Glede i hjertet gir god helse,
mismot tærer på kroppen.
Ordspråkene 17,22
I en verden preget av kriser på flere fronter – klimakrise, økonomisk usikkerhet, teknologisk omveltning, geopolitisk ustabilitet, sosial uro og polarisering – står vi overfor komplekse og sammenvevde utfordringer. Spenningen og stresset stiger, og rommet for humor, glede og spontanitet ser ut til å krympe.
Hvordan kan vi bevare livsgleden, humøret og lykken midt i alt dette? Domkirkeakademiet inviterer til frokostmøter i domkirkens krypt, og har med oss Ola Sigurdson, Helge Jordheim og Lars Laird Iversen i samtale med Åste Dokka. Før frokostmøtet er det morgenbønn i kapellet kl. 08.45. Og til frokostmøtet er det enkel servering.
Domkirkeakademiene høsten 2024
Sted: Krypten via kapell-inngangen
Tid: kl. 09.00 (morgensang fra kl. 08.45)
Onsdag 18. september
Ola Sigurdson om humor i samtale med Åste Dokka
Når er noe morsomt? Humor betraktes i vår tid som noe useriøst, en avkobling, men samtidig ses sans for humor ikke sjeldent som et tegn på sivilisasjon og toleranse. Samtidig er humor big business i underholdningsbransjen. Hva sier humoren vår egentlig om oss som mennesker? Kan humor ha en politisk betydning? Er humor beslektet med det den kristne kirken kaller nåde?
Ola Sigurdson er professor i systematisk teologi ved Det teologiske fakultet, Universitetet i Oslo og medlem av Kungl. Vitterhetsakademien i Stockholm. Sigurdson publiserte i 2021 trebindsverket Gudomliga komedier: Humor, subjektivitet, transcendens, som er en bred historisk, filosofisk og teologisk diskusjon om hvilken type vesen et menneske må være for å kunne synes at noe er morsomt. For øyeblikket skriver han om romlighet – blant annet i Atmosfärer (2023) og Trösklar (2024) – men planlegger også en bok om kirken. Sigurdson er også aktiv som kulturspaltist og oversetter.
Onsdag 23. oktober
Helge Jordheim om Ode til gleden i samtale med Rolv Nøtvik Jakobsen
I Friedrich Schillers Ode til gleden (An die Freude), verdensberømt som følge av Beethovens 9. symfoni, er det ikke en hvilken som helst hverdagslig glede som lovprises. Den er politisk, eksistensiell, metafysisk og religiøs. Den er også utenkelig uten sitt korrelat, friheten. Ryktet sier at diktets opprinnelige tittel var An die Freiheit. Ikke minst har diktet fulgt Europas politiske historie som en skygge, fra den franske revolusjon til Murens fall.
Helge Jordheim, professor i kulturhistorie, UiO, med en sterk og langvarig kjærlighet til tysk litteratur, filosofi og historie, nylig i boka Berlin, Byen og historien.
Onsdag 20. november
Lars Laird Iversen om lykke i samtale med Åste Dokka
Laird Iversen vil samtale med Åste Dokka om lykke. Finnes det måter å bli mer lykkelig på som støttes av forskning? Hvor viktig er vår søken etter lykke? Hva er egentlig lykke?
Lars Laird Iversen er sosiolog, og forsker på religion, skole og nasjonal identitet i mangfoldige samfunn. Han er førsteamanuensis på MF vitenskapelige høyskole for teologi, religion og samfunn, hvor han underviser i samfunnsfag. I 2023 ga han ut boka Lykkeforskning på Universitetsforlaget.