? Les Spørsmål og svar om dåp.
2. Dåpssamtale
Etter at du har meldt inn dåp, blir du kontaktet med bekreftelse av dato og invitasjon til en dåpssamtale. Samtalen skjer enten med foreldre/foresatte til barnet, eller med den som skal bli døpt, hvis det er snakk om eldre barn, ungdom eller voksene.
Samtalen foregår i kirken/menigheten der den som skal døpes bor. Dette er viktig å huske på, hvis man har valgt en annen kirke for dåpsseremonien. Det er likevel vanlig at presten i kirken man har valgt dåp i, tar kontakt med familien uka før for å for å avtale praktiske detaljer rundt seremonien.
Noen ganger er dåpssamtalen individuell, andre ganger er det en gruppesamtale med flere foreldre. Dåpssamtalen handler om hva dåpen er, hva som skjer på dåpsdagen og de verdier som følger i hverdagen. Du kan stille alle spørsmål du har om tro/tvil og kirken, og alt du måtte lure på når det gjelder det praktiske.
Tenk gjennom om det er noen spesielle behov eller ønsker som du vil snakke med presten om. Ønsker dere en spesiell salme, eller vil noen i familien lese dåpstekstene fra Bibelen? Lurer du på hvor dere kan gå hvis babyen gråter eller det må skiftes bleie? Spør om det dere lurer på.
3. Valg av faddere
Før dåpen må det velges faddere. Den som blir døpt, skal ha minst to faddere.
Fadderne skal være vitner om at barnet er døpt med en kristen dåp. Minst to av fadderne må være til stede ved dåpshandlingen.
Fadderne må ha fylt 15 år og være medlemmer av Den norske kirke, eller et annet kirkesamfunn som ikke forkaster barnedåp. Foreldrene kan ikke være faddere. Presten har ansvar for å se til at fadderne oppfyller disse forutsetningene. Fadderne blir ført inn i kirkeboka.
Det innebærer ingen sivilrettslig forpliktelse å være fadder, som for eksempel å skulle overta omsorgsansvar for barnet hvis foreldrene dør.
Det er ingen fasit på hva en fadder skal gjøre, det er mange måter å følge opp fadderløfte på. Noen bruker dåpsdagen til å finne på noe sammen med fadderbarnet sitt eller sender en liten dåpshilsen. Men å ha omsorg for barnet, hjelpe til at barnets tro kan ha en plass i hverdagen og be for barnet opplever mange som gode fadderoppgaver. Det er også mulig å ta med fadderbarnet på kirkens tilbud for barn i ulike aldersgrupper.
4. Planlegging av seremonien
Avtal hvem som bærer barnet til dåp. Det er vanlig at en av foreldrene eller en av fadderne bærer – og holder – barnet i barnedåpen. En annen kan også gjerne bære barnet, for eksempel bestemor eller bestefar. Større barn, ungdommer og voksne som skal døpes, går selv.
Barnet må ikke ha på dåpskjole. Men dette er en tradisjon mange familier setter pris på. Du kan selv velge om barnet skal ha på dåpskjole eller noe annet. Bruk det antrekket som du selv synes passer best for å markere den høytidelige anledningen.
Kirken i Fredrikstad låner ut dåpskjoler gratis
Mange vil – forståelig nok – ta bilder under dåpen. Vi ber i den forbindelse om at bildene blir tatt fra kirkebenken. Etter dåpsgudstjenesten er det gode muligheter for å ta bilder ved døpefonten av både barn, dåpsfølge og eventuelt av presten. Spør gjerne prest eller kirketjener om det finnes noen spesielt gode «fotospots» i kirken.
5. Dåpsdagen
En standard barnedåp foregår på denne måten:
- Dåpen er tidlig i gudstjenesten. Først blir det lest fra Bibelen om hvorfor vi døper barna våre.
- Vi leser trosbekjennelsen høyt sammen og synger en dåpssalme.
- Det helles vann i døpefonten, og presten ber en bønn for det som skal skje.
- Dåpsfamilien kommer frem til døpefonten, og en i følget tar av dåpsluen hvis barnet har det. Presten spør den som bærer barnet hva barnet heter.
- Så «tegner» presten et kors over barnet, før han eller hun øser tre håndfuller med vann over barnets hode og sier: «Jeg døper deg til Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånds navn».
- Et dåpslys blir tent, som familien får med seg hjem. Mange steder blir barnet løftet opp og presentert for menigheten som blir bedt om å ta godt imot den døpte.
- Dåpshandlingen avsluttes med at presten oppfordrer foreldre og faddere til å be for barnet, lære det selv å be og bruke Bibelen og nattverden.
En dåp varer vanligvis fra 45 minutter til 1 time.