Her er en oppskrift på fastelavnsboller:
8-900 g hvetemel
1 egg (romtemperert)
5 dl melk (romtemperert)
125 g sukker
12 g salt
35 g gjær
115 g usaltet smør (romtemperert)
1 ts kardemomme
1 pisket egg til pensling.
Steketemperatur: 200 grader Celsius
Stekes i ca. 10-12 minutter, avhengig av størrelsen på bollene.
Slik gjør du: Ta egg, melk og smør ut av kjøleskapet i god tid for romtemperering. Del smøret opp i terninger.
Bland alt i en eltebolle, men hold igjen smøret og litt av melken. Kjør blandingen i eltemaskinen til den slipper bollen, og spe sakte med melken til alt er blandet inn og deigen er smidig og blank. Kjør eltemaskinen på middels hastighet i omtrent 5 minutter.
Bruk laveste hastighet på eltemaskinen når du blander inn smørterningene. Eltingen er ferdig når smøret er helt innblandet i deigen. Dekk over med et kjøkkenhåndkle, og hev ca. en time.
Del opp deigen i ca. 12-20 emner og stek bollene på midterste rille i 10-12 minutter, eller til det er en fin og gyllen stekeskorpe på undersiden av bollene.
Del de avkjølte bollene i to og ha pisket kremfløte og eventuelt syltetøy inni. Sikt melis over bollene.