Ofte stilte spørsmål om å delta i begravelse

Det finnes mange spørsmål om å være i begravelse i kirken, men få fasitsvar. Her har vi samlet noen vanlige spørsmål og noen råd til svar. Hva sier man til de som er pårørende? Hvilket antrekk kan du ha? Kan jeg ta med barn? Skal jeg ta med blomster?

Det er rom for deg og sorgen din i kirken, uansett hvem du er og hvordan du gir uttrykk for sorgen. Foto: Jonathan Vivaas Kiese/Den norske kirke

Finn frem på siden

Antrekk | Blomster og kranser | Hva du kan si | Hvem kan delta i begravelse | Sitteplass i kirken | Gave til pårørende | Oppmøte | Oppførsel | Fri og permisjon | Håndtere sorgen

Spørsmål og svar

Hva skal jeg ha på meg i begravelse?

Kle deg gjerne pent, i nøytrale farger. Det er verdt å nevne at mange tror at man kle seg i helsvart når de skal i begravelse. Det er ikke nødvendig, men å kle seg diskret kan være et stikkord, med mindre de nærmeste pårørende ber om noe noe annet.

Skal jeg ta med noe til minne om den døde, som en bårebukett eller blomsterkrans?

Du må ikke ha med noe, men hvis du ønsker å ha med en siste hilsen er det vanligste å ha med blomster. Du kan ha med blomster til seremonien, som en krans eller bårebukett. Du kan lage den selv eller bestille fra blomsterbutikk. Du kan gi en slik krans sammen med andre eller alene, men legg gjerne med en hilsen på et bånd eller et kort. 

Hva skal jeg si til de pårørende?

Du kan gjerne si «kondolerer» når du møter mennesker som har mistet noen som stod dem nær. Dette kan du si uansett om du møter dem utenfor eller inne i kirken. Da sier du at du har medfølelse for den andre som er i sorg. Du kan også si andre ting. Et smil, håndtrykk eller en klem kan også være fint, om det kjennes riktig for deg.

Kan jeg dra i begravelsen, og hva med minnesamværet?

Alle er velkommen til begravelse i kirken. Det er uavhengig av alder, funksjon, tro, verdier eller annet. De fleste begravelser er åpne for alle, så ønsker du å gå i begravelsen, så bør du gjøre dette.

Mange pårørende setter pris på å se andres deltakelse, uansett relasjon til avdøde. I noen tilfeller velger familien til den avdøde å lukke seremonien for de nærmeste og spesielt inviterte. Da blir du gjerne informert av familien om du regnes som en av de.

Noen inviterer også på samling eller minnesamvær etter seremonien. Enkelte ganger inviteres alle, mens andre har minnesamvær kun for de nærmeste. Spør om du er usikker på hvem minnesamværet er for.

Hvor kan jeg sitte i kirken under seremonien?

Der det er plass. Det finnes ingen regler for hvem som skal sitte hvor i en begravelse. Samtidig er det vanlig at de nærmeste pårørende sitter lengst frem, om det er mange i kirken. Utover dette kan du bestemme hvor du vil sitte.

Er det vanlig å gi en gave til de pårørende?

Det er ikke forventet, samtidig ønsker noen å gi en gave eller donasjon. Noen ønsker å gi blomsterhilsen eller en donasjon til et godt formål i anledning dødsfallet. De fleste pårørende setter helt enkelt pris på deltakelse i seremonien.

Ta gjerne en kikk på dødsannonsen, i lokalavisen eller på de pårørendes sosiale medier, om de pårørende har skrevet noe om dette her. Enkelte skriver der hva de foretrekker når det gjelder gaver, donasjoner og annen oppmerksomhet.

Når skal jeg møte opp i kirken før begravelsen?

Møt opp rundt 20 minutter før seremonien starter. Ofte er noen av de nærmeste pårørende i kirkerommet rundt en time før, for å få ro før andre gjester kommer. Skal du levere eller bidra med noe, bør du avklare oppmøtetidspunkt direkte med kirken. 

Er det noen regler for hvordan man skal oppføre seg i begravelse?

Nei, men opptre med respekt i og utenfor kirken. Ta det med ro og hold lavt lydnivå. Samtidig: det er ingen feil måte å sørge på i kirken.

Både smil, gråt, hikst og latter er vanlige reaksjoner. Men også andre reaksjoner eller behov har plass i en begravelse. Husk at både barn og voksne er velkommen til begravelse i kirken.

Får jeg fri fra skole eller velferdspermisjon fra jobb for å gå i gravferd?

Dette varierer. Arbeidsmiljøloven gir ikke rett til fri for å gå i begravelse, men på mange arbeidsplasser inngår bestemmelser om rett til permisjon eller fri i tariffavtalen. Uansett går dette ofte i orden hvis du tar en samtale med din arbeidsgiver.

Det er også vanlig å få gyldig fravær fra skole til å gå i begravelse. Ta med deg en erklæring fra foresatte når du søker om fri.

Hva skal jeg gjøre når sorgen ikke går over?

Ta sorgen på alvor. Ønsker du konkrete råd for å være et medmenneske for en i sorg, uansett om det er kort eller lenge siden dødsfallet, kan du lese rådene Førstehjelp ved sorg. Ønsker du selv støtte i sorgen kan du lese om kirkens tilbud til deg her. Det er rom for deg og din sorg i kirken, og det stilles ingen krav til deg, hva du tror på eller hvordan du sørger.

Har du andre spørsmål?

Velkommen til å kontakte kirken der begravelsen skal være. Finn kontaktinfo på menighetens nettside.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"