Torsdag 11. april kl. 19.00 inviteres det til menighetskveld i Glemmen kirke. Der vil Frank Oterholt, tidligere prest i Fredrikstad, ta opp temaet Velg deg selv! - med Søren Kierkegaard som coach.
Kierkegaard regnes som eksistensialismens opphavsmann. Den eksistensialistiske filosofien stiller helt grunnleggende spørsmål om hva det er å være menneske: Hvorfor kjenner jeg på angst og frykt? Hvorfor er jeg fortvilet? Hvorfor er det så skummelt å gå «mot strømmen», og hevde egne meninger? Å velge seg selv er å ta ansvar for de utfordringene jeg møter gjennom livet, selv om ikke alt ble slik som jeg ønsket.
«Av og til er jeg nødt til å ta livet mitt med på en aldri så liten luftetur», skriver Hans Børli. Kierkegaards tenkning går ut på det samme: Jeg utfordres til å evaluere eget liv. «Det er derfor Kierkegaard regnes som den første coach, selv om ordet coach ikke var oppfunnet på hans tid», sier Oterholt. Coaching er en type veiledning som ikke forteller meg direkte hva jeg bør gjøre med livet mitt. Coachen moraliserer aldri. Sannheten om meg selv må komme innefra. Det er bare jeg selv som kan velge meg selv som en bedre utgave av meg selv.
Det er gjennom teorien om de tre stadiene på livets vei at Kierkegaard bedriver denne veiledningen. Det estetiske, etiske og religiøse stadiet lar meg få øye på hvem jeg egentlig er, hvordan jeg har det og hvordan jeg kan komme meg ut av den fortvilelsen som følger av at jeg har mistet troen på meg selv. Ifølge Oterholt har den danske filosofen hatt stor betydning for moderne dybdepsykologi.
Alle mennesker har et forhold til seg selv. Jeg kan tenke ved meg selv, føre indre dialog med meg selv (refleksjon) og se meg selv «utenfra», nesten som når jeg ser meg selv gjennom et speil. Det gir større mulighet til å endre på ting i livet. Kanskje jeg bør begynne på treningsstudio og spise sunnere for å bli en bedre utgave av meg selv? Eller kanskje jeg bør bekjempe min indre Donald Trump slik at andre mennesker slipper å bli utsatt for mine dårlige holdninger, enten det er på lærerværelset eller hjemme i stua. Å velge seg selv er å bli etisk (stadium nr. 2). Dermed overtar jeg styringen over eget liv uten å la meg villede av andres meninger, forventninger, luner og dårlige holdninger.
Å velge seg selv er «å elske seg selv», slik Jesus sier at jeg skal gjøre», avslutter Oterholt.
Velkommen til temakveld i Glemmen kirke!
Vi sees.
Hilsen Frank