Vi legger ut et nytt videokapittel i Påskeportalen natten til palmesøndag, skjærtorsdag, langfredag og første påskedag.
Palmesøndag:
Skjærtorsdag:
Langfredag:
Påskedag:
«Ja, tiden er en stadig strøm, den tar oss alle med», skrev den engelske salmedikteren Isaac Watts i det herrens år 1719. Om vi vil eller ikke så griper tidsstrømmen oss med hverdag og med drama. Her - akkurat nå, er noen koronafri, koronafast eller kanskje koronainvadert. Det har blitt en annerledes tid. Og midt i denne annerledesheten kommer påsken - som er en annerledes uke. Noe mere unormalt kan det vel ikke bli, tenker du kanskje.
Påske – hva vet vi egentlig om den? I før-kristen tid feiret man foråret eller våren med en fest som ble kalt éastre på gammelengelsk. Engelskspråklige land og folk bruker framdeles easter om påskehøytiden. Den vanligste oppfatningen av opphavet til ordet påske er at det stammer fra hebraiske pesach, som er en jødisk fest. I Bibelen, i andre Mosebok, nevnes de ti landeplagene. Plager og naturkatastrofer som Jahve, jødenes Gud, lar komme over Egypt for å tvinge egypternes konge, faraoen, til å la israelittene dra ut av landet. Navnet på jødenes fest stammer fra hendelsen i den tiende landeplage hvor alle førstefødte måtte dø, men jødenes slapp unna. Ordet pesach betyr å «gå forbi» - fordi «Jahve gikk forbi jødenes hus som var merket med blod på dørkarmene». Påske ble også navnet på den første kristne høytiden. Den ble feiret til minne om Jesu død og oppstandelse – som ifølge evangeliene fant sted nettopp under den jødiske påskefeiringen pesach i Jerusalem.
Påskeferie på tradisjonelt vis; på hytta, mil etter mil i et skispor, dovent på en sydlandsk strand eller hjemme med konserter og gudstjenester i byens kirke blir i år nytt på nytt. Hytta passer seg selv får vi tro, skisporet kan vi kanskje finne dypt inne i skogene i nærområdet og 32 grader i vannet, Sangria og palmesus, ja, det får vi rett og slett drømme om. Og kirkehusets dør – den er stengt i år.
Men heldigvis finnes det likevel mange måter å delta på. I Sagene og Iladalen menighet har vi laget fire påskeprogrammer for nett-TV som vil lede deg gjennom påskens merkedager på en annerledes måte. I det du lukker øynene for søvn ved inngangen til palmesøndag, skjærtorsdag, langfredag eller påskedagen så åpner vi påskeportalen. Og den er åpen helt til du går gjennom den for å se og høre. Én eller mange ganger. Dette er ingen gudstjeneste. Dette er en lang fortelling med tekster, musikk, bilder og refleksjoner rundt en annerledes uke i en annerledes tid.
Hverdagene i påsken kan du lytte til morgengudstjenesten fra Sagene kirke kl.8.30, eller når det passer deg.