Her gir vi en kortfattet oversikt over valgmulighetene. Under noen av punktene vil det være behov for å klikke seg videre inn på nye sider med ytterliger infirmasjon og fordypning.
Vi har også fått sammenfattet de viktigste valgmulighetene i en brosjyre.
Infobrosjyre om vigsel i Skaun.pdf
Etter hvert som en bestemmer seg fyller en dette inn i planleggingsskjemaet som oversendes til prest.
Planleggingsskjema for vigsel.pdf
1. Pynting
En kan som sagt sette sitt personlige preg ved å pynte i kirka. Tidspunkt for pynting må en avtale med kirkekontoret. Brukes levende blomster er det nok en fordel å pynte samme dag. Ved flere vigsler på samme dag i samme kirke kan brudeparene samarbeide om pyntingen.
2. Kirkeverter og program
Det er fint om noen kan ta imot gjestene i kirken denne dagen. Søsken, vennepar… kan spørres. Da er det også svært naturlig at de sørger for å dele ut programark eller salmebøker.
Når alle gjestene får sitt program eller salmebok kan de også lettere være med i salmesangen.
3. Prosesjonene og stolplassering
Inngangsprosesjonen kan gjøres på flere forskjellige måter. Måten dette blir gjort på, får igjen følger for hvordan stolene fremme ved alterringen skal plasseres.
Les mer om inngangsprosesjonen og stolplassering her>>>
4. Salmer og musikk
Organisten spiller en brudemarsj til inn og utgang, tre salmer er det anledning til å velge og solistinnslag kan plasseres på flere steder i handlingen.
Les mer om musikkvalget her>>>
5. Skriftlesningen
Det listes opp en rekke forslag i ordningen for vigsel. I praksis står hele Bibelen til disposisjon for å finne tekster som passer for det bryllup det gjelder. Hva skal leses? Er det tema som betyr noe spesielt for brudeparet? Er det noe brudeparet vil legge spesiell vekt på?
Medlemmer av bryllupsfølget kan delta med skriftlesning. Hva ønsker brudeparet? Skal bror eller søster lese? Mor og/eller far? Forloverne? Venner? Andre i familien? Eller vil brudeparet helst at klokker eller presten skal lese?
De mest aktuelle tekstene finner du her>>>
6. Ekteskapsløftene .
Ekteskapsløftene kan inngås på to måter.
Les mer om alternativene her>>>
7. Overrekkelse av ringer.
Det er mulig å ta på ringene under seremonien og det finnes to alternativ.
Les mer om rinpåsettingen her>>>
8. Forbønn for brudeparet.
Brudeparet kommer fram til alterringen og kneler under forbønnen. En kan velge mellom to ulike forbønner. Dessuten kan det tilføyes en fritt formulert bønn som f. eks. brudeparet selv har skrevet eller ønsker. Her kan de gi uttrykk for sine håp og tanker om livet som ligger foran dem. Hvis en vil, kan det synges en bønnesalme mens brudeparet kneler på alterringen.
9. Symbolhandling
Det gis også mulighet til lystenning etter forbønnen. Hvem skal foreta den? Søsken? Foreldre? Forloverne? Venner? Og hvordan skal lystenningen skje? Eller ønsker brudeparet selv å tenne et stort kubbelys med hvert sitt lys for å understreke den nye enheten som nå er oppstått.
Deltakerne i bryllupsfølget og andre kan medvirke med musikk, høytlesning eller andre kulturelle innslag. Her gis mulighet for kreativitet og deltakelse for å gjøre seremonien enda mer personlig.
Enkeltelementer i seremonien - som musikk, opplesning og andre innslag - skal utformes i samsvar med at et kirkebryllup er en kirkelig handling av gudstjenestelig karakter. Men det er åpning for kreativitet, der brudeparet kan få gi seremonien sitt personlige preg. Hva ønsker brudeparet?
10. Bryllupsmesse.
I Den romersk-katolske kirke feires alltid et kirkebryllup som en messe, dvs. at det inngår nattverd i kirkebryllupet. Nå er det også blitt mulig i Den norske kirke. Ønsker brudeparet en bryllupsmesse?