Langfredag er egentlig et rart navn. Er ikke alle dager like lange?
Ja, tidsmessig er de vel like lange. Men opplevelsen vi har av en god dag med mye artig som skjer, er at den er altfor kort. En kjedelig dag, for ikke å si en dag med mye vondt, føles lang. Den fredagen som har gitt opphav til navnet, var nettopp av det siste slaget. For Jesus startet den med arrestasjon midt på natta, flere forhør, tortur og hån, en lang tur gjennom byen bærende på et kors og så flere timer i uutholdelig lidelse på korset før han døde. Dagen ble lang både for ham og de som stod ham nær.
Det var trist med Jesus, men det er vel mange som har lidd og lir omtrent like mye. Hvorfor er dette en dag å minnes over hele verden?
Ja, Jesu menneskelige lidelse i seg selv var ikke enestående, selv om den gjerne kunne vært et symbol både på urett, tortur og umenneskelighet. Det enestående er hvem det var som døde og hvorfor.
Ja, hvem var han?
Vi kristne tror at Jesus ikke bare var menneske, men også Guds sønn. Det var nok en grunn til at han visste at han måtte dø og forutsa det både en god tid på forhånd og like før det skjedde, bl.a. på skjærtorsdag.
Men hvorfor døde han?
Den direkte grunnen var jo at noen dømte ham og fullbyrdet dødsstraffen. Men for Gud inngikk dette i en plan om et oppgjør med all den synd som vi mennesker har gjort og gjør, og som skiller oss fra å ha samfunn med ham. Jesus gjorde opp for oss slik at vi kan stå uten skyld overfor Gud og være sammen med ham.
Hvordan kan man tro og forstå dette?
Det er interessant at Jesu disipler slett ikke forsto det mens det pågikk. Men det gikk bokstavelig opp et lys for dem 1. påskedag, og da forsto de sammenhengen og trodde. Derfor må vi gjemme resten av svaret til søndag.
John Egil Bergem