Pynting av kirkerommet
Om kirkerommet skal pyntes dagen før, eller på morgenen på bryllupsdagen, er det selvsagt mulig. Ofte er det flere vigsler i samme kirke samme dag på sommeren. Samarbeid om pyntingen kan være en god idé.
Oppmøte.
Gjestene er ute i god tid. Vi avtaler et oppmøtetidspunkt. Dersom bruden skal gå alene eller føres opp midtgangen, lukker vi dørene før hun/han ankommer. Når bruden er klar og venter utenfor, går forloveren frem og venter på sin plass fremme ved alteret. Der venter også brudgommen og andre forlovere.
Fotografering.
Noen brudepar leier en profesjonell bryllupsfotograf, som kanskje følger brudeparet hele dagen. I forkant av seremonien avtaler fotograf og prest seg i mellom hvor fotografen kan bevege seg, slik at seremonien ikke forstyrres.
I dag er det mange som har med seg mobilene sine til kirken. Dette kan virke forstyrrende for brudeparet. Dersom brudeparet ikke ønsker å bli møtt av lysende mobilskjermer når de går opp eller ned midtgangen, kan vi avtale et mobilfritt bryllup.
Valg av musikk
Kirkemusikeren har ansvar for å godkjenne musikken som skal brukes ved vigselen. Hvis paret har ønsker om spesiell prosesjonsmusikk eller andre sang/musikkinnslag, er det viktig å ta kontakt i god tid med organisten. Dette gjelder både godkjenning av musikkinnslag og tidspunkt for øving.
Parets entré
Mange steder er det tradisjon at paret går inn sammen. Dette er den gamle kirkelige ordningen og et uttrykk for at de to selv kommer til kirken for å ordne det formelle ved å stifte egen familie. I dag ønsker mange at bruden føres av sin far eller andre frem til alteret, hvor brudgommen og forloverne venter. Dette avtaler brudepar og prest på forhånd.
Prosesjon
Skal det være brudepiker og brudesvenner i prosesjonen, må dette avklares på forhånd. Det er også anledning til å ha en større prosesjon med forlovere og prest. Prosesjonen ender framme ved alteret. I våre tre kirker er det vanlig at brudeparet og forloverne sitter på stoler plassert i koret, nære alteret.
Skriftlesning, salmer og taler
Den første delen av vigselen er den spesifikt kirkelige. Etter prosesjon og velkomstord er det en felles salme og/eller solosang før skriftlesning og tale. Familie og venner som ønsker å delta i seremonien, kan for eksempel lese fra Bibelen. Etter prestens tale er det gjerne en salme eller et musikkinnslag før selve vigselshandlingen.
Ekteskapsløftene
Paret kan velge mellom to ulike måter å avlegge ekteskapsløfte på. Den tradisjonelle måten er at presten stiller to spørsmål til de som skal vies, og de så svarer ja. Den andre måten er at paret selv fremsier ekteskapsløftene ved å gjenta etter presten: Jeg tar deg, NN, til min ektefelle. Jeg vil elske og ære deg, og bli trofast hos deg i gode og onde dager inntil døden skiller oss.
Ringene
Det er mulig for paret å gi hverandre ringer under vigselen, men ringer er ikke påkrevd. Da skjer overrekkelsen etter at presten har sagt: ”Gi nå hverandre ringene, som dere skal bære til tegn på løftet om troskap”. Alternativt kan paret gjenta følgende etter presten: NN, jeg gir deg denne ring som et tegn på mitt løfte om kjærlighet og troskap.
Forbønn for paret
Forbønnen kommer etter løfteavleggelsen. Paret går fram til alterringen og kneler mens presten legger hånden på hodene deres. I tillegg til presten kan også noen av gjestene være med og be for paret. Det er mulig å velge mellom ulike bønner eller be en bønn som paret selv har vært med på å utforme. Etter forbønnen ber alle i kirken Herrens bønn (Fadervår). Etter bønnen følger det en salme eller et annet musikalsk innslag.
Velsignelse og utgangsprosesjon.
Nå nærmer seremonien seg slutten. Presten gir tegn til at alle reiser seg og velsigner brudeparet og alle som er samlet i kirken.
Før utgangsprosesjonen går presten ut av alterringen og gratulerer paret, forlovere og foreldre. Bryllupsparet går først i utgangsprosesjonen, deretter brudepiker og svenner, så forlovere og foreldre og til slutt resten av gjestene.