TYPE GRAV
Kistegrav
En kistegrav kan bestå av en 1 plass-kisteplass, eller en 2 plass-kisteplass. Sistnevnte velges ofte som en ektefellegrav, der det reserveres en plass til ektefellen ved siden av den som benyttes. I spesielle tilfeller kan det søkes om et gravsted med flere kisteplasser. Det er kun tillatt med én gravstein/et gravminne på gravstedet. Det kan etableres et bed for beplantning.
Urnegrav
En tradisjonell urnegrav består av fire urneplasser, og det er kun tillatt med en gravstein på gravstedet. Her kan det etableres et bed for beplantning.
Minnelunder
Det er etablert minnelunder på de fleste gravplassene. Kirkelig fellesråd har ansvar for minnesmerket, beplantning, tilsyn og vedlikehold.
- Navnet minnelund
Det settes opp et navneskilt på minnesmerke som viser hvem som er gravlagt i minnelunden. Det er ikke tillatt med beplantning eller utsmykking av noen karakter som ved et ordinært gravsted. De pårørende kan være til stede under gravlegging på samme måte som ved en ordinær urnenedsettelse. - Anonym minnelund
Minnesmerket forteller ikke noe om hvem som er gravlagt der. Urnenedsettelsen blir foretatt anonymt av fellesrådets personell. Pårørende kan ikke være til stede. Det gjøres ikke kjent hvor vedkommede er gravlagt.
Askespredning
I Norge er det tillatt med askespredning ute i naturen eller på havet. Dette må være et ønske som avdøde selv hadde. Fylkesmannen på det stedet askespredningen ønskes utført, må godkjenne søknad. For å få utlevert urnen ved Moholt krematorium til askespredning, må det forevises en slik godkjenning. Ved valg av denne gravformen kan det ikke settes opp noe gravminne etter avdøde.
Urnenedsetting i utlandet
Dersom gravlegging skal foregå i utlandet, må den ansvarlige for gravferden signere på et utleveringsskjema (ordnes på krematoriet). Vedkommende kan da ta med seg urnen for videre gravlegging. Vi sender ikke urner til utlandet.
URNENEDSETTELSE
Etter at kremasjonen har funnet sted, sendes det ut et brev til ansvarlig for gravferden og til fester av gravstedet med opplysninger om når urnenedsettelsen skal finne sted. Dersom dato og klokkeslett ikke passer de pårørende, kontaktes Kirkelig fellesråd for beramming av nytt tidspunkt.
Dersom ansvarlig for gravferden og fester er to forskjellige personer, må det foreligge en skriftlig godkjenning fra fester av gravstedet før urnenedsetting kan foretas. Dersom fester ikke godkjenner bruk av gravstedet, må det tildeles et nytt gravsted. Ansvarlig for gravferden gis da anledning til å bli fester av gravstedet.
Urnenedsettelse kan foregå på følgende måter:
- I stillhet ved at en repressentant fra Kirkelig fellesråd setter ned urnen uten pårørende tilstede. I etterkant vil den gravferdansvarlige få en skriftlig bekreftelse fra kirkevergen på at urnen er nedsatt.
- En enkel urnenedsettelse hvor pårørende og en ansatt setter ned urnen.
- Pårørende kan også ønske å ha en prest tilstede ved en urnenedsettelse. Ta i så fall kontakt med respektiv menighet.
Ved urnenedsettelse i en allerede eksisterende grav (festet grav), møter de pårørende opp ved graven. Ved urnenedsettelse i et nytt gravsted; se kart over aktuell kirkegård eller gravlund for oppmøteplass eller kontakt Servicekontoret.
Urneforsendelse
Dersom urnen til avdøde skal settes ned i en annen kommune enn hjemstedskommunen, må skriftlig tillatelse innhentes fra den kirkegårdsmyndighet hvor urnen skal settes ned. Dokumentasjon må sendes til Moholt krematorium. Dersom pårørende ønsker å hente urnen selv, må samme type dokumentasjon forevises. Skal urnen hentes av pårørende for nedsettelse i utlandet, må det forevises legitimasjon samt et signert utleveringsskjema.