I skrivende stund er vi på vei mot en historisk begivenhet i Kvæfjord, vi får vår første kvinnelige sokneprest i Kvæfjord menighet! Jeg hadde inntrykket allerede før samtalen at hun var ønsket varmt velkommen av mange. Etter en fin samtale med en dame med mye varme og inkludering i sine ord og fremtreden, kan jeg skjønne hvorfor lokal samfunnet er glad for at det er nettopp hun som fikk jobben!
-Troen, en naturlig del av hverdagen-
May Britt kjenner vi fra mange ulike roller i lokalmiljøet, hun har blant annet jobbet flere år i skolen. Vi kjenner også til hennes mann, Magnus Lund, som i mange år var pastor for Baptist kirka her i Kvæfjord. Begge har vært aktiv i baptistmenigheten i mange år.
- Jeg er født og oppvokst i Kragerø. Senere flyttet jeg til Tromsø for å gå på bibelskole og tok også min lærerutdannelse der. I Tromsø traff jeg Magnus og sammen flyttet vi til Kvæfjord. I 2015 begynte jeg som undervisningsveileder i Harstad Kirkelige Fellesråd. Det var da jeg begynte med videreutdanning, ikke med mål som å bli prest først. Men den tanken vokste frem underveis i dette.
I mai 2023 er hun ferdig utdannet prest og spent på å ta fatt på ny jobb i nytt yrke!
- Alle er hjertelig velkomne til å delta i min ordinasjon lørdag 2. september i Kvæfjord kirke. Mange kjenner meg fra ulike roller; lærer, pastorkone, mor, venn og nå prest. Jeg ønsker å være en hverdagsprest, troen har for meg alltid vært viktig og er en naturlig del av livet og hverdagen.
-En folkekirke-
På Den norske kirke sine nettsider kan vi lese at Jesus selv ba om; «at de alle må være ett … for at verden skal tro» (Joh 17, 21). Arbeid for enhet mellom kirkene er en av kjernevirksomhetene i Den norske kirke.» (Den norske kirke u.å)
I tråd med Den norske kirke sin tanke, forteller May-Britt om ett økumenisk grunnsyn. Økumenikk handler om både samarbeid og økt forståelse mellom kirker, kristne trossamfunn og organisasjoner.
-Troen på Jesus forener oss som kristne, vi tilhører alle Gud. Troen er det som forener oss, den skiller ikke.
Det er fortsatt noen stemmer for å ikke ha kvinnelige prester, hva tenker du om dette?
- De som mener det, må få mene det. Gud kaller den han vil. Ja jeg kan si at jeg liker at Gud forbauser meg.
-Denne kirken har noe å si-
Som sokneprest ønsker hun å fremme verdien om at kirken er til for alle. Kirken skal ha plass til livene våre slik de er. Gjennom menighetens visjon, sammen i tro håp og kjærlighet, vil hun gi håpsformidlig. Både tro og tvil skal ha en plass i kirken. Hun understreker at du ikke kan ha den ene uten den andre.
- Kirka skal være for alle, den er en viktig trosformidler, men også kulturformidler og kulturbærer. Den er viktig for mennesker i både overganger i livet og på merkedager.
Når May-Britt skrev sin master oppgave ønsket hun å belyse samarbeidet mellom kirke og skole.
- «Den kircke har noget at sige»; det er ett sitat etter Petter Dass. For kirken har noe å si, den er en viktig formidler. Det er bra at kirka har en plass i skolen, med bakgrunn i at den er en viktig kulturformidler og kulturbærer. Folkekirka er en viktig samfunnsaktør.
I master oppgaven fra 2018, kan vi lese at skolen skal være en formidler av både lokal og nasjonal historie og kultur. Og ved å skille ut kirken fra skolen kan man risikere at viktige deler av kulturarven går tapt. Som sokneprest ser hun fram til å være en formidler av både tro og kultur.
- Kirka er for alle, den er folkekirke. Sammen kan vi ha en synlig kirke. Vi prester kan gjerne være mer synlige. Vi skal være representant for noe større enn oss selv. Jeg kan ha mange meninger om etikk og mennesker, men vi skal være en folkekirke. En kirke for alle, vi som prester skal være der folket er. Og tørre å være kirke med ett budskap om kjærlighetsbudet. Det er grunnelementet i det kristne livet.
Hun ser fram til å være sokneprest for Kvæfjord og samarbeidet her!
- Jeg ønsker at kirka skal oppleves nær, jeg vil jobbe for det. Men det er en jobb vi gjør sammen, det blir til gjennom staben, frivillige og menigheten.