I stykket møter vi danske kong Frederik II og hans far, Christian III, utenfor Østre Fredrikstad kirke. Det starter i munter tone, og de to kongene overgår hverandre i å skryte av alle bragdene de har utført gjennom livet. Det går imidlertid ikke lang tid før en kvinne, som lytter til dem ved kirkedøren, konfronterer far og sønn med mindre flatterende sider av deres storverk.
- Frederik II grunnla Fredrikstad, og det er jo en fin ting. Men mest kjent er han for Den nordiske syvårskrig der han drepte og brente seg vei opp gjennom Bohuslän. Et liv var ikke noe verdt i slike kriger, forteller manusforfatter og regissør Thor Rummelhoff.
Konfronteres med menneskesyn
I stykket, som spilles gratis, konfronteres Frederik II med sitt menneskesyn. «Det var sånn vi førte krig», svarer han. «Det er sånn man fører krig i dag også», får han til motsvar. «Du valgte det, du må ta ansvar for det!»
Med dette beveger historien seg inn på et sentralt område av Martin Luthers lære: å stå ansvarlig for egne valg og eget liv. Det er ikke tilfeldig, ettersom «Til Frederik» er et bestillingsverk på oppdrag for Fredrikstad kirkelige fellesråd, som ønsker å flette sammen både 500-årsjubileet for reformasjonen og Fredrikstads 450-årsjubileum.
Bånd til Luther
Et annet viktig element i skuespillet er at Christian III hadde tette bånd til den tyske reformatoren Martin Luther. Fredrikstads grunnlegger vokste derfor opp i en atmosfære av luthersk nytenkning, og fulgte opp farens arbeid med å innføre protestantismen i Norge.
Men levde Frederik II som han lærte? Og tar han i forestillingen lærdom av hvordan han har levd?
- Han forstår vel etter hvert at kvinnen som utfordrer ham har rett, kan Thor Rummelhoff avsløre. Resten får du vite om du kommer og opplever gratisforestillingen 9. og 17. september kl. 19.00 utenfor Østre Fredrikstad kirke. Fredag 15. september (Kulturnatt) spilles stykket kl. 18.00.
I etterkant kan du få med deg Thor Rummelhoffs teaterstykke «Lille-Lene – en fortelling om nåde» inne i Østre Fredrikstad kirke.