Draumkvedet er vår mest kjente folkevise, og et viktig uttrykk for vår musikk- og kulturarv. I teksten hører vi om Olav Åstason. Han står foran menigheten trettendedag jul og forteller om sine drømmesyner. Sjelen hans har forlatt jordelivet og vært på en reise inn i det «hinsidige», men er nå kommet tilbake. Han forteller om alt det overveldende han har sett.
Ludvig Mathias Lindeman (1812–1887) var organist i Vår Frelser kirke, nå Oslo Domkirke, i nærmere 50 år. Han var også en stor komponist og ikke minst samlet han inn og utgav store mengder folkemusikk. For Lindeman var det viktig å bringe folkemusikken til hele folket og gjøre det til alles eie. Draumkvedet høres ofte i ulike varianter av tekst og melodi, slik det er med folkemusikk som overføres som en muntlig tradisjon. Draumkved-teksten vi bruker ved denne høymessen, er etter Hulda Garborg, basert på Maren Ramskeid fra Kviteseid, en kilde som i dag regnes som særlig pålitelig og interessant.
Vi bruker tre ulike melodier i Draumkvedet. Koret synger Lindemans kor-arrangement i veksel med folkesanger og felespiller. Også prest og menighet er med og synger Olavs fortelling.
Kristi åpenbaringsdag
Valborg Orset Stene, Frode Lagset og Kristin Müller-Nilssen, liturger
Draumkvedet
Rasmus Kjorstad, felespiller
Unni Løvlid, folkesanger
Oslo Domkor
Vivianne Sydnes, dirigent
Marcus André Berg, orgel
Prekentekst: Luk 2,40-52