– I 20 år har vi arbeidet for mer åpenhet om og trygghet rundt døden. «Farvel Herr Muffin» bidrar så absolutt til det

– Denne forestillingen hjelper også oss i vårt arbeid, sier daglig leder Lars Erik Svanholm i Svanholm & Vigdal gravferd. Sammen med Sørmo begravelsesbyrå virkeliggjorde de at Barnas Katedral også i 2024 kunne vise den nære og varme fortellingen om marsvinet Herr Muffins liv og død for  nærmere 2000 barn.

– I 20 år har vi arbeidet for mer åpenhet om og trygghet rundt døden. «Farvel Herr Muffin» bidrar så absolutt til det

«Farvel Herr Muffin» handler om marsvinet som mot slutten av livet reflekterer over det gode og vonde han har opplevd. En gang var han en travel småbarnsfar. Nå er han syk og sliten. Til slutt dør han og begraves i en eske. Et lys blir tent. En salme sunget. Så er Herr Muffin borte.

Forestillingen ble vist for nærmere 1000 barn fordelt på seks forestillinger i Barnas Katedral/Lademoen kirke før allehelgen. Uka etterpå dro skuespiller Fredrik Aakerhus, kirketjener Aukse Gudaite og Ragnar Timmo Aune  på turne med «Farvel Herr Muffin» til i Inderøy, Steinker, Verdal og Kristiansund. 

I Lademoen og på turneen møtte vi blant andre:

🧸Cecilie Mansfield og sønnen Thomas (5). Familien mistet for seks år siden storesøster Carla. 

🧸 Victor (7) som savner kjæledyrene hesten Poppy og katten Mika.

🧸 Lærer Camilla Utgaard som mistet mannen sin på reise, slik Herr Muffin også gjorde. 

🧸 Førskolelærer  Eva Kristine Borg som har opplevd at barn som går i barnehagen har mistet søsken.

🧸 Menighetspedagog Julie Stavran Berg i Verdal som erfarer at historien fungerer som en samtalestarter om noe det kan være vanskelig å sette ord på.

🧸  Menighetspedagog Monica Binde Kvarving og diakonimerdarbeider Gustav Valle i Steinkjer som synes det er fint vise forestillingen i forlengelse av allehelgen. 

Les mer om hvordan de synes det var å få besøk av Herr Muffin lenger ned i artikkelen. 

I løpet av en uke på turne rigger Aukse Gudaite og Ragnar Timmo Aune opp og ned scenen for «Farvel Herr Muffin» opp og ned fem steder. Her Verdalsøra kapell.

– Å snakke om døden, sorg og savn er viktig også for barn. Det kan være enklere med utgangspunkt i et teaterstykke, som også fremkaller følelser hos barna, sier Kathrin Kampfer, prosjektleder for Barnas Katedral.

Hun er glad for at de takket være gode samarbeidspartnere kunne dra på turne for andre året på rad, og til enda flere steder i enn i 2023. Hun retter en stor takk til Svanholm & Vigdal gravferd og Sørmo begravelsesbyrå. Begge bidrar økonomisk. For å kunne reise på turne med så mye utstyr får Barnas Katedral låne bilen til Havstein kirkegård i to uker. I tillegg bidrar Den kulturelle skolesekken i Verdal dekker bussutgifter til og fra forestilling.

– Et koselig høydepunkt 

Etter en lang dag med å rigge ned i Steinkjer kirke til å rigge opp i Verdalsøra kapell er det klart for å ta imot publikum i Verdalsøra kapell. Teamet fra Barnas Katedral sitter klar bak miksebordet for å styre lys og lyd.

Denne kvelden er det åpen forestilling. En av dem som kommer er Cecilie Mansfield og sønnen Thomas (5). De er ofte innom kirkegården ved kapellet for å besøke graven til hans søster Carla her, som døde for seks år siden.

– Derfor er det også fint at det er arrangementer vi kan delta på her, sier Mansfield. 

Cecilie Mansfield og sønnen Thomas koste seg med teater og brødskive med syltetøy i Verdaløra kapell.

– For oss er ikke døden noe fremmed eller skummelt. Vi har alltid snakket åpent om at datteren vår døde, både innad i familien og på barnehagen hun skulle begynne. Der pratet vi også med barna både om at hun skulle legges i en kiste, begraves og opp til himmelen. Å snakke om den som er død, er ikke farlig. Ved å gjøre det, normaliserer vi det, sier Mansfield.

Både hun og sønnen synes «Farvel Herr Muffin» med påfølgende kveldsmat var et koselig høydepunkt på en ukeettermiddag.

– Ikke minst synes han det var godt brød og syltetøy, ler Mansfield.

Spiste brev

Sammen tegnet de to tegninger. Den ene ble lagt i Herr Muffins postkasse. Den andre ble med hjem.

– I bilen hjem og når vi kom hjem snakket vi om Herr Muffin med familien. Blant annet om at han kanskje døde fordi han spiste opp brev han fikk, forteller Mansfield.

Hun synes det er fint at kirka har en forestilling for barn om døden.

– At vi ser døden gjennom barns øyne kan være god læring for oss voksne. De sier det jo sånn som det er. 

Savner Mica og Poppy

Viktor er sju år. Han har mistet to kjæledyr som han var veldig glad i. Han lurer en del på hvor der er nå. Katten Mika døde for to år siden. Hesten Poppy døde så å si samtidig.

– Når de plutselig er borte, er det ikke så lett. Kanskje glemmer han av og til at de er døde, og vil besøke Poppy, men så går det ikke. Da er det ikke så lett å forklare, peker mamma Lisa Slungård på. 

Viktor og mamma Lisa Slungård i Verdalsøra kapell. – Hvor er Herr Muffin nå, undrer Viktor seg over. 

– Jeg synes det var god balanse mellom at det var artig og trist. Viktor var helt fokusert fra start til slutt, forteller hun.

Hun er forberedt på at det vil komme spørsmål senere på kvelden, når inntrykkene har satt seg, om hvor Herr Muffin er og om at han ble lagt i esken. 

– Å få døden dramatisert på denne måten er veldig fint. Det gjør det litt mer virkelig og dermed lettere å snakke om, sier Slungård. 

– En samtalestarter

– I forbindelse med allehelgen er det mange arrangementer i kirkene, men ikke så mange tilbud der barna først og fremst er målgruppen, sier menighetspedagog Julie Stavran Berg, Kirkene i  Verdal.

Derfor er hun glad for at «Barnas Katedral» tar turen fra Trondheim til Verdal og andre kommuner i distriktet.

 – Døden er en del av livet, og barn skal også få undre seg over den. «Herr Muffin» er en døråpner for det, sier Berg.

Etter forestillingen kan barna tegne og snakke med voksne om tanker de har.

– Historien om marsvinet som dør, fungerer som en samtalestarter om noe det kan være vanskelig å sette ord på, sier Berg.

Menighetspedagog Julie Stavran Berg og Ragnar Timmo Aune gjør klart til kveldsforestilling i Verdal. NesNeste dag gikk turen til Inderøy. Menighetspedagog Silje Vang Pedersen (t.h) så «Farvel Herr Muffin» i Lademoen i 2023, og ønsket seg den hjertevarme forestillingen til sin hjemkirke. 

Kirkene i Verdal har til sammen i 2023 og 2024 til sammen hatt fire forestillinger med «Farvel Herr Muffin» i Verdalsøra kapell. 

– Tematikken er unik. Derfor ønsket vi oss det tilbake i år også.  Jeg opplever at forestillingen gjør ungene nysgjerrige, og formidler at det ikke er så farlig å snakke om døden. At barna får konkrete bilder av hva døden innebærer, som Herr Muffins begravelse, synes jeg også er fint.

Hun synes også det er bra at humor blandes inn.

Både alvoret, lettheten og verdigheten ivaretas, sier Berg.

– Rører også ved oss voksne

– Forestillingen var veldig fin med et veldig relevant tema. Det var fint å få se litt mer av Herr Muffins liv før han døde. Slik fikk barna et forhold til ham, sier Camilla Utgaard, lærer ved 3. trinn Dalgård skole.

At forestillingen også rører ved oss voksne, opplevde hun selv. Hun kjente seg litt igjen i Herr Muffin.

– Han dro jo til parken med kona Viktoria og barna deres. Så skulle Viktoria gjøre noe hyggelig, å lukte på en blomst. Så ble hun stukket av en bie, og døde. Jeg var også sammen med mannen min og barna mine til et fint sted. Han skulle også ut å gjøre noe han syntes var veldig fint, ut å svømme. Så skjedde det som ikke skulle skje, slik som med Herr Muffins kone. Han døde, og jeg måtte dra alene hjem med barna, akkurat slik Herr Muffin måtte. Jeg kommer ikke til å glemme denne historien, sier Utgaard.

Hun synes det er flott at kirka inviterer til denne forestillingen, ikke minst fordi hun tror vi kanskje gjør døden litt vanskeligere enn den trenger å være.

– Ofte er det et tema vi unngår å snakke om, fordi vi voksne synes det er vanskelig. Da må vi kanskje ufarliggjøre det litt med slike fine fortellinger som dette. Alle vil oppleve det før eller siden. Noen barn opplever det jo også tidlig i livet, peker Utgaard på.

Tegne ut følelser

Hun opplever det som veldig fint for barna å være i kirka, tegne og reflektere etter forestillingen.

– Noen har kanskje også behov for å sitte å tegne for å få ut følelser. Kirka er jo også et veldig fint rom å være i, sier Utgaard.

At skuespilleren går rundt og snakker med barna etter forestillingen, tror hun oppleves nært for barna.

– Veldig bra at det blir satt av tid til dette i etterkant, både for samtale barna imellom og oss voksne, sier Utgaard.

Sorg er jo en like viktig følelse som glede, peker hun på.

– Men, så er vi så redde for å snakke om det, fordi det er så trist. Når vi mister noen, må vi jo heles etterpå. Da må vi snakke om det, ellers blir det liggende som en klump i magen, sier Utgaard.

Barna fra Steinkjersannan barnehage følger godt med når skuespiller Fredrik Aakerhus forteller om Herr Muffin.

Barna tegner i kirka etter forestillingen.

– Det var veldig fint, veldig forståelig for aldersgruppen vi har med oss, skolestarterne våre, sier førskolelærer Eva Kristine Borg i Steinkjersannan barnehage.

Hun har opplevd at barn i barnehagen har mistet noen i nær familie, og opplever det som krevende. Borg tenker at Herr Muffin kan være til hjelp, og et fint grunnlag for samtale tilbake i barnehagen. 

– Selv er jeg i en alder der jeg har mistet mange. Bare det å komme inn i kirkerommet gjør noe med meg, smiler hun. 

– Et så viktig arbeid

Svanholm & Vigdal gravferd støtter forestillingen økonomisk.

– Denne forestillingen hjelper også oss i vårt arbeid, sier daglig leder Lars Erik Svanholm.

Jo tidligere i livet vi får rom til å reflektere over døden, jo enklere kan møtet med den senere i livet bli, tror Svanholm.

– Har du ikke reflektert særlig over døden, kommer den også gjerne som et sjokk å for eksempel skulle ordne til begravelse, viser han til.

– I 20 år har vi arbeidet for mer åpenhet om og trygghet rundt døden. Det er en del av vårt samfunnsoppdrag. Denne forestillingen bidrar så absolutt til det, sier Svanholm.

Lars Erik Svanholm i Svanholm og Vigdal gravferd. (Foto: BERRE)

Derfor var han ikke i tvil om at de skulle bidra med penger til forestillingene, slik at den både kunne vises for nærmere 1000 barn i Barnas Katedral i Lademoen og videre dra på turne.

– Det er så å si det eneste vi støtter. Dette synes vi er et så viktig arbeid at vi med glede gjør det, sier Svanholm.

Han har selv sett forestillingen.

– Den har en fin og direkte tilnærming til barna. Den forskjønner ikke døden, pakker ikke inn noe, men sier det som det er.

Han mener også at den kan bidra til å gjøre barn mindre redd for døden.

Også daglig leder i Sørmo begravelsesbyrå, Christian Sørmo støtter gladelig Herr Muffin. 

– Vi er glade for å bli spurt om å bidra til en forestilling for barn om døden, et tema vi arbeider med til daglig. Vi berøres alle av den i løpet av livet, og i alle aldre. Det er viktig at vi også snakker om den med barna. Å formidle temaet på en så fin måte som «Herr Muffin» gjør, er det veldig fint å bidra til, sier Sørmo.

Kirketjener Aukse Gudaite har vært på turne med Herr Muffin både i 2023 og 2024. Hun har blitt glad i marsvinet. – Han har også hjulpet meg til å snakke med mine barn om døden, sier Gudaite.

Det summer bra i stemmer og fargeblyanter i Steinkjer kirke onsdag morgen.

– Vi synes det er fint ha dette sammen med barnehagebarn, barnehageansatte, 1. og andreklassinger og lærere, sier menighetspedagog Monica Binde Kvarving i Steinkjer menighet. 

– Det er mye diakoni i å vise denne forestillingen og at barna er i kirka etterpå, spiser og tegner, sier hennes kollega  diakonimedarbeider Gustav Valle.

Han synes det er fint å vise forestillingen i kirka i forlengelse av allehelgen.

– Den setter i gang refleksjoner hos barna. Kanskje har barna vært med og besøkt en grav. Da kan det være fint å få løftet temaet samtidig som i familiene.

Han synes det er rørende å se reaksjonene til ungene.

– I det Fredrik sier at Herr Muffin er død, blir det helt stille i kirka. Unger er opptatt av døden.

Fra øverst til venstre og ned menighetspedagog Monica Binde Kvarving, Ragnar Timmo Aune laster bilen som skal videre fra Steinkjer til Verdal og diakonimedarbeider Gustav Valle.

Reisen med Herr Muffin er over for denne gang. Vi sier på gjensyn med Magnus (4) fra Verdal mens han hjelper til med å rydde puter etter forestillingen: 

  – Hva synes du om Herr Muffin?

– Han er fin!

– Ble du litt glad i ham?

– Jipps!

– Synes du teaterstykket var artig?

– Jipps!

– Hva synes du var artig da?

– At Herr Muffin kom!  

 

 

 

 

 

 

Dele-knapper kan ikke vises uten at du samtykker til bruk av funksjonelle cookies. For å gjøre dette må du trykke på knappen helt nederst i venstre hjørne og marker sjekkboks for funksjonelle cookies og deretter klikke på \"Oppdater samtykke\". Evt. klikk på \"Godta alle cookies\" for å godta alle kategorier av cookies. Deretter må du laste siden på nytt.

Kontaktinformasjon for Bakklandet og Lademoen menighet

Besøks- og leveringsadresse:
Frostaveien 2H, Trondheim 7068

Åpningstider: 11.00-15.00.

Post- og fakturaadresse:
Bakklandet og Lademoen menighet, Kirkelig fellesråd i Trondheim, Postboks 2300 Torgarden, 7004 Trondheim

Org. nr. 976 998 189

Felles sentralbord:
Tlf. 994 36 000.
Åpent mandag-fredag klokken 08.30-14.30*
*13.30 på tirsdager.

E-post:
post.bakklandet.lademoen@kirken.no

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"