Saken mot Shadi Khoury

Tenk deg at du er 16 år og har vært med på en demonstrasjon og ropt slagord. Noen døgn etterpå kommer politiet midt på natten og henter deg. Du står der i pyjamas og prøver å forstå hva som skjer og vil vite hvorfor de kommer, men da slår de deg i ansiktet og sleper deg av sted med makt.

Saken mot Shadi Khoury

Når faren din prøver å hindre dem, får han et maskingevær rettet mot seg. På politistasjonen blir du utsatt for harde forhør. De påstår at en av vennene dine har fortalt at du har kastet stein på biler. Dette benekter du, men da blir du slått flere steder på kroppen.

Du sitter i varetekt i ni døgn før det utferdiges en tiltale mot deg. Deretter flyttes du til et fengsel i en by langt unna. Advokat får du ikke tilgang til før etter tre uker.

Dine foreldre får heller ikke besøke deg, men politiet tillater en bror og en søster å møte deg i 40 minutter under overvåkning. Så etter nye tre uker blir du overført til husarrest med foreldrene dine som fangevoktere og uten lov til å forlate hjemmet, heller ikke for å gå på skolen.

Rettsaken blir utsatt i årevis, og du lever i uvisshet om hvordan fremtiden din ser ut.

En gutt fra Jerusalem

Dette skjedde med Shadi Khoury, en palestinsk gutt fra Øst-Jerusalem. Den fatale arrestasjonen som israelsk politi foretok, fant sted klokka 05 om morgenen, 22. oktober 2022.

Shadi er sønn av Suhail Khoury og Rania Elias, to palestinske kulturarbeidere i Jerusalem. Begge har samarbeidet mye med norske kunstnere og institusjoner, blant annet Kirkelig Kulturverksted gjennom flere tiår. Nå er Shadi 18 år og fortsatt i husarrest. Han har fått lov til å ta opp studiene i markedsføring, men under strenge begrensninger.

Nå er Shadis rettsak for første gang fremskyndet etter utallige utsettelser, og Shadi og foreldrene er bekymret for ny fengsling. Etter 7.oktober 2023 har forholdene i israelske fengsler blitt dramatisk forverret. Fangevoktere og politi i blodtåke tyr til stadig mer vold mot palestinske fanger.

Bønn til verden

Shadi og foreldrene hans ber venner i hele verden om å formidle og støtte deres ønsker:

  1. At saken mot Shadi blir frafalt og avsluttet, ettersom det ikke finnes noen bevis.
  2. At nødvendige juridiske og politiske grep, som vil tillate de nødvendige betingelsene for Shadi til å fullføre sin universitetsutdanning uten begrensninger, påkalles.
  3. At bevisstheten blir større om internering og misbruk av palestinske barn i israelsk internering. Dagens praksis er fundamentalt i strid med prinsippene i alle internasjonale konvensjoner. Beskyttelse av barn mot internering og tortur er en grunnleggende rettighet garantert av folkeretten, og enhver krenkelse av disse rettighetene anses som en forbrytelse.

Likevel finnes i praksis ingen internasjonal lov og ingen beskyttelse. Urettferdigheten fra den israelske okkupasjonen har ikke spart noen: Hver person er et mål for systematisk undertrykkelse, enten det er et barn, et spedbarn, en kvinne, en mann eller en eldre.

Samtidig er undertrykkelsen ikke ny. Den har tynget det palestinske samfunnet siden 1948, opprettholdt av global støtte og allianser med urettferdighet, gjennom finansiering og veto, og med USA som den nasjonen som leder an i denne støtten.

Kirkelig solidaritet

Hvorfor bryr vi oss i Bøler menighet om dette?

Fordi vi i Oslo bispedømme har en rekke menigheter og kirkemiljøer som i årevis har ført et aktivt samarbeid med lutherske menigheter og andre kirkemiljøer i Palestina. Familien til Shadi er en palestinsk kristen familie, og undertrykkelsen av palestinere i dag gjelder uavhengig av tro, både kristne og muslimer.

I dagens Midtøsten er det uretten som rår. Vi går snart inn i påsketiden, der håpet er at livets krefter skal være sterkere enn dødens krefter også for mennesker i dag.

Via sine norske venner sier familien til oss i Norge: «Du er vår stemme i utlandet, og vi ber deg nå ut til dine folkevalgte for å stoppe drapet på uskyldige mennesker og avslutte støtten til Israel. Ikke vær stille i møte med urettferdighet.»

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"