Blant de kulturelle innslag kan det også åpnes for elementer som understreker parets etniske bakgrunn. Der den ene part har en annen kirkelig tilhørighet enn Den norske kirke, kan det etter godkjennelse av biskopen åpnes for deltakelse fra vedkommende kirkesamfunn. Både når det gjelder medvirkning fra andre kirkesamfunn og kulturelle innslag, skal disse tilpasses vigselshandlingens gudstjenestlige karakter og ikke bryte med Den norske kirkes trosgrunnlag. Kulturelle innslag må også godkjennes av presten og organisten som gjennomfører vielsen.
Kirkemøtet vedtok 30. januar 2017 en ny vigselsliturgi som ønsker likekjønnede par velkommen til å gifte seg i Den norske kirke. Denne liturgien kan brukes av alle. De to liturgiene for vigsel i Den norske kirke finner du nedenfor.
Her er gangen i en vielse kort forklart:
1. Preludium / Inngang
Orgelmusikk el. annen passelig musikk til preludium / inngang. Avklares med organist. De som skal gifte seg kan gå fram sammen, følges av en representant fra familien, eller hele følget (med prest og forlovere) kan gå inn i prosesjon.
2. Inngangsord ved prest
3. Salme
4. Skriftlesing / Guds ord om ekteskapet
Først leser presten to tekster, videre kan det leses 2-4 tekster, valgt av paret som skal vies. Dette går presten gjennom på samtale, eller i forkant.
5.Salme (kan erstattes av musikkinnslag).
6. Tale (kort tale av presten)
7. Ekteskapsinngåelse
8. (her kan det følge) Overrekkelse av ringer
9. Forbønn for ekteskapet
Deretter ber alle Herrens bønn (Vår far)
10. Plass til musikkinnslag/symbolhandlinger/høytlesing/kulturelle innslag
11. Salme
12. Velsignelse ved presten
13. Utgang
Orgelmusikk el. annen passelig musikk. Avklares med organist.
Ekteparet går ut sammen, forlovere og øvrige følger så på.